Britt Aspgren dementerar vaccinrykte

"Man kan inte få covid-19 av vaccinet"

Britt Aspgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska dementerar rykte

Efter ett smittutbrott på äldreboendet Bysjöstrand i Ockelbo, som skedde kort efter den första dosen vaccination, har det ryktats om att vaccinet gett covid-19. Det stämmer inte. De godkända vaccinerna innehåller inte coronavirus.

Britt Aspgren jobbar som medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS), och är chef för hemsjukvården i Ockelbo kommun. Nedan följer ett meddelande från henne, där hon bland annat berättar att ryktet är helt felaktigt.

Man kan alltså inte få covid-19 av vaccinet, eftersom det inte innehåller något coronavirus. Så här står det på 1177:s hemsida:

"De godkända vaccinerna mot covid-19 innehåller inte coronavirus. De innehåller RNA (ribonukleinsyra) som hjälper cellerna att tillverka ett protein som normalt finns hos coronaviruset. Proteinet triggar igång det immunförsvar som ska skydda mot covidsjukdom i framtiden.

Det kan ta några veckor innan kroppens immunförsvar har hunnit arbeta klart, men när skyddet har skapats har vaccineringen och immunförsvarets reaktion gjort att kroppen är förberedd."

Britt Aspgren berättar också i videon att hon är tacksam för att de boende fått första dosen, eftersom det hjälper till att starta upp immunförsvaret och kan förmildra symptomen. Hon uppmanar även dig  att du borde vaccinera dig när det är din tur, så att vi alla kan vara tillsammans i sommar.

Så bokar du tid för vaccination

Det är Region Gävleborg som erbjuder vaccin enligt Folkhälsomyndighetens prioritetsordning. Klicka här för att läsa mer om den. De som kan boka tid nu är personer som möter följande kriterier:

 • Du som har hemtjänst eller hemsjukvård.
 • Du som bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård.
 • Du som har vårdnära arbetsuppgifter i kommunal vård och äldreomsorg.

Klicka här för att boka tid och läs mer om hur det går till

Tänk på att det är tillgången till vaccinet som styr hur många platser som finns att boka.

2021-01-19

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17