Allt fler kommuner höjer sin andel ekologiska livsmedel

Allt fler kommuner höjer sin andel ekologiska livsmedel

Ockelbo står sig bra i en jämförelse - premieras i Ekomatsligan

För femte året i rad har Ockelbo kommun premierats för sin satsning på ekologisk mat.  
Ockelbo placerade sig i år på 24:e plats av 97 kommuner och landsting i Ekomatsligan.

Ekomatsligan är en ranking gjord av Ekomatcentrum. Där listas bara de svenska kommuner och landsting som använder minst 25 procent ekologiska livsmedel i sina verksamheter.
Under 2014 hade 81 kommuner, åtta regioner och åtta landsting passerat andelen 25 procent ekologiska livsmedel, vilket är 40 fler än året innan.  

53 av de 97 offentliga aktörerna har över 30 procent ekologiskt, och 16 har över 40 procent. Årets topplacering tog Vellinge kommun, med en andel på 57 procent. Årets raket blev Katrineholms kommun, som från 2013 till 2014 ökat andelen ekologiska livsmedel från 8 till 32 procent.
Ockelbo placerade sig i år på 24:e plats av de 97 deltagande kommunerna och landstingen, med andelen 36 procent ekologiska livsmedel i sin kostverksamhet.
I fredags, 16 oktober, premierades kommunerna i Stockholm. Katharina Lindström, kostchef, och Anna-Lisa Olsson, kock, fick ta emot diplomet av Paul Svensson, känd tv-kock från "Matakuten", och samtidigt delta i ett inspirationsseminarium med föreläsningar kring temat ”Ursprung spelar roll - mer svekologiskt i offentlig sektor”.

2011 låg Ockelbo på 2:a plats i Ekomatsligan, 2012 på 5:e och 2013 på 20:e plats. I en jämförelse är Ockelbo alltså på väg nedåt i rankingen, medan man å andra sidan låg i framkant i Sverige med nästan över 30 procent ekologiskt i den första jämförelsen 2011.
Ekomatcentrum siktar högt i framtiden, och har antagit ett nytt mål för inköp av ekologiska livsmedel inom kommuner och landsting: man önskar se en nivå på 50 procent år 2020.
Det är enligt föreningen en nivå helt i samklang med livsmedelsmål som andra ledande miljöorganisationer har tagit för offentlig verksamhet.
”Det är fullt möjligt att nå målet år 2020. Flera kommuner serverar mer än så redan i dag”, säger Eva Fröman, verksamhetsledare på Ekomatcentrum.

Har då Ockelbo kommun möjlighet att höja sig från 36 procent kommande år och därmed fortsätta att premieras i Ekomatsligan?
”Vi har diskuterat högre procentsatser, men samtidigt konstaterat att en höjning från den här nivån blir väldigt dyr per procentenhet, så inga beslut är fattade”, säger ordförande i utbildnings- och kulturnämnden, Staffan Nordqvist.
Kostchef Katharina Lindström konstaterar att en omställning kan fortsätta även genom andra åtgärder:
”För att vi ska lyckas behöver vi fortsätta arbeta med att få barnen vill äta mer klimatsmart, att gilla de vegetariska rätter som serveras samt att äta mer bönor, linser, ärtor, frukt och grönsaker”, säger hon.

Till vänster kocken Pernilla Persson i Ockelbo kommun i färd med att riva ekologiska morötter till de ekologiska pannkakorna som ska serveras senare samma dag. Till höger fisk som förbereds inför morgondagen. 

av Elina Sorri
2015-10-20 

FAKTA
Ekomatcentrum

Ekomatcentrum är ett resurs- och informationscentrum för hållbarhetsfrågor när det gäller klimat, miljö och ekologi, som riktar sig till livsmedelsmarknadens alla aktörer; alla som jobbar professionellt med livsmedel och är intresserade av mat- och miljöfrågor.
Det är en ideell förening, ett nätverk och en lobbyorganisation, vars syfte är att verka för en bättre miljö och hållbara produktionsmetoder på kort och lång sikt.

Ekomatligan
Ekomatcentrum listar de svenska kommuner, landsting och regioner som använder minst 25 procent ekologiska livsmedel i sina verksamheter i Ekomatsligan.
Från 2016 höjs gränsen för att komma in på listan till 30 procent och från 2020 till 50 procent.

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Här kan du läsa mer om kostverksamheten i Ockelbo kommun.