Tack så mycket, kungen!

Tack så mycket, kungen!

Nu kan Jädraås-Tallås hålla ångan uppe

Jädraås-Tallås Järnväg vill renovera ångpannan i ett av sina lok, Mallet-lok nr 8, som tjänstgjorde längs Kråkbanan.
Nu har kung Carl XVI Gustaf ställt sig bakom en gåva till projektet på 300 000 kronor från sin farfar Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur.

Museisällskapet Jädraås-Tallås järnväg är ett populärt besöksmål i Ockelbo kommun. Biljettintäkterna som kommer in under somrarna täcker dock inte kostnaderna när man behöver ta tag i större projekt.
Att renovera av ett av de två lok som bevarats från verksamheten på den smalspåriga järnvägsbanan från Linghed till Norrsundet, beräknas kosta över 1 miljon kronor.
Nu har sällskapet sökt anslag från kungafonden och alltså tilldelats 300 000 kronor.
Enligt kungahusets websajt brukar beviljade anslag normalt inte överstiga 60 000 kronor.

Museisällskapet uttrycker sin tacksamhet på jtj.org:
”Detta är mycket glädjande och innebär att ytterligare ett steg i finansieringen av detta stora projekt är säkrat. Arbetet med att demontera pannan pågår, det är först när det är klart som vi kan bilda oss en klar uppfattning om vad som måste åtgärdas - och vad det kommer att kosta i slutänden”, skriver sällskapet.

Stiftelsen Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur tillkom genom en sammanslagning av Kungafonden och Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, som skapades genom insamlingar till kungens 70- och 80-årsdagar. Fonden ger anslag till ”svensk humanistisk forskning” och ”kulturminnesvård”.

Högsta beslutande över fondens medel är kung Carl XVI Gustaf. Han fattar personligen beslut om utdelning.

Exempel på andra projekt i regionen som sökt och fått stöd från fonden tidigare är trädgårdsprojekt på Wij Trädgårdar, fasad- och fönsterrenovering i Gästrike Hammarby, tryckbidrag av dokumentation vid Järnvägsmuseet i Gävle, renovering och underhåll av Haganderska villan i Ljusdal.

2013 fördelades totalt över 8 miljoner kronor på 155 beviljade ansökningar i landet.

av Elina Sorri
2014-12-11

Nedan: Mallet-lok nr 8. Bild från Museisällskapets hemsida jtj.orgKontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17