Ockelbos invånare slänger mat för 12 miljoner per år

Ockelbos invånare slänger mat för 12 miljoner per år

Chockerande fakta när Perslundas elever fick lektion om matsvinn

Ockelbo kommuns invånare slänger över 600 ton mat i soporna varje år. Till ett värde av svindlande 12 miljoner kronor.
Det är värt att tänka på, när den överblivna spagettin åker ned i soporna, eller när mjölken som gick ut i går hälls ut i vasken.

På tisdagsmorgonen bjöds Perslundaeleverna på frukostfralla och en kopp med yoghurt, müsli och bär. Brödet smakade precis som vanligt, men var en dag gammalt och skulle egentligen ha slängts om inte Lasse Wennman från Matakuten i Gävle tagit hand om det (bilden ovan).

I tre års tid har han tagit på sig uppgiften att samla överbliven, men felfri, mat från butiker och restauranger som annars skulle ha kastats i soporna. Han lastar sin bil full och åker ut i olika stadsdelar och delar ut bröd och mat gratis; ett av de mest konkreta exemplen på hur matsvinnet kan minska.
”Det finns ett stort behov och är guld värt exempelvis för stora barnfamiljer som inte har så mycket pengar att röra sig med. Ibland bildas det kö vid bilen”, säger Lasse Wennman.

Ovan: Niondeklassarna Edvin Stark och Oscar Linder fick en lektion om matsvinn av Gästrike Återvinnare. Kanske slänger de redan mindre mat än andra, eftersom de spelar basket och behöver äta ganska mycket för att orka. Per-Johan Svensk, 9 C, Jonatan Nyholm, 9 A och Filip Hålén, 9 A, tog lite extra frukost i samband med lektionen om mat och matsvinn. 

Elevfrukosten var en del i ett besök av Gästrike Återvinnare som ville lära eleverna mer om matsvinnet i världen. I Sverige slängs 1 miljon ton livsmedel varje år, till ett värde av 20 miljarder kronor. Maten går till spillo i alla led; hos producenterna, under transporterna, i butikerna och i hemmen.
Men faktum är att hushållen står för 65 procent av det totala matsvinnet. Var femte kasse vi bär hem från affären slänger vi i princip direkt i soporna. Dessutom har maten som slängs har under tillverkningsprocessen gett ett utsläpp av växthusgaser på 500 000 ton – lika mycket som 200 000 bilar släpper ut på ett år – till ingen nytta alls.

Katharina Lindström, kostchef i Ockelbo kommun, konstaterar att matsvinnet på skolorn och förskolorna går lite upp och ned, men att det lönar sig att informera. ”Då brukar svinnet minska”, säger hon. 

Skolorna står för 3 procent av det totala matsvinnet. I Ockelbo kommun pågår sedan förra året återkommande kontroller av matsvinnet inom kostverksamheten. I serveringsdelen har svinnet beräknats till 38 gram per portion, och det som skrapas av tallrikarna utgör i genomsnitt 30 gram per portion.
”Första gången vi mätte talade vi inte om att vi skulle göra en kontroll. Till den andra mätningen hade vi informerat om matsvinn, och det minskade direkt”, berättar kostchef Katharina Lindström.
Något förvånande är att det kastas mest när det serveras mat som eleverna gillar bäst. Många tar då större portioner, som man i slutänden inte orkar äta upp.


Till vänster: David Svanberg, Sandvikens IF, och Maja Wessling, Brynäs IF. Till höger: Eva Johansson, miljöpedagog hos Gästrike Återvinnare, och Anette Noack, kommunikatör, höll i lektionen om matsvinn som hölls på Gläntan, där eleverna i vanliga fall äter sin lunch. 

Men föreläsningen handlade inte bara om matsvinn, utan även vikten av att äta bra mat på regelbundna tider. Maja Wessling, hockeyspelare i Brynäs, gav tips på hur man grejar en bra frukost fast man är urtrött på morgonen.
”Bre en macka, eller koka ägg, kvällen innan och lägg i kylen. Då är det klart att äta på morgonen, eller att stoppa i väskan och äta lite senare i klassrummet om man inte är hungrig så tidigt. Att vänta till lunchen funkar inte”, sade Maja.

Gästrike Återvinnares satsning på frukostföreläsningar om matsvinn började 2014 och är ett bidrag i EU-projektet ”Europa minskar avfallet”. Även inom det vänortssamarbete för ungdomar i Europa, som Ockelbo kommun deltar i, har matsvinnet som årets tema.

av Elina Sorri
2015-04-21


NÅGRA TIPS
Så undviker du matsvinn hemma:
1 Ställ in kylvaror i kylen så fort som möjligt. Kött, fisk och mjölk där kylen är kallast.
2 Lägg hellre upp för lite mat på tallriken. Då kan du äta eventuella rester som blir över i kastrullen en annan dag.
3 Luktar det ok? Smakar det ok? Då går det att äta.
4 Håll koll på vad du har i kylskåpet. Det som står längst in är lätt att glömma bort.
5 Rester över? Gör en omelett, risotto eller wok nästa dag.
6 Håll + 4-5 grader i kylen, -18 grader i frysen.
7 Frys in rester! Det finns massor av livsmedel som går att frysa in; allt från banan till äggvita.
8 Mörk fryspåsar med datum.
9 Dela upp och frys in storförpackningar.

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Fler tips på hur du minskar matsvinnet hittar du på tankfore.gastrikeatervinnare.se och stoppamatsvinnet.nu

Kortfilmen om matsvinn som visades för Perslundaeleverna heter "Waste". Den hittar du på https://www.youtube.com/watch?v=VaouOWx3Bmo