Lyckad Företagardialog i Ockelbo

Lyckad Företagardialog i Ockelbo

Politiker och tjänstemän besökte ett 60-tal företag på fem dagar

Förra veckan fick ett 60-tal företagare i Ockelbo påhälsning av förtroendevalda och tjänstemän för samtal kring företagandet och framtiden.
Företagardialogen blev ett både uppskattat och givande arrangemang.
”Vad roligt att ni vill komma till mig!” var kommentaren som näringslivsutvecklaren Agneta Wenell fick höra många gånger under veckan.

Runt 25 representanter för kommunen begav sig under förra veckan ut i verkligheten för att möta företagarna på deras hemmaplan. Besöken bokades genom Agneta Wenell och Mimmi Ekström på kommunens näringslivsenhet.
”Vi fick många positiva reaktioner när vi bokade besöken. Vi har sett till bredden både när det gäller stora och små företag, i centrala Ockelbo och i byarna, kvinnliga och manliga företagare”, säger Agneta Wenell.

Så politikerna har begett sig ut i skogar och in i ladugårdar, till verkstadsindustrier och butiker, klivit in i restaurangkök och fotvårdssalonger – för att få veta mer om hur kommunen kan hjälpa företagen att komma vidare i sina verksamheter; var och en så viktig för utvecklingen i Ockelbo som helhet.

Marit Rempling (C), Mats Eriksson, AME och Conny Uppman, platschef Atlas Copco Secoroc. 

Marit Rempling, vice ordförande i kommunstyrelsen (C), och Mats Eriksson från arbetsmarknadsenheten gjorde gemensam sak med besök på Atlas Copco Secoroc på Hamrångeväge (bilden ovan).
Ursprunget till företaget ligger hos två personer som för över 60 år sedan bröt sig loss från Sandvik och startade eget företag i Ockelbo, AB Hårdmetallverktyg, med tillverkning av skärande verktyg. Företaget, som växte och kom att heta Rebit, såldes till Fagersta AB och hamnade därefter under Atlas Copcos vingar.
Rebits verksamhet och produkter finns kvar i liten skala. Men det är Atlas Copcos tillverkning av bergborrar och konstänger till stenindustrin som dominerar produktionen.

 

Atlas Copco tillverkar bergborrar och borrstänger till sten- och gruvindustrin. För cirka 10 år sedan investerades 20 miljoner i robotceller, som tog över en del av det tyngsta arbetet. Längst ned till höger handhållna stenmönsterverktyg som fortfarande säljs under varumärket Rebit.

Vid platschefen Conny Uppmans bord blev det ett samtal kring olika frågeställningar; som exempelvis rekryteringsbehov, internetuppkoppling, och företagets framtid.
”Eftersom vi ingår i en stor koncern har vi inte så jättemycket med kommunen att göra, det handlar mest om inspektioner eller tillstånd från bygg och miljö, och energirådgivning”, konstaterar Conny, som ändå var glad över att bli uppmärksammad.

Trots att Atlas Copco har en tredjedel av världsmarknaden när det gäller produkterna, är de 70 anställda i Ockelbo krismedvetna, och är måna om att utgöra en leveranssäker enhet inom koncernen. Varje arbetstillfälle är värdefullt. Dessutom drar andra lokala entreprenörer; som Fastighetsservice, Rodab, ILA, Åkessons El och städföretag, nytta av att Atlas Copco finns på orten. 

Sture Lindkvist löder fast hårdmetallskär i skärrborrkronorna, innan momentet rengörs ytorna noggrant. Nedan till vänster står Gert Hjelm och kapar stänger. 

En helt annan typ av företag driver Susanne Engström ifrån hemmet i Stenbäcken. Ockelbo Webbdesign har bara ett år på nacken, men att starta eget var enligt Susanne ”det bästa hon har gjort”.
”Det var tack vare det kvinnliga nätverket Q här i Ockelbo som jag vågade ta steget. Och nu känner jag att företaget har potential att växa”, berättar hon för företagsrådgivaren Mimmi Ekström som kommit på fika vid köksbordet.
Företagets kunder återfinns just nu i Ockelbo, Gävle, Västerås, Stockholm och Malmö.
”Det bästa sättet att få uppdrag är via kontakter, och att visa upp sig. Jag har haft tur med referenskunder, jag blir uppringd för nya uppdrag”, säger Susanne nöjt.  


Företagsrådgivaren Mimmi Ekström och webbdesignern Susanne Engström ses hos Susanne i Stenbäcken. 

Om företaget står på stabil grund om ett par år är Susanne inte främmande för att anställa.
”Nej, absolut inte, jag vill gärna utvecklas”, säger Susanne.
Mimmi Ekström får med sig ett önskemål från Susanne: ett register, där man kan se vilka kompetenser andra företag i Ockelbo kommun har. Det är inte alltid företagets namn vittnar om vilken verksamhet man bedriver.
”Jag vill ju gärna anlita hjälp i Ockelbo istället för Gävle eller Sandviken”, säger Susanne.

Susanne Engström driver egna företaget Ockelbo Webbdesign från hemmet. 

Företagardialogen ska fortsätta under året, dock inte lika intensivt som den gångna veckan, utan med något eller några besök i månaden.
Först ska erfarenheterna och nyttan av veckans besök sammanställas. 26 maj är det tänkt att alla, både de som hälsade på och företagarna själva, ska samlas för gemensam utvärdering.  

av Elina Sorri
2015-04-20