Falsk hemsida uppger sig för att vara Ockelbo kommun

Falsk hemsida uppger sig för att vara Ockelbo kommun

Hemsidan polisanmäld: "Skadar vårt förtroende"

En falsk hemsida har skapats i Ockelbo kommuns namn. Hemsidan som vid en första anblick ser helt seriös ut är inget som kommunen står bakom. Sajten har polisanmälts. "Det är allvarligt och skadar vårt förtroende", säger Monica Åkesson, kommunikatör för Ockelbo kommun.

UPPDATERING: Vi har nu fått tag i ansvarig bakom hemsidan. Sidan ligger inte uppe längre och vi har dragit tillbaka polisanmälan.

Hemsidan uppäcktes av Ockelbo kommuns andre kommunikatör, Simon Lundström, för ungefär två veckor sedan. Där kan man läsa fakta om Ockelbo, politik, reportage och om olika evenemang.

- Hemsidan ser seriös ut och har en hel del innehåll som påminner om en riktig kommuns hemsida. Det är skrivet på korrekt svenska och den som aldrig varit inne på vår hemsida skulle nog inte förstå att den är falsk. Men flera av artiklarna är helt påhittade och felaktiga. Det är väldigt märkligt att se, säger Simon Lundström.

Sidan polisanmäld

Direkt efter upptäckten valde vi på Ockelbo kommun att polisanmäla hemsidan. Ärendet har rubricerats som upphovsrättsbrott. Vem eller vilka som står bakom sajten, eller vad syftet är vet vi inte.

- Sidan innehåller inga konstiga länkar och man har kontaktuppgifter på sidan som är riktiga och leder till oss. Men det är allvarligt att någon utger sig för att vara en kommunal myndighet och sprider osann information. Det skadar förtroendet hos våra invånare om någon går på det som står där, säger Monica Åkesson och tillägger:

- Risken är ju att man på något sätt använder den här sidan för att lura människor som inte förstår att den är falsk. Vi hoppas att ingen går på det som står där och att polisanmälan leder till att den stängs ner, säger hon.

Förutom hemsidan har även ett falsk Instagram-konto skapats.

Det här är våra officiella kanaler:

Vår hemsida: https://www.ockelbo.se/

skärmdump på Ockelbo kommuns hemsida

På Facebook: Ockelbo - Plats att växa

skärmdump på Ockelbo kommuns facebooksida

På Instagram: Ockelbo - Plats att växa 

skärmdump på Ockelbo kommuns instagram

Förutom de kommunövergripande kanalerna har dessa verksamheter egna konton i sociala medier:

Facebook:

Ockelbo Simhall

Ockelbo folkbibliotek

AME Ockelbo kommun

Ockelbo – vuxenutbildning

Gäverängeskolan i Ockelbo

Öppna Förskolan Ockelbo

Instagram:

Perslundaskolan

Vimeo:

Ockelbo kommun

Läs mer om källkritik på krisinformation.se

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17