Drönarbild över Stilleben

Stilleben – hitta lugnet i Åmot

Ur Sommar i Ockelbo 2022

Stilleben drivs av Robin och Marieke från Belgien som valde att hitta lugnet i Åmot. Här finns inga måsten, inget jäktande. Här ligger fokuset på de små äventyren, så som en liten cykelrunda, en vandring på byn eller kanottur i Testeboån.

- Man måste inte ha ett fullspäckat schema. Jag har vänner som måste ta två extra dagars semester för att få lite rast innan man börjar jobba igen. Vi tycker att det är viktigt att veta varför man egentligen tar semester, säger Robin Berthier, ägare av Stilleben.

Det lilla hotellet med sex rum ligger beläget inne i Åmot med en vacker utsikt över ängar och skog. Hit flyttade Robin Berthier och Marieke Pattijn med sin son Luka för tre år sedan. Från en stressig hemmiljö i hemlandet, till den stillsamma lilla byn. Robin påpekar att fokuset inte ligger på de storslagna äventyren och att man brukar försöka korta ner sina gästers schema, som ibland kan vara lite intensiva. I stället vill han att de ska hitta ron och lugnet. Till exempel genom att ta en cykeltur i närområdet.

- Vi hyr ut mountainbikes och det finns fina stigar i området. Men det finns inga markerade cykelrutter, utan det handlar om att hitta sina egna turer i lugn och ro inne i byn och i skogarna runt om. Till exempel kan man cykla naturstigen vid Masugnsbadet, säger Robin.

robin och marieke framför entrén

Marieke och Robin flyttade från Belgien till Åmot.

Vi beger oss ut på en liten runda i byn och tar oss in på stigar som under vintern fungerar som skidspår och pistas av Åmots skidklubb. Robin berättar att det finns många små upplevelser att göra i och utanför Åmot.

- Det finns flera vandringsturer, många som är under fem kilometer långa där man kan ta sig till fina grillplatser och grilla korv. Semester handlar om att koppla av och ta det lugnt. Till exempel ger vi tips på var du kan handla lokal mat så som att köpa korv på e-gården som man sen kan åka tillaga på en ute på en grillplats.

Marieke och Robin cyklar längs ett elljusspår

Gillar man lokal och närodlad mat så är Stilleben ett utmärkt resmål. Robin och Marieke samarbetar mycket med lokala matproducenter i kommunen. Exempelvis kommer äggen från Säbyås gård. Marieke som tillagar maten gör det i öppet kök där man som besökare kan ställa frågor under tiden.

- Vi brinner för maten och att kunna ha lite storytelling och berätta varifrån älgburgarna kommer ifrån eller var grönsakerna är odlade, och det kan ju även vara från vår egen odling, säger Robin och pekar från deras uteservering på örter och grönsaker.

restaurangen

Nytt för i år är också att man kommer anordna guidade fisketur i byn. Får man upp ett gäng abborrar så hjälper Marieke gärna till med att tillaga den till sällskapet. Att ladda upp batterierna är inte heller så svårt när man har ett nybyggt spa med bubbelpool och bastu med en fantastisk utsikt.

- Våra gäster ska inte behöva ha planer på att allt de känner att de måste göra. Vi tycker det är lika viktigt att bara ta det lugnt och njuta och sprida ut aktiviteterna och inte titta på klockan hela tiden. Här ska man känna lugnet och tystnaden, med naturen i fokus, säger Robin.

naturlig vy över dalar och ängar från bastun

Bedårande utsikt från bastun som är en del av den nybyggda spadelen.

säng i hotellrum