Drönarbild över Valkalampi

Destination Jädraås - där Biking Gästrikland föddes

Ur Sommar i Ockelbo 2022

Bli ett med naturen – det är mottot för Destination Jädraås som säljer naturupplevelser och trivsamma nätter och dagar i Jädraås Herrgård. Här mitt ute i skogen ligger flera cykelleder och det var här som Biking Gästrikland föddes.

Ett lätt molntäcke med en sol som tittar fram lite sporadiskt och en temperatur på 16 grader. En perfekt dag för cykling ute i skogen. Tillsammans med Dan och Susanne Dannberg, ägare av bolaget Destination Jädraås och cykelguiden Henrik Lingman så ger vi oss ut på en lagom dagsrunda på en mil. Turen startar från Jädraås Herrgård och tar oss igenom byn. Jädraås samhälle blev 2020 utnämnt till Årets industriminne av Svenska industriminnesföreningen. Tack vare sin unika miljö med järnväg och bangård, skogsarbetarbyn och så hyttan med sina dubbla masugnar, skapas en unik upplevelse.

- Vi har ett fokus på den vilda naturen, friluftsliv och kultur. Det är en fantastisk miljö som lämpar sig väldigt bra för cykling med stigar av alla möjliga karaktärer, från lättcyklade till mer avancerade. Jädraås som bas är toppenbra och det finns även vandringsleder bakom knuten och så har vi paddling i lugna Jädraån, säger Susanne Dannberg som tillsammans med sin man Dan tog över Jädraås Herrgård 2018.

Dan dannberg cyklar i skogen

Vi beger oss ut på en så kallad transportsträcka. Det är en grusväg som efter ett par kilometers trampning tar oss till stigarna. Turen tar oss över ett gammalt kalhygge som påminner om en ödemark i ett grått landskap med buskar och granar som bildar ett fläckigt mönster.

Det tar oss inte lång tid innan vi är framme vid en så kallad put and take-tjärn som heter Valkalampi. Jädraås fiskevårdsförening har satsat stenhårt på att bygga bland annat vindskydd, bryggor, och bänkar. En del av området är handikappanpassat med toalett och ramper. Nu cyklar vi över en spång som tar oss över ett våtområde vid kanten av sjön. Några av oss som är lite mer oerfarna på cykeln väljer att stanna och leda cykeln över. Vår cykelguide Henrik Lingman och Dan Dannberg tar sig däremot över obehindrat.

- Vi har märkt av ett stort uppsving när det gäller mountainbikecyklingen. Intresset är enormt stort och målgruppen är väldigt bred. Våra kunder har bestått av många barnfamiljer, kompisgäng som sticker ut med en guide, men även par som vill komma hit och myscykla lite på våra lättcyklade slingor, säger Dan Dannberg.

spång längs valkalampi

Lingman ute och cyklar är namnet på Henrik Lingmans företag där han i samarbete med Destination Jädraås kan guida herrgårdsgäster men även andra som bara kommer över dagen.

- Jag håller kurser, framför allt i mountainbike. Det är bara att boka en tur så visar jag vad som finns i området. Man kan cykla stig och då går vi igenom teknik som är bra att kunna, eller så åker vi helt enkelt bara runt och tittar på den vackra naturen, byggnader och mycket historia, säger Henrik.

Med avslut i den snåriga skogen och över broar och vattendrag är vi två timmar senare, i långsamt tempo ska tilläggas, framme igen vid Jädraås Herrgård. Det var i den här natursköna och grönskande miljön med utsikt över Jädraån som idén om Biking Gästrikland kläcktes.

- Det var vi som tillsammans med vår cykelguide Henrik var initiativtagare till Biking Gästrikland. Det föddes här på punschverandan över en kopp kaffe och en servett som vi började skissa på. Vi kände att här skulle man vilja visa upp för folk att det finns otroligt vacker cykling på naturstig. Nu har projektet levt i fyra år, och resultatet är att vi har superfina skyltade slingor nu och att mer och mer folk upptäcker att Jädraås är ett riktigt fint turistmål, säger Dan Dannberg.

STF Jädraås Herrgård

STF Jädraås Herrgård

Dan Dannberg, Henrik Lingman och Susanne Dannberg

Dan Dannberg, Henrik Lingman och Susanne Dannberg.