Starta företag

- funderar du på att starta företag?

Det är mycket att fundera på och ta reda på inför att starta företag. På kommunens näringslivsenhet erbjuder vi gratis och konfidentiell rådgivning. Du kan delta på starta eget-kurs och här samverkar vi med grannkommunerna så om det inte är någon kurs i Ockelbo eller att tiderna inte passar så kan du anmäla dig till Gävle, Hofors eller Sandviken. Det är viktigt att "göra sin läxa" innan du startar ditt företag och här finner du länkar till sidor som kan  hjälpa dig planera och komma igång.

Verksamt samlar myndigheterna Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av. Här kan man snabbt och smidigt registrera sitt företag, ändra företagsnamn, ansöka om godkännande för F-skatt, mm. Här kan du delta i webbseminarium eller se inspelade versioner för att lära dig mer om företagsformer, skatter, export/import mm.  

Funderar du på om din företagsidé är berättigad starta-eget-bidrag, kontakta Arbetsförmedlingen

Skatter, moms, arbetsgivaravgifter, mm läser du om på Skatteverkets sida. Här finns korta, informativa filmer kring företagande och det ordnas olika typer av informationsträffar i länet.

Patent, varumärke, design och upphovsrätt läser du om på Patent - & registreringsverket.

Bolagsverket finns mycket information kring att starta företag.

ALMI finns information om finansiering, rådgivning och användbara mallar.

Rådgivning för entreprenörer med utländsk bakgrund vänder sig till ALMI IFS. Deras rådgivare har själva invandrat till Sverige, har akademisk utbildning och egen erfarenhet från företagande.

NyföretagarCentrum erbjuder också kostnadsfri rådgivning till dig som funderar på att starta eget företag.

Är ni flera som vill starta ett kooperativt företag, ekonomisk förening eller socialt företag kan ni vända er till Coompanion

Drivhuset är en resurs för studenter och för dig som är gymnasieelev mellan 16-20 år så kan du läsa mer om Ung Företagsamhet.