Åke har gjort sitt val

Åke har gjort sitt val

Så blir väggarna och golven inne på Perslunda

En skola med många elever i rörelse kan bli ganska påfrestande för öronen. Så då borde åtminstone ögonen få vila.
Ungefär så resonerar Åke Lindberg. Han är inredningsarkitekten som fick uppdraget att föreslå färger och material till inredningen i rummen och korridorerna på nya Perslundaskolan.

Johan Skoog arkitekter i Gävle har ritat skolan. På den arkitektbyrån jobbar också Åke Lindberg, som färgsatt och format interiörerna. Och sedan en tid tillbaka är han klar med sin del av projektet.
Åke Lindbergs filosofi har varit att genomgående välja milda kulörer.
”Ljudnivån i en skola kan vara ganska hög emellanåt. Då gäller det att åtminstone inte ha ’visuellt buller’ samtidigt”, säger han.

Som vanlig besökare lägger man inte märke till om byggarna haft ett himla sjå med att sänka taket av någon anledning, eller dra extra ventilationstrummor. Färger och former däremot, är viktiga för intrycket av skolan.
Men färgsättningen invändigt är ingenting man fokuserar på från start i ett stort byggprojekt, även om den upplevelsemässigt kanske hör till de viktigaste detaljerna när det är färdigt. Den sker ganska sent i processen.
”Om man tar exempelvis golvklinker, så väljer man ut tillverkare och serie först, så att beställningen kan göras i tid. Kulörvalet behöver inte vara spikat då”, förklarar Åke.

Men hur kommer det då att se ut i den nya skolan?
Till att börja med vill Åke Lindberg skilja det gamla och det nya huset åt genom ”igenkänningsfärger” i valet av nyanser. I det gamla är kulörerna varmare än i det nya, där det drar mer åt blågrönt och grått.

När det gäller golven behålls den marmor som redan finns. Den har Åke Lindberg haft som utgångspunkt.
”Jag vill ha en upplevelseskillnad mellan de allmänna utrymmena och lärosalarna. Det blir lite varmare och mörkare kulörer på golven i klassrummen. Som kontrast till det blir det möbler i ljust trä, som björk.”
De så kallade ljudabsorbenterna, väggskivorna som dämpar buller, kommer att ha identifikationsfärger i salarna, några av dem med diskreta men samtidigt moderna mönster.

Klassrummen får nya ekdörrar, med små runda fönsterglas i ”titthöjd”. De dörrar som inte har något fönster får istället sällskap av glaspartier i väggarna.
Elevskåpen ska gå i trä och vinrött.

av Elina Sorri
2014-12-05

Klicka på bilderna nedan för större motiv. 


Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17