Här läggs det stora byggpusslet

Här läggs det stora byggpusslet

Mängder av beslut på varje Perslundamöte

Klockan 9.00 en frostig morgon i december är det samling i ett av klassrummen i den gamla faluröda språklängan vid Perslunda. Dags för ännu ett projekteringsmöte.
Företrädare från Ockelbo kommun, huvudentreprenören och alla underentreprenörer ska tillsammans gå igenom det som gjorts sen sist och det som måste göras framöver.

Runt ett långbord sitter denna gång Niklas Bromark från Midroc (elektricitet), Stefan Nordqvist från Sweco (rörprojektering), Ola Larsson från Ockelbo Fastighetsservice (vvs-dragning), byggingenjören Ann-Marie Bladin från Johan Skoog arkitekter, Åke Matsson från BJ Mark (anläggning), Christin Carlsson från Arkitektgruppen och Benny Grönblad från Inneklimat Teknik (ventilation).

Kenneth Westberg från Byggtec håller i mötet. Christin Carlsson skriver protokoll vilket kräver stort fokus och breda kunskaper; språket runt bordet är fackmässigt och dagordningens långa lista av punkter betas av i en rasande fart.
”V måste boka in möte med akustiker omgående”, bockas av med ”klart”.
”Checklista fukt gås igenom. K kallar fuktansvarig”, är också exempel på klarmarkerade poster, liksom
”K behöver placering och vikter på kylmedelskylare”.

Projekteringsmötena är den kraft som driver bygget framåt. Klockan tickar, tid är pengar och allt går ut på att lösa problemen så fort och effektivt som möjligt.
”Jag skulle vilja flytta den här fördelaren”, säger någon.
”Nej, inte dit, då kan de inte sätta upp en hylla i förrådet”, kontrar en annan och pekar på ritningen.

De små och stora ärendena verkar aldrig ta slut.
En genomgång av hissen har visat att talsyntes och våningsvisare saknas och öppningsknappen är felplacerad.  Vispmaskinen ska bytas från 30 liter till 40 liter. Ventilationskanaler till skyddsrummet ska förlängas.  Innertaket i matsalen ska sänkas. Värmen i inlastningsrummet till storköket måste ordnas och någon måste se till att tavelbelysningen inte kopplas in i övriga klassrumsstyrningen.
Och städ önskar avtorkningsmöjligheter för skorna utanför entréerna.
”Det finns noterat i ramhandlingarna.”
”Även för befintliga hus?”
”Ja.”
”Ska vi förbereda utsug för radon om det skulle behövs i framtiden?”
”Ja, det är smart. Gå ut med ett rör och slitsa.”

Så där håller det på i ett par timmar.
På bordet ligger tjocka pärmar med ritningar, granskningshandlingar, granskningssvar, bygghandlingar, kontrollhandlingar, utlåtanden, konstruktioner och uträkningar -  och ingen begriper egentligen hur det hela kan gå ihop på slutet.

Men det gör det alltid.
Kanske tack vare galghumorn, som i sammanhang där stressen och arbetsbelastningen är hög, ofta verkar som en axelsänkare och ett andrum.
Det är troligen inte första gången som ett projekteringsmöte avslutas med ett skratt och de luttrade orden:
”Vi blir ändå skyldiga i slutänden.”

av Elina Sorri
2014-12-18

(bilden till höger är klickbar för större storlek)


Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17