Lovar och svär att göra trafiken säkrare i Ockelbo

Lovar och svär att göra trafiken säkrare i Ockelbo

Medborgarlöfte underskrivet av kommun och polis

Nu har polisen och kommunen avlagt sitt första medborgarlöfte till Ockelbos invånare.
Lokalpolischefen i Södra Gävleborg, John Köhler, och kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo, Magnus Jonsson (S), (bilden ovan) har skrivit under på att tillsammans se till att trafiken i Ockelbo blir säkrare.

”Jag tror verkligen på det här sättet att arbeta. Medborgarlöften är en naturlig fortsättning i samarbetet mellan polis och kommun. Nu lovar vi tillsammans att genomföra åtgärder som bidrar till ökad trafiksäkerhet i Ockelbo”, säger John Köhler, lokalpolisområdeschef för Södra Gävleborg.

Några av de konkreta åtgärder som är på gång är bland annat att se till att Trafikverket uppfyller sitt åtagande om fartskyltar vid Sundsbron, och att hitta en lösning för den problematiska infarten vid Ica Supermarket Ugglebo. Förra veckan sattes farthinder upp bakom Kuxahallen, och i början av denna vecka genomförde polisen en hastighetskontroll längs väg 272 i Säbyggeby. 

Här vid Sundsbron blir det fartdämpande skyltar från Trafikverket. 

Att medborgarlöftet handlar om trafiksäkerhet för Ockelbos del har sitt ursprung i den senaste Trygghetsmätningen, som sammanställdes i slutet av 2014.
Ockelbos medborgare visade sig vara bland de tryggaste i landet - med trafiksituationen som ett undantag. Många upplever att bilister kör för fort, att det finns problem med buskörning och allmänt dålig respekt för trafikregler och bristande hänsyn till medtrafikanter.
”Det är glädjande att vi tillsammans med polisen kan leverera ett medborgarlöfte som bygger på vad Ockelboborna vill att vi ska prioritera”, säger Magnus Jonsson.

Resultatet i Trygghetsmätningen följdes upp med en lokal medborgardialog på temat ”Trafik och trygghet” mellan polisen och kommuninvånarna som hölls i Ockelbo bibliotek i december.
Då deltog bland andra lokalpoliserna Andreas Bergström och Karin Jelk, deras närmaste chef Rolf Sundqvist från Sandviken och polisens kommunikationschef Peter Drake.
Då lyftes fler konkreta synpunkter på trafiken fram; som sms:ande yrkeschaufförer, dålig hänsyn mot ridande, bristande skyltning och så vidare.


Längs Sjöängsvägen har fartdämpande hinder satts ut. 

Genom medborgarlöftet lovar nu den lokala polisen och Ockelbo kommun att höja trafiksäkerheten genom:
- Fler trafikkontroller, både när det gäller hastigheter, körbeteende och droganvändning.
- Placera farthinder och genomföra andra fartdämpande åtgärder på prioriterade platser.
- Informationskampanjer.
- Förbättra trafikflödet genom Ockelbos centrum.

av Elina Sorri
2015-04-30


Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17