Kvarteret Hästen är nu invigt

Läs mer om vad som sades under invigningen

Med kaffe och tårtkalas blev det nya lägenhetshuset i centralaste Ockelbo invigt efter att ha varit på gång ända sedan 2015. Ett 50-tal personer samlades under onsdagen för att fira de efterlängtade lägenheterna.

Efter sju år och flera turer står äntligen de 17 lägenheterna, med närhet till butiker, kyrka, sjö och allt annat som erbjuds i centrala Ockelbo klara. Kvarteret Hästen är ett lägenhetshus av en kooperativ modell, alltså där hyresgästerna betalar en insats som sedan fås tillbaka vid utflyttning och riktar sig till personer över 65 år. Med på invigningen var förutom kommunens representanter och boende, landshövdingen Per Bill.

- Det här bygget har jag hört mycket om ända sedan jag började som landshövding 2015, så det känns extra kul att inviga det 2022. Bygget är roligt på flera sätt, dels att det finns ett stort behov men också att om det kommer 17 nya lägenheter så kan fler bostäder bli lediga, vilket skapar små flyttkedjor som bidrar till att fler kan flytta hit till Ockelbo, sade Per Bill, Gävleborgs landshövding under sitt invigningstal.

Ägs till 40 procent av Ockelbo kommun

Något som krävdes för att få till bygget var att Ockelbo kommun fick gå in som borgenär och senare även tillsammans med hyresrättsföreningen bilda ett gemensamt bolag, Hästen kooperativa fastigheter AB, som kommunen äger till 40 procent. 

- Vi konstaterade att det finns bostadsbehov även på mindre orter, men där börsnoterade bostadsutvecklarna inte är och bygger. Då måste man istället ta saker i egna händer, det är det som har hänt har. Det är säkert 100 personer som har legat bakom projektet, sade Lars Malmgren som rott projektet tillsammans med Lennart Sjögren ända från början 2015.

Fyra lägenheter fortfarande lediga

Många av de nyinflyttade har lämnat sina gamla hem i kommunen, men det finns även några hemvändare som senast bott i Sandviken och Bollnäs. Helt nya Ockelbobor har också tillkommit från Söderhamn och Umeå. I dagsläget finns fyra lägenheter lediga, tre stycken 3:or och en 4:a.

Se ett kort klipp där landshövding Per Bill förklarar Hästen för invigt! (öppnas i nytt fönster)

"alt"

Kommunalråd Magnus Jonsson (S) delar ut gåvor till projektledarna Lennart Sjögren och Lars Malmgren, samt Mats Rosén, Elisabeth Lindblom och Tommy Stigenberg som sitter i styrelsen för Ockelbo kooperativa fastigheter AB. Alla har varit drivande parter sedan projektets början.

"alt"

Invigningen var välbesökt och besökarna bjöds på kaffe och tårta från Mattes bröd

Vill du ställa frågor om Hästen eller visa ditt intresse? Kontakta Elisabeth Lindblom på 070-578 38 03 eller Lennart Sjögren, på tel 070-695 31 68 eller via e-post lennart.sjogren@analysutveckling.se

2022-05-04