gruppbild deltagare i turismforum

Bra sommar för Ockelbos besöksnäring

Stor ökning av gästnätter i kommunen

Två gånger per år bjuder Ockelbo kommun in till Turismforum som är ett tillfälle för kommunens företagare och föreningar som på något sätt är verksamma inom turistnäringen att diskutera olika frågor och idéer tillsammans. När de olika deltagarna berättade hur sommaren hade gått så visade det sig många har valt att besöka Ockelbo.

- Det är väldigt glädjande att höra att det gått bra och att vi har många som besöker Ockelbo. Det är en sådan härlig energi i detta forum och tillsammans blir vi än bättre! säger Mimmi Ekström, näringslivschef i Ockelbo kommun.

Mötet som hölls den 20 september lockade ungefär 30 deltagare från Ockelbo som antingen är aktiva i föreningar eller arbetar som företagare. De positiva rapporterna speglar sig också i turismstatistiken som Tillväxtverket publicerade den 4 oktober. Den visar att antalet gästnätter på olika anläggningar i kommunen fram till augusti i år låg på ungefär 30 000. En ökning med hela 73 procent jämfört med samma tid förra året. Läs mer om det här och klicka på inkvarteringsstatistik längre ner (öppnas på mynewsdesk.com).

Sommarens största event i kommunen som i år gjorde comeback efter två års frånvaro under pandemin var Ockelbo Sommarmarknad som i år var välbesökt.

- Vi hade lite färre utställare i år än vanligt, men så ser det ut för de flesta marknader i Sverige efter pandemin. Det gick bra ekonomiskt trots tappet och nu börjar vi jobba med vintermarknaden. Vi har fått mycket eloge för att det var så välstädat efter marknaden, tack vare alla ungdomar i föreningarna som hjälpt oss, sa Krister Ederth, marknadsgeneral för Ockelbo Marknad.

Destination Ockelbo som driver de kommersiella delarna på Wij Trädgårdar berättade att sommaren i år var ungefär lika bra som den förra och att man märker av allt fler besökare under hösten. Skördefesten som hölls den 10 september lockade hela 3500 besökare.

Konsten i Ockelbo omnämndes nationellt i sommar av DN (öppnas på dn.se), när en konstutställning i ateljén på Wij Trädgårdar och en på Elastic Gallery i Jädraås listades som två av tio besöksvärda utställningar i Sverige.

Rönnåsen och byarna

Rönnåsen som tagit ett rejält omtag med ny styrelse berättade att de fem veckor man höll öppet med våffelcafé gjorde stor succé med hela 1200 betalande kunder. Rönnåsen har öppnat en ny hemsida (öppnas på ronnasen.se) som lockar mycket trafik och nu hoppas man på en snörik vinter där man kan fokusera på det man kallar för ”Barnens Rönnåsen”.

Även i byarna har man märkt av en positiv utveckling efter år av pandemi, där man nu har kunnat öppna upp allt fler besöksmål. I Jädraås har det gått bra med Jädraås-Tallås järnväg samt med bruket och hyttan. Elastic Gallery rapporterades ha haft många besökare, likaså Jädraås Herrgård och de nya cykellederna som ingår i Jädraås Bike Arena. I Åmot kunde man äntligen öppna upp Bunges Kapell och även anordna loppmarknader och ha sillkväll i Åmotsparken. Hotell Stilleben har även de haft många gäster under sommarmånaderna.

Jordgubbar och lammkorv

Det har också varit populärt med jordgubbar i år där Ingemar Hammarlund berättade om en jordgubbsrik sommar. Nästa år är hans 40:e år med Ockelbo Ekogubbar som är en av Sveriges nordligaste ekologiska jordgubbsodlingar, och han berättade att många av de arbetar som jordgubbsplockare är elever från Perslundaskolan och gymnasieelever där ingen är äldre än 19 år.

Ockelbo Hembygdsförening anordnade firande av nationaldag och hembygdsdag i somras och lockade hundratals besökare, något man vill bättra på ännu mer till år 2023. Att spela padel har också varit populärt och man fick till och med skotta fram banor i våras, samt att man anordnade en kostnadsfri padelskola för 24 ungdomar.

En som kunde stoltsera sig som nordisk bronsmedaljör i mathantverk var Hans Peter Eriksson från e-gården som tog hem medaljen med sin rökta lammkorv.

Gastrikland.se

Mötet avslutades med en föreläsning från Gästriklands Besöksnäring Ek. Förening som bland annat marknadsförde den nya hemsidan Gastrikland.se (öppnas på gastrikland.se).

Den nya hemsidan listar även olika event som anordnas i länet. Vi vill påminna att du som ska anordna ett evenemang i Ockelbo kan lägga in det på visitockelbo.se (öppnas i nytt fönster). Då syns det även på gastrikland.se och flera andra kommuners evenemangskalendrar.