Isabella Rossellini till Wij Trädgårdar

Isabella Rossellini till Wij Trädgårdar

"Snälla Lars, kan jag inte få komma till Ockelbo?"

Den svensk-italienska skådespelerskan och tidigare stjärnmodellen Isabella Rossellini kommer till Ockelbo i sommar.
Hon är personlig vän med trädgårdsmästaren Lars Krantz och vill gärna återgälda hans hjälp genom åren med ett besök och framträdande på Wij Trädgårdar.
”Hon inspireras mycket av Wij och har bett att få komma och hälsa på i augusti”, bekräftar Lars Krantz.

Lars Krantz vänskap med Isabella Rossellini går långt tillbaka i tiden. När hennes mångåriga modellkontrakt med Lancôme gick ut för cirka 20 år sedan, lanserade hon det egna parfymmärket Manifesto.
”Man letade efter en lämplig plats för Europalanseringen och fann Rosendahls trädgård i Stockholm, där vi höll pressvisningen och festen”, berättar Lars.
Därefter fick han förtroendet att även hjälpa till med lanseringen i USA. På hennes dåvarande lantgård anlades en mindre, stiliserad park med hjälp av Lars Krantz.

Genom åren har de båda vännerna hållit kontakten, och nu i höst har Wij Trädgårdar haft ett konsultuppdrag på hennes nya, ekologiska farm på Long Island utanför New York.
”Hon vill odla ekologiskt och hålla djur på ett värdigt sätt. Verksamheten är i sin linda, men kanske blir det en öppen besöksgård så småningom”, berättar Lars Krantz som under två veckor i oktober hjälpte Isabella med den framtida gestaltningen av miljön.
Det var i samband med det superstjärnan bad att få komma till Ockelbo.
”Hon inspireras mycket av vårt arbete här”, säger Lars Krantz som låter stolt men kanske inte är riktigt lika överraskad som andra.
”Wij Trädgårdar är större och mer uppmärksammat i världen än här i Ockelbo. Bara häromveckan var jag på Bygdö utanför Oslo där man bygger ett urbant, ekologiskt lantbrukscentrum med Wij som förebild”, berättar Lars.

Det var under det extrainkallade kommunstyrelsemötet under måndagen, angående Wij Trädgårdar, som nyheten om stjärnans besök avslöjades. Under sammanträdet, öppet även för kommunfullmäktiges ledamöter, presenterade Wij Säteri AB:s styrelse bland annat sitt programarbete för 2015, där även utställningar med den världskände naturfotografen Helene Schmitz, och den berömde rockfotografen Henry Diltz står på önskelistan. 

Datum för Isabella Rossellinis besök är inte fastslaget. 2015 är året då hennes mor, den svenska filmstjärnan Ingrid Bergman, skulle ha fyllt 100 år, och med anledning av det kommer Isabella att göra framträdanden i Paris och London med sin föreställning ”Green Porno”.
”Hon föreslog själv att hon kunde visa den i Ockelbo också. När jag påpekade att Wij Trädgårdar omöjligt kan betala en celebritet som hon, så erbjöd hon sig att göra det gratis. Jag hade berättat om vårt arbete med miljön på Bysjöstrand och hon tyckte att entréerna kunde gå till att göra det finare för de äldre där”.
”Jag visade bilder på Valsverket och Isabella blev eld och lågor trots att det inte är så stort. Hon sa: ’Lars, det spelar ingen roll, vi kan göra det för fem personer, det blir roligt’.”

Han poängterar återigen att det inte finns något färdigt program, eller skrivna avtal.
”På den punkten vill jag inte gå händelserna i förväg”, säger Lars Krantz.

av Elina Sorri
2014-12-08

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17