Maj-Lis och Torsten öppnar dörren till sin lägenhet

Ett år i Hästen – så har det varit för Maj-Lis och Torsten

Lämnade sitt hus utanför Umeå efter 43 år

För att komma närmare sina barn och barnbarn och slippa alla måsten med egen villa så lämnade Maj-Lis och Torsten Lindberg sitt egenbyggda hus i Yttersjö utanför Umeå efter 43 år. Flyttlasset gick till Ockelbo och de nybyggda kooperativa lägenheterna i Kvarteret Hästen.

- Här bor vi väldigt centralt nära affärer, apotek och hälsocentral. Nästan allt finns inom räckhåll, och så har vi fått en väldigt fin gemenskap på köpet! Säger Torsten Lindberg.

För åtta år sedan inleddes planerna på att bygga en ny fastighet längs med Södra Åsgatan i Ockelbo. I april 2022 så stod äntligen Kvarteret Hästen klart med invigning av landshövdingen Per Bill. Nu har 15 nya hyresgäster flyttat in i de 17 lägenheterna som riktar sig till personer över 65 år. Med på invigningen var även Maj-Lis och Torsten som i februari förra året bestämde sig för att flytta till centrala Ockelbo.

- Vi åkte förbi Ockelbo och tittade, för vi hade hört att det skulle byggas där. Först kollade vi på en annan lägenhet och hade bestämt oss, men det blev inte av på grund av höjda byggpriser. Då blev vi tipsade om Hästen. Vi var väl inte så övertygade, det var ju bara en grop på platsen. Men när vi så for tillbaka lite senare så såg vi huset och kände att här kan vi bo. Vi hade ju faktiskt redan bestämt oss för att flytta och hade haft fotografering av vårt kära hus, säger Torsten.

framsidan på hästen

Huset är i tre våningar med 17 lägenheter.

Nu har Maj-Lis och Torsten bott i Hästen i lite över ett års tid. För 44 år sedan byggde de sitt hus i sann nybyggaranda likt många andra i Yttersjö. Men med tiden blev det för mycket att göra för paret som är i 70-års åldern.

- Vi har barn och barnbarn i Vallentuna och Solna, och det var en anledning. Vi kan åka dit på födelsedagar och de kan komma hit enkelt, det är bara två timmar bort. Men den största anledningen var nog att vi vill lämna huset. Det blev så många måsten när det behövde renoveras och målas. När vi var ute med husbilen blev vi alltid tvungna att fara hem och fixa med trädgården. Nu behöver vi bara låsa igen dörren och säga till grannarna att vi blir borta! Säger Maj-Lis.

vardagsrummet hos maj-lis och torsten

Väggarna är i ljusa färger i nästan alla lägenheter. Antingen har man en balkong eller uteplats.

Kvarteret Hästen är ett lägenhetshus av kooperativ modell. Hyresgästerna betalar utöver en hyresavgift en insats vid inflyttning som är fast och som man sedan får tillbaka när man väljer att flytta därifrån. Arbetet drivs av Hästen kooperativa hyresgästförening som äger 60 procent av Ockelbo kooperativa fastigheter AB, resterande 40 procent äger Ockelbo kommun. För Torsten var det självklart att engagera sig i styrelsen. 

- Vi är några gubbar som just nu håller på att bygga upp en snickarbod, spaljéer, vindskydd och vi sandar, sopar och skottar snö. Sen arbetar vi med grönområden för att utveckla det så som vi vill ha det, alla får vara med och bestämma. Vi blir som ett gäng vaktmästare. Gemenskapen här är jättebra, det är nästan ett måste när man bor i ett kooperativt boende, säger han.

- Det beror ju på om man orkar, man måste inte göra något om man inte vill. Vi har väldigt trevliga aktiviteter. Härom veckan hade vi fotvård man fick boka in sig på. Vi lär känna våra grannar väldigt bra och sitter ute på morgonen och dricker kaffe tillsammans och går emellan, så länge det är någorlunda fint väder. Det har blivit väldigt gemenskapligt, tillägger Maj-Lis.

Jättelång uteplats och en snickarbod

Så här lång är en uteplats för de som bor på nedersta planet. I ett av uthusen har de även en snickarbod.

Förutom de 17 lägenheterna finns även ett gemensamt rum som de boende och utomstående kan hyra. Det kallas för Stallet och där det finns bord och stolar, en bäddsoffa, ett litet kök och toalett. De boende har carport, förråd och delar på ett cykelförråd och en snickarbod. På baksidan har de också sittplatser och en grill som ofta tänds vid gemensamma aktiviteter. I dagsläget står två av de 17 lägenheterna tomma.

- Det känns onödigt att de står tomma och jag hoppas att vi hittar några som vill flytta in. Lägenheterna är jättefräscha med gedigna material och badrummet är stort med tvättmaskin och torktumlare. Allt är också handikappanpassat. Huset är varmt och välisolerat, det är ljudlöst och du hör knappt trafiken från gatan, säger Torsten.

Stallet består av en soffa och bord och stolar

I Stallet kan de boende låta sina gäster sova över.

Med sina fina kommunikationer kan boende i Ockelbo ta sig till centrala Gävle på 25 minuter och till Sandviken på 40 minuter. Men för Torsten och Maj-Lis har det ännu inte blivit av.

- Det är många som kör in till Sandviken för att handla, det blir ju sex mil tur och retur och det känns inte nödvändigt för oss. Vi handlar mycket lokalt här, för det mesta finns ju här i Ockelbo. Matbutiken är stor och fin och det är nära om det behöver handlas något elektriskt eller från en bygghandel, vilket är otroligt skönt. Det är viktigt att gynna vår service, gör vi inte det kommer den inte finnas kvar, säger Torsten.

- Vi visste inte att när vi flyttade att det skulle bli till ett sånt här trevligt ställe. Här trivs vi så bra och vi kommer förbli kvar i Hästen! Säger Maj-Lis.

Kök och vardagsrum i ljusa färger med ekparkett

En av de två lediga lägenheterna. 

toalett

Torsten står i trapphuset

I trapphuset som är stort och luftigt finns även en handikappsanpassad hiss.

baksidan av hästen

På baksidan finns sittplatser och en grill som ställs ut på sommaren. De boende planerar för utvecklingen av uteplatsen.

invigning av hästen med per bill som klipper bandet

Landshövding Per Bill klippte bandet vid invigningen. Till vänster ser vi Torsten.

tavla på det röda enplanshuset med svart tak huset i yttersjö

Huset i Yttersjö som paret Lindberg byggde själva för 44 år sedan.

Fakta om Kvarteret Hästen:

Adress: Sjöängsvägen 29 A-D.

Antal lägenheter: 17 i storlek 2-4 rok, 63,5- 87,9 kvm.

Upplåtelseinsats: 500 000 - 670 000. Fås tillbaka vid utflyttning.

Hyra: 7810- 9659 kr/månad (år 2023).

Övriga faciliteter: Carports, gemensamhetslokal, förråd och snickarbod.

Är du intresserad av att bo i Hästen? Kontakta:

Elisabet Lindblom: 070-578 38 03
Mats Rosén: 070-342 33 30
Torsten Lindberg: 070-655 87 50

2023-06-05