drönarvy över rönnåsen med rönnåsstugan

Kommunstyrelsen beslutade att köpa mark och fastigheter i Rönnåsen

Vill satsa på det på det populära fritidsområdet

Ockelbo kommun vill satsa på och utveckla det populära fritidsområdet Rönnåsen. Kommunstyrelsen har beslutat att köpa Rönnåsstugan samt mark i området.

- Rönnåsen har under en väldigt lång tid lockat Ockelbobor med sin fantastiska utsikt, vinteraktiviteter och fina strövområden. Med det här förvärvet ska vi se till så att Rönnåsen kan fortsätta utvecklas och förbli ett populärt utflyktsmål för våra medborgare och besökare, säger Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

En enig kommunstyrelse valde den 28 februari att godkänna köp av mark och fastigheter i Rönnåsen. Förra året fyllde Rönnåsstugan 75 år. Firandet lockade ungefär 250 besökare i oktober, vilket visar hur populärt området är för invånarna i kommunen.

Ockelbo kommun ska nu köpa stugan som ritades av Ralph Erskine för en symbolisk summa på en krona och kommer investera i nödvändiga åtgärder. Det handlar bland annat om en ny avloppsanläggning, bättre parkering, ramp för funktionshindrade, renoveringar i köket, samt renoveringar av fasaden.

Friluftsfrämjandet fortsätter driva verksamheten

Friluftsfrämjandet i Ockelbo som drivit Rönnåsstugan under alla år ska fortsatt driva verksamheten i stugan, som framför allt kännetecknas för sitt våffelcafé under sommarmånaderna. Främjandet kommer nu kunna satsa helhjärtat på olika evenemang och aktiviteter i området – medan kommunen tar ansvar för drift, underhåll och utveckling.

Köp av skidbacken

Förutom Rönnåsstugan beslutade kommunstyrelsen att gå vidare med ett köp av 7,7 hektar mark från Kopparfors Skogar AB för 480 tusen kronor. Marken det handlar om är skidbacken med tillhörande lift, lifthus och ett par vindskydd, där man kommer se över olika förbättringsåtgärder. Ockelbo kommun kommer även ingå ett avtal med Wij Bågskyttar som bedriver verksamhet på området.

skidbacken i rönnåsen i ett vintrigt landskap

När de olika förbättringsåtgärderna på området kommer att genomföras är ännu inte klart. Det kommer behandlas i kommande budgetprocesser. Den beräknade kostnaden för detta ligger på 1 miljon kronor.

Förstudie

Kommunstyrelsens beslut om att köpa mark och fastigheter i Rönnåsen går i linje med ”Förstudie kring Rönnåsens friluftsområde” som genomfördes 2021. Du kan läsa mer om den här (öppnas i nytt fönster).

rönnåsstugan med folk som fikar och utsikt över Ockelbo i bakgrunden

2023-03-23