"I Ockelbo finns allt jag behöver"

"I Ockelbo finns allt jag behöver"

Möt Lars Nyquist - Wij Trädgårdars nya köksmästare

Wij Trädgårdars nya köksmästare är inspirerad och engagerad inför sommarsäsongen.
På Wij kommer Lars Nyquist att ha möjlighet laga den mat han gillar bäst.
”Vi ska definitivt göra mer själva; baka mer eget bröd och använda mer av de produkter som finns i och kring Ockelbo.”

Som kock driver Lars Nyquist en bestämd linje. Och på Wij Trädgårdar ser han en chans att kunna följa den.
”Jag vill inte göra det enkelt för mig, matlagningen får gärna vara komplicerad, men det jag strävar efter är att få fram de rena smakerna.”
Med tillgång till råvaror både från Wijs egna land, och andra ekologiska odlare i området, har han alla förutsättningar att lyckas.
”Det mest genomgående hos mig är nog att jag inte vill göra som någon annan. Jag vill vara tvärtom. Och jag tycker om att utsätta mig själv för nya svårigheter.”

Lars Nyquist växte upp i sin mammas restaurangkök i Karlstad. ”Det var mitt dagis”, som han uttrycker det. Efter restaurangskola inledde han en kometkarriär i branschen och blev köksmästare redan som 20-åring.
Men efter några år kändes stan lite trång, och han drog vidare till London.
”Jag jobbade bland annat på Harrods, och Rhubarb Food Design, en högklassig restaurang som värnar just om de rena smakerna. Det är den matlagningen som sitter i fortfarande”, menar Lars.


I köket improviserar Lars fram lokala tapas, här har han testat att saltbaka färskpotatis med en parmesankräm och broccoligroddar. Det smakar absolut underbart. ”Jag testar lite. De vill ha lite smakbitar att bjuda på när i butiken när den premiäröppnar.”

Han kommer inte att göra sig till för att få stjärnor i de berömda matguiderna; hans mål är att ge  gästerna en upplevelse de aldrig glömmer.
”Jag vill att människor ska säga: ”Wij Trädgårdar i Ockelbo, där var jag och åt – och det var fantastiskt!”. Och jag tror att vi kan dra betydligt fler utländska gäster i framtiden.”
Ett annat mål är att utveckla matkonceptet på Wij; kunna erbjuda provmiddagar, företagsfester, och matlagningskurser. 
När Wijs grillkvällar kommer på tal lyser han upp ännu mer.
"Åh, vad vi ska grilla! Fisk, grönsaker, kyckling - det ser jag verkligen fram emot!".

Lars är påläst både om Wijs och Ockelbos historia. Han har hängt med i diskussionerna om trädgårdsparkens vara eller inte vara.
”Jag tror egentligen inte att det finns något stort turistmål som uppskattas tillräckligt högt av ortsborna. De som bor i Jukkasjärvi gillar inte ishotellet heller. Men när de reser bort och folk de träffar säger: ”Jukkasjärvi, där ligger ju ishotellet!”, så blir de stolta och sträcker på sig.” 

Jukkasjärvibornas inställning blev han bekant med under en tid som kökschef på ishotellet.  Efter London blev det nämligen en runda i den svenska fjällvärlden innan han återvände till Karlstad med sin sambo Sofia Olsson.
”Men nu tyckte vi att det var dags för Sofia att få komma nära sin familj i Sandviken. För mig känns det klockrent; varje gång vi åkte igenom Ockelbo har jag känt att jag skulle kunna bo här”, säger Lars.Lars Nyquist öser lovord över Ockelbo och byarna runt omkring.
”Här finns allt man behöver! Bra kommunikationer, mycket lokala råvaror, en egen historia, fina miljöer; jag fotograferar varje dag. Och det som är mest positivt: att det är så rent!”.
Än så länge hyr paret bostad, men söker efter något eget att bygga upp sin vardag kring.
”Vi åker runt mycket och tittar på olika områden. Vi vill gärna ha djur, så vi behöver egentligen en gård”, säger Lars.

av Elina Sorri
2015-04-22

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17