Tomt hus kan vara drömboende för någon annan

Vi har skickat brev till 800 fastighetsägare

Intresset för att flytta till landsbygden och Ockelbo är stort. Vi vet också att det är många hus som inte används och ibland står tomma. Därför inleder Ockelbo kommun ett projekt som heter Tomma hus i Ockelbo. Vi har kontaktat 800 personer som äger en fastighet i kommunen, där de inte är folkbokförda. Förhoppningen är att vi kan väcka en tanke om att huset kan vara ett drömboende för någon annan.

- Vi har märkt att många vill flytta till Ockelbo kommun. Priserna ökar, och det syns verkligen på hus som ligger på landsbygden. Idag finns ett stort intresse i hela landet av att ta hand om och renovera ett äldre hus. Vi hoppas med det här brevutskicket få fler ägare av tomma hus medvetna om detta, säger Simon Lundström, kommunikatör i Ockelbo kommun och som håller i projektet.

Tillsammans med byaråden

Tillsammans har vi med oss byaråden i Lingbo, Jädraås och Åmot. Det var de som kom med frågan till kommunkontoret. Vi kom överens om att skicka ett brev till de som står som ägare till ett hus de inte är folkbokförda i. Med hjälp av kart- och lantmäterienheten på Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsförvaltning (VGS), fick vi via fastighets- och invånarregistret ut 800 adresser på hus som är över 70 kvadratmeter stora.

- Med det här brevet vill vi absolut inte pressa någon att sälja eller hyra ut sitt hus. Vi vet att de flesta av dessa adresser är fritidshus. Det kan vara kära sommarhus eller som av annan anledning behålls. Däremot hoppas vi hitta de som känner att det inte används tillräckligt ofta, och blir medvetna om att intresset för att flytta till landsbygden i Ockelbo är stort, säger Simon Lundström.

En levande landsbygd

I Ockelbo finns bland annat flera affärer, hälsocentral, skolor, äldreboende och ett levande föreningsliv. De tre större byarna, Jädraås, Lingbo och Åmot har ungefär 2 mil vardera in till centralorten och har bland annat förskolor, affärer, mötesplatser och drivmedelsanläggningar och var man än bor så har man närheten till skog och natur. Samtidigt är utbudet av fastigheter och tomter till salu på landsbygden begränsat. Det är här hus som inte nyttjas kommer in i bilden.

- Jag hoppas att du som äger ett hus som står tomt eller inte används så ofta tänker efter och kanske väljer att sälja det. För även om du inte ser värdet, kan det finnas någon annan som har glädje av huset, säger Kenneth Norén, ordförande Byrådet Åmot.

Kontakta mäklare via e-tjänst

Ockelbo kommun kommer inte att förmedla några hus. Vi hänvisar dig som skulle vilja gå vidare med en försäljning till någon av de mäklarbyråerna som är aktiva i kommunen eller till privata köp- och säljsajter. Vi har skapat en e-tjänst där du enkelt kan skriva in uppgifter om ditt hus, som skickas direkt till mäklare aktiva i kommunen.
Klicka här fär att komma till e-tjänsten (öppnas i nytt fönster).

Till dig som vill köpa ett hus

Om du är en av alla som vill köpa ett hus och bosätta dig på landet så hänvisar vi dig till mäklare och annons- och säljsajter. Ockelbo kommun kommer varken ha något hus till försäljning eller föra någon lista på säljbara hus.

2021-09-30