För dig som är orolig eller behöver stöd

För dig som är orolig eller behöver stöd

Det är inget konstigt att känna sig stressad, orolig och ledsen under en kris. Alla reagerar olika. Här kommer några tips från Folkhälsomyndigheten vad du kan göra för att hantera det:

  • Försök hålla kontakten med andra genom telefon eller videosamtal. Ring någon du litar på eller kontakta en organisation som erbjuder stöd, via telefon, chatt eller mejl.
  • Fortsätt med dina rutiner. Gå upp i vanlig tid, ät bra, och rör på dig. Gå gärna ut i den friska luften.
  • Håll dig sysselsatt med saker du mår bra av. 
  • Undvik att använda alkohol, droger och andra substanser för att hantera dina känslor. 
  • Är det för många negativa nyheter? Testa att begränsa tiden du tar del av nyheter och sociala medier.
  • Det sprids mycket falsk information i dessa tider. Utgå från Folkhälsomyndigheten, 1177 och krisinformation.se, som tillförlitliga källor.
  • Situationen kommer att gå över.

 

Hit kan du vända dig:

Röda korsets stödtelefon:

De som svarar i Röda Korsets stödtelefon har utbildning i psykologisk första hjälpen och följer löpande utvecklingen av covid-19. Röda Korset är en organisation med stor erfarenhet av att möta människor som behöver stöd.

Telefon: 0771 900 800
Måndag till fredag mellan 12.00-16.00

Mer information finns på rodakorset.se.

Äldrelinjen håller extra öppet 

Äldrelinjen riktar sig till dig som är 65 år eller äldre och behöver medmänskligt stöd. Linjen drivs av den ideella föreningen Mind och de som svarar är utbildade och erfarna volontärer, som fått särskild utbildning för uppdraget. 

Telefon: 020-22 22 33
Måndag till fredag 8.00-19.00
Helger 10.00-16.00

Mer information finns på mind.se

För dig som är ung och mår dåligt

På UMO.se finns mer information om stödlinjer för dig som är ung. Du kan också läsa mer om att må dåligt och få tips på vad du kan göra för att må bättre. Du kan även läsa andras berättelser.

Mer information finns på UMO.se

Telefonnummer i akuta lägen

Här finns telefonnummer särskilt riktiade till ungdomar och barn, som du kan ringa till om du upplever att du eller någon annan inte mår bra och behöver akut hjälp.

Mer information finns på denna länk

1177

Hos 1177 hittar du en mängd med olika stödlinjer och telefonjourer. Att ringa någon av linjerna kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är.

Mer information finns på 1177

Information och stöd till anhöriga

Det kan vara svårt att få träffa anhöriga i livets slutskede på grund av coronasmittan. Även begravningar kan i nuläget kanske inte genomföras som planerat. Därför har krisinformation.se sammanställt information och rekommendationer från samhällets aktörer.

Mer information finns på krisinformation.se