Restaurang Strandcafé på Bysjöstrand

Äldreboendet bjuder in till restaurang

- varannan fredag bjuds de äldre på trerätterslunch

Varannan fredag slår Restaurang Strandcafé upp portarna på Bysjöstrands äldreboende.
De äldre bjuds på trerätters och en festlig lunch tillsammans.
”De verkar uppskatta det mycket och äter mycket mer”, säger kocken Sussie Persson som tillsammans med undersköterskan Petra Edel startat initiativet.

Varannan fredag dukas samlingssalen med utsikt över Bysjön extra fint och högtidligt när Restaurang Strandcafé slår upp portarna. Alla de äldre på Bysjöstrand bjuds då in till att äta en festlig trerätterslunch tillsammans.


Christian Persson serverar Christer Jonsson efterrätt medan Malin Åstrand, enhetschef på Bysjöstrand pratar med Harry Uppman.

Denna fredag serveras grön ärtsoppa till förrätt och de äldre kan välja mellan två varmrätter – skånsk köttgryta med potatis eller svampgratinerad kassler med potatis. Till efterrätt serveras chokladpannacotta med tropisk fruktpuré. Dessutom finns ett dignande salladsbord med grönsaker, dressingar och sallader.


Kocken Christian Persson serverar de äldre på Bysjöstrand.

Kocken Christian Persson har dukat upp maten och frågar uppmärksamt alla gäster vilken mat som önskas.
”Jag tycker att det är jätteroligt att komma hit och få träffa brukarna. Ibland får vi lite beröm och de gillar att se vad vi lagar”, säger han om projektet.


Birgit Westrin gillar att äta mat på restaurangfredagarna. Mimmi Ådahl Lindblom hjälper till med serveringen.

Vid ett bord har Christer Jonsson slagit sig ned. Framför honom står en skål ärtgrön soppa, en tallrik med köttgryta och en stor portion sallad.
”Det här var gott det! Det är roligt att komma ner hit, synd bara att det inte är mer folk”, säger han.
Vid samma bord sitter Birgit Westrin.
”Man brukar ju inte gå på restaurang så mycket längre. Det är trevligt att se lite människor”, säger hon med ett leende och skålar med Bo Johansson ur personalen.


Mimmi Ådahl Lindblom tillsammans med sin farmor Märta Ådahl.

Vid samma bord sitter också Märta Ådahl. Hon har valt kassler och har fått köpa till ett glas vin till maten.
”Det är trevligt att få träffa andra och maten blir godare här nere”, säger hon.
Vid Märta sitter barnbarnet Mimmi Ådahl Lindblom som arbetar på Bysjöstrand.
”Det blir helt annat när de får komma ner hit, jag tror att de tycker att det är roligt med något annat, nåt nytt för dem”, säger Mimmi medan hon serverar farmor Märta vin.

Personalen sitter ned och äter tillsammans med de äldre, något initiativtagaren Petra Edel tror är viktigt för att skapa lugn och ro och mysig stämning kring lunchbordet.
”Annars funderar ofta brukarna om inte vi ska äta och så vill de bjuda oss på sin mat. Nu kan vi sitta ned och prata tillsammans utan stress”, säger hon.

Omkring 30 brukare brukar komma på restaurangfredagarna och för de som inte vill eller kan äta gemensamt serveras lunchen också som vanligt på avdelningarna.
Förhoppningen är att man ska hitta en betallösning så att även anhöriga ska kunna komma och äta på restaurangen och umgås med de boende på Bysjöstrand.


Mona Olofsson och Harry Uppman gillar restaurangfredagarna.

Bakom initiativet står kocken Sussie Persson och undersköterskan Petra Edel, som såg en möjlighet för de äldre att träffas över avdelningarnas gränser och att skapa en festlig stund för de äldre.
”Många känner varandra sedan förr, här får de chansen att träffa människor de inte träffar varje dag och prata med nya”, säger Petra Edel och fortsätter,
”De tycker att det är roligt att få se nya ansikten”.


Sussie Persson och Petra Edel startade fredagsluncherna.

Förutom den sociala aspekten har kocken Sussie Persson också sett att många äter mer och sitter längre vid lunchbordet på restaurangfredagarna.
”Det som är roligt är att alla äter mer, särskilt av salladen. Jag tror att de tycker att det är roligt att själv få vara med och välja maten och titta när vi lägger upp och serverar”, säger hon.

Sofia Wike
2018-05-11

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17