Pär Erlandsson står i kassan

Pärlans Bygghantverk - snickeriet som bevarar den traditionella bygghantverkstekniken

Ur Sommar i Ockelbo 2022

Sex kilometer utanför Ockelbo hittar du Pärlans Bygghantverk och Barrolin Byggnadsvård. Det är snickeriet som har kunskapen om hur man bevarar gamla hus och byggnader och som hellre rustar och renoverar än slänger.

– Allt från en pinnstol till timmerhus är gjort som byggsatser där man kan byta ut en varenda liten del, så är det tyvärr inte med moderna produkter, säger grundaren Pär Erlandsson.

lokalen

När man kliver in genom dörrarna till Pärlans Bygghantverk är det som att förflyttas tillbaka hundra år i tiden. Här samlas en blandning av linoljor, tjärprodukter, såpor, beslag, yxor, täljknivar, tapeter och trädgårdsredskap, det mesta producerat precis som det gjordes för 100 år sedan. Bakom kassan hittar vi ägaren Pär Erlandsson som i början av sin företagskarriär inte hade mer än en penna och en tumstock. Nu har han skapat en plats i Strömsborg där besökare från hela länet kommer och vill ha tips och råd om hur de kan rusta sina gamla hus på rätt vis.

När Pär köpte byggnaden 2015, som tidigare var en gammal cykelverkstad, började det som ett renodlat snickeri där han renoverade och tillverkade bland annat dörrar och fönster. Tre år senare, när han köpte Barrolin Byggnadsvård, växte butiken upp.

- Då hade jag massvis med produkter och tänkte att jag skulle kunna börja sälja från mitt lager. Vi använder färgerna, beslagen, allt som finns här inne när vi själva arbetar. Det känns bra eftersom jag har testat allt och använder det dagligen, då är det lätt att tala sig varm om produkterna.

Yonas och Erik arbetar

Erik Bodell och Yonas Telahun finputsar fönster

Bakom själva butiksdelen ligger snickeriet. Det är svårt att missa då man ser rakt in i verkstaden genom fönsterdörrarna och hör ljudet av slipning. Som besökare får man gå in och ställa frågor och uppleva när hantverkarna arbetar.

gammalt fönster

Under en lång tid arbetade Pär helt ensam. Men efter 15 år som egen företagare ändrades det år 2015, under migrationsvågen. Det var när han besökte en eritreansk skräddare som gjorde västen han nu har på sig, inne på kommunens arbetsmarknad- och integrationsenhet i Gläntan, som en man sprang i kapp hans bil.

- När jag skulle hem därifrån var det så dåligt väder och då var det en person som ville att jag skulle skjutsa hem honom och det var Yonas. Vi började prata om en praktikplats och där började det. Sedan dess har han varit anställd hos mig och är fortfarande det.

Yonas Telahun arbetade som fiskare i sitt hemland, Eritrea. Det enda han målat tidigare var hans fiskebåt. Under tiden som jag pratar med honom står han och renoverar ett av 40 gamla fönster som ska till Gästrike-Hammarby. Under sju års tid har han på plats lärt sig att bland annat skära och kitta glas, måla och snickra.

- Det är mycket att göra. Glaset är handblåst och säkert femtio år gammalt. Jag använder mig av linoljefärg som funkar mycket bättre än vattenfärg som inte håller så bra i solen. Nu har jag kittat, slipat, grundmålat och sen täckmålat tre gånger, säger Yonas som är väldigt engagerad i sitt arbete och fortsätter:

- Det här är min första anställning och när jag började här var det bara vi två. Nu är vi fyra fem personer som jobbar här. Jag trivs väldigt bra och har en väldigt snäll chef som nästan är som en bror.

Yonas arbetar

Yonas Telahun har arbetat på Pärlans Bygghantverk sedan 2015.

Pär har haft ett väldigt bra samarbete med Arbetsförmedlingen och det är därifrån han har fått de flesta av sina anställda.

- Min verksamhet har anpassat sig efter vilka människor jag fått in. Genom att hjälpa andra har jag även kunnat hjälpa mig själv, för annars hade jag varit helt ensam eller kanske inte jobbat alls, för jag hade nog inte orkat. För mig är det sociala arbetet nästan lika stort som byggnadsvården, säger han.

Pär har genom åren arbetat med allt från gamla hus, torp och gårdar, till kulturhistoriska byggnader, men även nybyggnationer. Intresset för att jobba med bygghantverk började redan som barn när han tillverkade leksaker tillsammans med sin morfar i hans snickarverkstad, för att som äldre börja montera timmerhus.

- Det handlar om att skapa med handen på ett traditionellt sätt, och att det ska vara kvalité och inte slit och släng, samt att det finns en historisk koppling, det är samma sak med mina fritidsintressen. Jag håller på med folkmusik och har varit med i besättningen för Briggen Tre Kronor de sex senaste åren.  Det är en blandning mellan hantverket, äventyret och historien som lockar.

Marko och Pär visar upp ett kyrkfönster

Marko Pylvänäinen rustar samtliga fönster till Lingbo kyrka, något som görs under två års tid.

Företagskarriären säger Pär, började med en penna och en tumstock när han var 20 år. Utrustad med ett par yxor och motorsåg och borr som han fick låna kunde han börja timra och laga hus. Sen har det gått framåt. I stället för att behöva åka ut och visa upp sina kunskaper, kan han nu bjuda in människor till butiken och snickeriet.

- Nu har jag skapat en plats som är jag, där jag kan visa det jag brinner för och öppna dörrarna och bjuda in. Jag hoppas att det ska vara en upplevelse av genuint hantverk och historia, där man får se hantverket utföras och få känna allt med sina sinnen, säger Pär Erlandsson.

träleksakshund och träleksakståg

"Den här byggde jag tillsammans med min morfar på 80-talet när jag var fem år gammal. Träslöjden blev senare det bästa jag visste på skolan, säger Pär."