Vildmark till salu!

Vildmark till salu!

Barbro och HagHans stänger sitt galleri vid nyår

Det har varit en brokig samling som hittat vägen till Vildmarksgalleriet i Mo genom åren.
Bland busslaster av pensionärer ute på hemlig resa, jaktintresserade och barnfamiljer har även  Bandidos sörplat kaffe vid de knotiga borden av norrlandsfura.
Om några veckor bres den sista björnkorvsmackan.
Sen tas skylten ned.

De bruna vägvisarna till Vildmarksgalleriet är av EU-standard, av typen för sevärdheter. Men det var en helt annan skylt Barbro och HagHans Engstedt har att tacka för de 20 åren med Vildmarksgalleriet.
”Vi startade ett litet galleri med tavlor inne i huset 1995. Då frågade jag Vägverket om vi inte kunde få en skylt så att besökarna skulle hitta hit”, berättar Barbro.
De fick sin skylt. Som var gigantiskt stor. Och den drog rejält med folk till Engstedts vardagsrum.
”De trodde nog att de var på väg till något riktigt stort, som Furuvik”, ler HagHans.

Galleriet började i stället växa ute i ladugården som byggdes om, bit för bit. I juni 1996 öppnades den första delen på bottenvåningen, med ”tavlor, konstkort och några uppstoppade fåglar”, som Barbro beskriver det. Och därvid skulle det stanna.
Men det fanns ju en del annat kul att hänga upp på väggarna.
”Jag var på en auktion i Mo och skulle ropa in en rävsax som jag tänkte kunde passa. Då var det en man som kom fram och sa: ”Jag har några såna där på skullen, vill du ha?”, berättar HagHans.

Så började det växa till ett museum för skog, jakt och fiske. Bilar med besökare blev busslaster.
”Och när det kommer 50 pinknödiga tanter behövs det fler toaletter”, konstaterar Barbro.
Gästerna började fråga efter fika, så 1998 öppnades kafeterian.
I början hade paret Ikeamöbler och vaxdukar med djurmotiv. Men när HagHans väl tillverkat ett gediget långbord i norrlandsfura och såg hur bra det passade, rullade det på och blev fler.

I snart 20 år har Vildmarksgalleriet varit öppet, sex dagar i veckan under sommarhalvåret, och fem under vintern. Verksamheten har utökats med presentbutik, grillkåtor, vildmarksbowling och guidade turer i björnskogen.
Men nu räcker det, tycker Barbro och HagHans. De har trappat ned med helgöppet den senaste tiden och stänger galleriet helt vid nyår.
”Vi är snart 63 och 65. Vi vill hinna göra annat medan vi är friska; jaga och fiska, vara med barn och barnbarn, gå på evenemang, vandra i fjällen”, säger Barbro med längtan i rösten.

Om någon vill ta över rörelsen och inventarierna är det fritt fram att visa intresse, men ladugården är inte till salu.
”Det känns skönt att ha bestämt sig. Men lite sorgligt också. Vi har ju lärt känna så mycket folk här och vi kommer att sakna många stammisar som blivit våra vänner”, säger Barbro.

av Elina Sorri
2014-12-01

För öppettider fram till stängningen vid nyår, se vildmarksgalleriet.se
Vildmarksgalleriets webshop kommer att vara öppen även fortsättningsvis.  

   

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17