Sköldpadda kan ha överlevt vintern i Bysjön

Sköldpadda kan ha överlevt vintern i Bysjön

Fotograferad två gånger - med ett års mellanrum

Bysjön i Ockelbo har fått sitt eget mytomspunna sjöodjur.
Fast egentligen är det både litet, och ganska harmlöst: En sköldpadda.
Det var förra tisdagen som den upptäcktes i Testeboån, nära mynningen ut i sjön.
Nu finns anledning att tro att den levt i det fria i minst ett år.

Bara ett par dagar tidigare, under påskhelgen, hade isen hade gått ur ån. Kompisarna Ella Sjödin och Matilda Qvarfordt tog en promenad längs strandkanten och upptäckte plötsligt sköldpaddan på marken. De tog förvånade upp den, fotograferade (bilden ovan), och släppte tillbaka sköldpaddan som obekymrat simmade iväg i vattnet.

Bilden skickades till Kenneth Ekvall, zoolog på Skansen i Stockholm, som konstaterade att det var en rödörad vattensköldpadda, ett vanligt husdjur som ibland släpps ut i naturen när ägarna tröttnat på den. Den rödörade sköldpaddan levde naturligt i Sverige under värmeperioden för 7 000-9 000 år sedan men dog ut när det blev kallare.

Det märkliga är att Ida Mellström från Ockelbo också har fotograferat en sköldpadda i Bysjön, fast ett år tidigare, i juli 2014. Det var längs strandlinjen vid Forn-Wij, inte så långt från platsen för den nya upptäckten. (bilden nedan)
Kan det vara samma sköldpadda, som har överlevt en vinter i Ockelbo?
Medeltemperaturen är ju åter på väg uppåt och enligt Kenneth Ekvall är det ett faktum att de sköldpaddor som sätts ut klarar sig allt bättre, åtminstone i södra Sverige.

Lena Scharin, också utbildad zoolog och djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg, medger att det inte är omöjligt att det är samma sköldpadda som fotograferats två år i rad.
”Sköldpaddor kan leva länge på sitt hull, utan mat, och till och med gå i dvala och övervintra”, säger Lena Scharin och påminner om överlevnadsförmågan hos de sköldpaddor som hittades i källaren efter CH-branden i Gävle, ett par år efter att elden rasat.
”Men problemet är att den inte hör hemma i vår fauna och har svårt för att hitta mat. I princip svälter de långsamt till döds om de inte tas om hand. Däremot är det inte så stor risk att de gör någon skada i naturen i övrigt, de får ju svårt att reproducera sig och slutar nog sina dagar med att ingå i kretsloppet”, säger Lena Scharin.

Så vad gör man om man hittar sköldpaddan?
”Eftersom det är ett övergivet eller förrymt tamdjur ska man ta hand om den, i en bur eller kartong, och kontakta enheten för djurskydd och veterinärfrågor på länsstyrelsen. Är det utanför kontorstid ska man kontakta polisen”, säger Lena Scharin.
Och vad händer med den sen? Avlivas den?
”Nej, vi gör allt vi kan i flera omgångar för att den ska få ett nytt hem, och uttömmer alla möjligheter som finns innan det går så långt”, försäkrar Lena.
Hur ofta får ni samtal om upphittade sköldpaddor?
”Jag vet inte, det är väl mest skal som hittats tidigare. Utan att förstora problemet märker vi ändå att mängden upphittade djur ökar i takt med att vi skaffar fler tamdjur. För 10-15 år sen var det inte så vanligt, men nu händer det då och då att man ringer om sköldpaddor”.

Redan när vi ringde upp länsstyrelsen och sökte rätt handläggare fick vi den trenden halvt bekräftad.
”Lustigt att du ringer om en sköldpadda”, sade kvinnan i länsstyrelsens gemensamma telefonväxel som är förlagd i Växjö. ”Det ringde någon i går och frågade om samma sak, härifrån Kronobergs län tror jag det var”.

av Elina Sorri
2015-04-16


Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

FAKTA

Rödörad sköldpadda
Latinskt namn: Trachemys scripta elegans.
Längd: 35 centimeter.
Vikt: 4 kilo.
Livslängd: 20 år.
Utbredning: Från mellersta och östra USA till Mexikanska golfen och nordöstra Mexiko.
Lever i: Dammar, långsamma floder med lerbotten.
Föda: Allätare.
Övrigt: Ensamlevande med eget revir, lever bara med andra sköldpaddor under parningstid. I det vilda gräver de ned sig på botten och går i dvala under svala perioder. Vid hantering av en bitande sköldpadda är det bäst att hålla så långt bak i skölden som möjligt.