Minns du vad som hände under året som gick?

Minns du vad som hände under året som gick?

Här ett urval från Ockelbo 2015 i text och bild

JANUARI

10 januari återuppstår en kär gammal tradition: julgransplundring på torget. Det är ICA Ugglebos föreståndare Elisabeth Lindblom som tillsammans med Per Wilhelmsson drar i trådarna. Dans kring granen, godispåsar och besök av tomten blir det förstås.

16 januari deltar klubbstyrelsen i Metallfacket på Berendsen i Ockelbo i en landsomfattande manifestation. På torget tänder de marschaller för att påminna förbipasserande om de allvarliga arbetsplatsolyckor som sker i landet.

22 januari besöker landshövdingen Barbro Holmberg Ockelbo. Hon ger tummen upp för satsningen på Perslundaskolan och Framtidens centrum, besöker Svenska Fönster i Lingbo och berömmer Ockelbos företagare som driver på utvecklingen på orten.

24 januari hålls veteranskoterträff i Langberget utanför Ockelbo. Många glada skoterentusiaster i alla åldrar träffas, synar varandras fordon, kör ikapp på banan eller bara umgås.


 

24 januari är det också premiär för Ungdomsgalan i Ockelbo. Mingel, glitter och glamour i Åbyggeby landsbygdscenter när kommunens framstående ungdomar inom idrott och kultur premieras under en egen gala, initierad av Lena Hammarlund vid Föreningsalliansen. 

 

FEBRUARI

4 februari kommer en glad nyhet: Perslundaskolans nior har tagit ett jättskutt uppåt i betygsskalan. Meritvärdet hade på ett år höjts från 185,0 till 218,6 poäng. ”Vi har positiva förväntningar på våra elever”, var en av rektor Marko Frimans förklaringar till den stora förbättringen.  

7 februari blåste SM-rallyt Vinterpokalen förbi i ett snömoln i de vintriga skogarna runt Ockelbo. Allt var över på 1,5 timmar och den som försov sig missade alltihop.

16 februari lämnade Eva Larsson över sin älskade Centrumkiosk till de nya ägarna Peter och Ulrica Johansson. Peter hade gått in och frågat: ”Ska du sälja?”. ”Ja, ska du köpa?”, svarade Eva, och så blev det.

26 februari beslutar kommunstyrelsen att sätta punkt för de många och långa turerna kring Lingbo lägergård. Den privatperson som i god tro genomförde ett ogiltigt fastighetsköp av Lingbo lägergårdsförening, ska få laglig rätt till gården.

21 och 22 februari var det dags för Ockelbos deltidsbrandmän att köra upp för skoterkort. Många hade förstås förarbeviset redan innan, men nu förvissade sig arbetsgivaren Gästrike Räddningstjänst om att samtliga har rätt att köra under utryckning.

21 februari öppnade skidliften i Rönnåsen för sportlovet 2015 efter att liftkontrollanten Birger Andersson gett klartecken. Året innan stod den stilla på grund av snöbrist. Nu är det lika spännande igen: Hur blir det 2016?

28 februari gjorde forbönderna sin storstilade entré på Ockelbo vintermarknad. Resan från Edsbyn tog dem fyra dagar. Och väl framme på torget sålde de slut på sina varor direkt. ”Man sover jättegott under alla filtar och skinnfällar”, konstaterade deltagarna som tar det som en skön minisemester. 

 

MARS

5 mars hälsade vi på i det nyöppnade serviceboendet i gamla kommunalhuset på Södra Åsgatan. En servicebostad är en träffpunkt för personer som har beviljats extra stöd och service, och där det finns personal dygnet runt. Fanny Härdin-Larsson gillar att ha ett ställe att träffa andra på. ”Jag har varit här mycket, det är skönt att gå hit”, sade Fanny.

6 mars fick Ockelbo en ny ljuspunkt nattetid. Vattentornet vid Rävbacken fullbordades med sex kraftigt lysande lampor som kontrolleras av ett astronomiskt ur, som styrs av geografiska koordinater och solens upp- och nedgång.  Det avslöjade kommunens egen elektriker Stickan Berglund under monteringen.

6-14 mars firade Öppna förskolan vid Familjecentralen i Ockelbo 10-årsjubileum i en hel vecka. Men det var det värt: verksamheten hade då haft över 20 000 besök sedan starten 2005. ”Det här är jätteviktigt för mig”, poängterade Sara Mannqvist, en av alla föräldrar och barn som haft stor nytta av Öppna förskolan.

18 mars flaggade Bysjöstrands föreståndare Lotta Kling för ett stort behov av fler platser för demenssjuka på äldreboendet. ”Det blir inte alls bra när dementa vistas i samma lokaler som de andra”, konstaterar hon efter larm om den oroliga miljön i exempelvis matsalen. Under 2016 väntas behovet uppfyllas.

19 mars började konferensen Vatten Avlopp Kretslopp i Borås. Där fick Ockelbo kommun pris för den snabba takt i vilken man byter ut eller åtgärdar bristfälliga, enskilda avlopp. Ann-Christin Persson Georgsdotter, ordförande i bygg- och miljönämnden, lovordade fastighetsägarna. ”Varje åtgärd ger oss en bättre vattenmiljö i kommunen”, sade hon.

30 mars presenterar sig Ockelbo International, ett helt nytt fotbollslag i kommunen. Man siktade på serieseger i div 7. Det var snubblande nära, laget slutade tvåa i tabellen, fyra poäng efter Ockelbo IF 2. 

 

APRIL

2 april har Ockelbo Amatörteaterförenings föreställning ”Plats att växa – Coopbod Ellen” premiär, och går därefter för fulla hus. Politiker och tjänstemän häcklas som sig bör. ”En vansinnigt lokal revy”, konstaterar producenten Eva Sjölander glatt.


 

20-24 april drog Ockelbo kommun igång Företagardialogen, där politiker och tjänstemän gör en lång serie besök hos våra lokala företagare. Under premiärveckan fick hela 57 företag påhälsning. Därefter fortsatte Företagardialogen i lite mänskligare takt, med ett par besök i månaden. Fortsättning följer även 2016.

22 april lärde vi känna Lars Nyquist, Wij Trädgårdars nya kock, som blixtsnabbt hade fått gott rykte och fyllde parkeringen under lunchtid. Vi vågar påstå att den trevlige och kvalitetsmedvetne värmlänningens bufféer varit en av årets stora snackisar i Ockelbo.

23 april kommer nyheten om att en helt ny naturled ska beredas och öppnas mellan Ulvsta Friluftsgård och Rönnåsstugan; något som många längtat hett och länge efter. Leden blir 4,5 kilometer lång och ska skötas av Ockelbo Skidklubb, Ockelbo Orienteringsklubb och Ockelbo kommun i samarbete.

29 april gläds vi åt att Ockelbo kommun rankats som 4:e bästa skolkommun i landet av SKL, Sveriges kommuner och landsting. ”Jag blev knottrig av lycka när jag hörde det”, sade Staffan Nordqvist, tidigare lärare, men nu ordförande i utbildnings- och kulturnämnden.

30 april får Ockelbo kommun sitt andra naturreservat: Trollberget i Ekbo. Länsstyrelsen fattar beslut om att bevara den 200-åriga skogen orörd för framtiden. 

 

MAJ

7 maj klättrade vi upp i lyftkranen vid Perslundabygget som blev ett landmärke som kom och försvann under året. Däruppe satt Dick Blank, 71, och hade det skoj. Det saknades folk och Dick som älskar att köra kran tackade ja. När kontraktet var slut drog han ut med husvagnen och basfiolen på spelmansstämmor.

16 maj invigde Ockelbo Ryttarförening ett efterlängtat hjälpmedel – en taklyft som gör det möjligt även för funktionshindrade att komma upp på hästryggen. Samtidigt blev det premiärturer i den nya hissen från stallgången till kafeterian. Senare under året premierades ryttarföreningen som Årets ridklubb i Gävleborg: Grattis!

25-31 maj firades Gästrikeledens 40 år med olika arrangemang. Samtliga Ockelbos skolelever vandrade längs leden. Åbyggebyskolan ställde upp på ett villkor; att Calle Persson kunde vara med. Han behövde nämligen lite hjälp, eftersom han har en sjukdom som gör att han blir trött fort. Men med hjälp av en ”zoom-cykel”, en liten eldriven fyrhjuling, gick det. 

28 maj bildades Wij Vänner, en supporterförening till Wij Trädgårdar. Vänföreningen tror på Wij Trädgårdars stora betydelse för Ockelbo i flera avseenden, och vill verka som ambassadörer för att sprida kännedom och kunskap om verksamheterna på Wij, men också hjälpa till praktiskt. 60 personer anmälde sig som medlemmar redan under kvällens möte. 

 

JUNI

2 juni hakar vi på när barn från förskoleklass och åk 2 kommer till Wij Trädgårdar för att sköta vårsådden i sina egna grönsaksland. De sätter potatis och sår morötter, och kliar Linderödsgrisarna i hagen. Det är andra säsongen för projektet ”Från jord till bord”, och vi håller tummarna för att eleverna fortsätter odla, trots att Region Gävleborg dragit sig ur samarbetsprojektet Under Eken där barnens odlingslotter är en del.

5 juni brakade det loss med hattparad på äldreboende Bysjöstrand, och samtidigt invigdes det nya uterummet på innergården. Ett mörkt förråd förvandlades av kommunens arbetsmarknadsenhet till ett luftigt lusthus med ljusa väggar och spröjsade fönster, till glädje för både boende, deras anhöriga och personal.

15 juni sade kommunfullmäktige ja till både ny detaljplan och investeringsplan för att iordningsställa området Äppelbacken vid Bysjön med nya villatomter.  Överklaganden har dock gjort att planerna fått vänta; till senvåren 2016 väntas slutgiltigt godkännande från mark- och miljödomstolen.

16 juni uppmärksammas Kuxabussarnas 20-årsjubileum med ett nytt sommarerbjudande: nya turer till byarna fem helger under sommaren!

24 juni knackar vi på i gamla Filadelfiakyrkan på Norra Åsgatan i Ockelbo där det uppenbart är något på gång. Roger Nilsson, Daniel Nilsson och Thomas Blom har modet att gå i bräschen för det som kanske blir en ny period av bostadsbyggande i Ockelbo genom att fylla huset med nya lägenheter. De han knappt ställa fram en rivningscontainer på gården innan folk ville ställa sig i kö för en bostad. 

 

JULI

6 juli får vi en anledning att sträcka lite på ryggen av stolthet: legendariska storklubben Brynäs har värvat sin nya direktör från Ockelbo. Basketprofilen Johan Stark syns strax med händerna i knät bland spelare och tränare på det årliga och klassiska lagfotot från isen. Surrealistiskt, men roligt! (Foto: Erik Engelro/AB/GD)

10 juli gissar vi att den efterlängtade älgkalven i Älgparken i Mo föds i mossan – rekordsent. 11 juli får vi i alla fall en chans att fotografera den ibland de täta granarna, fortfarande på lite vingliga ben. I vanliga fall föds älgkalvarna tidigare, i slutet av maj eller början av juni.

17 juli presenterar vi stolt Lina Lundberg, den blivande skolbibliotekarien på nya Perslundaskolan. Det är inte så vanligt att en kommun avdelar en tjänst för en särskild skolbibliotekarie. Linas mål är att Perslundas bibliotek ska förtjäna utmärkelsen Årets Skolbibliotek i Sverige så småningom. Just nu är Lina hemma på mammaledighet. 

 

AUGUSTI


 

20 augusti svepte berömdheter från USA in i Ockelbo och på Wij Trädgårdar. Isabella Rossellini kom för att fira Ingrid Bergmans 100-årsjubileum med både filmvisning, galakväll och egen föreställning på Wij Valsverk. Legendariske fotografen Henry Diltz anslöt i samband med sin utställning ”Backstage legend” som visades i Trädgårdsateljén. Gotan fräschades upp och Casablanca visades utomhus på herrgårdsplanen.

20 augusti konstaterades också att nya Perslundaskolan inte skulle bli klar till höstlovet, som det var tänkt. I stället flyttades inflyttningen fram till detta jullov, och 13 januari kommer eleverna att börja på sin nya skola. Officiell invigning med Öppet Hus är planerad till 16 februari 2016.

27 augusti fick Lingbo beskedet att kommunen kommer att bygga en så kallad multiarena för olika idrotter, för både sommar- och vinterbruk, i byn. Den föreslås placeras på skolgården och ska likna den arena som tidigare gjorts i ordning bakom Kuxahallen i Ockelbo.

31 augusti berättar vi att Ockelbogårdars ekonomi ser ut att vända efter några tuffa år. Så gott som alla lägenheter är uthyrda och man kan börja samla i ladorna för kommande investeringar och stamrenoveringar.

 

SEPTEMBER

3 september kommer ett klartecken för den nya gemensamma nämnden för bygg- och miljöfrågor i Ockelbo, Hofors och Sandviken: Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd. Den nya förvaltningen placeras i Sandviken och 1 april 2016 blir planerat startdatum.

4 september tar vi pulsen på vandrarhemmets nya ägare: Jessica Edman och Tommy Hillgren. De fick en riktig smakstart, med fullbelagda rum under augusti, och har en massa planer för både huset och trädgården mitt i centrum. ”Vi kommer att göra i ordning så bra vi kan för våra gäster”, säger Tommy.

15 september är förskoleutredningen för södra delen av Ockelbo klar. Tre alternativ har beaktats: en helt ny förskola för 25 miljoner, nytt förskolecentrum vid Rabo för 17 miljoner, eller om- och tillbyggnad av Wij förskola för 19 miljoner. Senare under hösten väljer politikerna att gå vidare på det tredje alternativet, en ombyggnad av Wij, men bestämmer sig också för att vänta något år med ytterligare en så stor investering efter Perslundabygget.

 

15 september hålls också det första informationsmötet om den kooperativa hyresrättsföreningen Hästen. Ett 80-tal personer kommer till Gläntan för att höra hur man kan bygga en helt ny, central hyresfastighet – i en kooperativ gemenskap. I dagsläget är föreningen bildad, ett 20-tal medlemmar står i kö för bostad, arkitekter kontaktade och finansieringsmöjligheter utreds. Om allt går enligt plan kan spaden sättas i marken redan under 2016. 

16 september meddelas att det nu finns en lösning för driften av Lingbogården. Kommunen tar på sig de fasta kostnaderna, medan Lingbo byförening ska sköta driften och uthyrningen. Sofie Lindroth och Anna Fyhr är engagerade i byföreningen och har massor av förslag på aktiviteter i Lingbogården.

24 september beviljar kommunstyrelsen för första gången ett rent driftsbidrag till Wij Trädgårdar på 2 miljoner kronor för att anläggningen ska kunna drivas vidare under hösten och vintern. ”Krisen har nått vägs ände”, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson. Kommunstyrelsen ger kommunledningen och Wijs ledning till 1 januari 2016 på sig för att presentera en långsiktigt hållbar lösning för verksamheten. 

 

OKTOBER

10 oktober efterfrågar Migrationsverket tillfälliga boenden för flyktingar som strömmar till Sverige. Och samtidigt efterlyser socialnämnden i Ockelbo familjehem till ensamkommande flyktingbarn. ”Vi inser allvaret och gör allt vi kan”, säger kommunchef Lars Sjödin. 1 december öppnades kommunens andra HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. 

20 oktober har det nybildade Näringslivsrådet sitt första möte. Rådet har bildats för att kommunen och näringslivet ska komma närmare varandra i samarbetet kring Ockelbos utveckling. I rådet deltar två representanter vardera från de olika företagargrupperna, och ledande politiker och tjänstemän från kommunen.


 

29 oktober blir det klart att Jeroen Sleurs, som driver turistföretaget Stilleben i Åmot, får köpa gamla förskolan som stått tom ett tag. Därmed får Stilleben fler rum att hyra ut till utländska gäster. ”Vi tror verkligen på Åmot som ett starkt besöksmål, året runt”, säger Jeroen engagerat. 

 

NOVEMBER

3 november vittnar fastighetsmäklaren Gustav Björkman på Fastighetsbyrån om att temperaturen stiger på husmarknaden i Ockelbo. ”I september sålde vi elva fastigheter i kommunen, det har aldrig hänt tidigare”, konstaterar han. Det är välvårdade och nyrenoverade hus med centralt läge som går snabbast.

6 november godkänns herrgården i Jädraås för verksamhet med social omsorg. Herrgården och restaurangen som varit till salu en längre tid, tas över av företaget Jädraås Herrgård AB som ska bedriva ”Boende med social omsorg” och gör sig redo att ta emot ungdomar från 16 år och uppåt.

23 november säger kommunfullmäktige ja till att ett nytt torg ska anläggas i Ockelbo centrum under 2016. 5 miljoner får det kosta och ombyggnationen ska utgå från skissen som mejslats fram i det två år långa projektet Framtidens Centrum.

25 november berättar kostverksamhetens chef Katarina Lindström att det efter nyår blir två rätter på skolmenyn: det läggs till ett vegetariskt alternativ för alla, inte bara dem som beställt specialkost. Det är ett beslut i kostpolicyn från 2014 som blir verklighet i samband med att det nya centralköket på Perslunda tas i bruk. En förändring som ligger i tiden och går i linje med önskemålet att öka andelen ekologiska livsmedel på menyn.

26 november blir det mer eller mindre klart att Vuxenutbildningen och SFI (Svenska för invandrare) flyttar in på Raboskolan, när den tömts på Perslundaelever. Antalet vuxenelever ökar stadigt och man har växt ur Skånegården för länge sen. 

 

DECEMBER

3 december kom Högskolan i Gävles rektor Maj-Britt Johansson till Ockelbo för att se vad hon kan hjälpa till med för att bidra till Ockelbos utveckling. Hon ville bland annat veta vilken typ av arbetskraft Ockelbo saknar, för att om möjligt fylla det behovet av utbildningar vid högskolan i Gävle. Maj-Britt besökte teknikföretagen In Situ och Atlings.

9 december lanserade Thomas Forsberg på AME/Integration kommunens nya Sportotek, och började genast efterlysa idrottsprylar som bara samlar damm, och som i stället skulle kunna lånas ut gratis till den som inga har. 1 februari 2016 hoppas vi att det skänkts mycket grejer, då öppnar Sportoteket för utlåning.

11 december slog vi fast att Perslundaskolan är att betrakta som klar och färdig för inflyttning! Under jullovet kavlar personal, vaktmästare och arbetsmarknadsenheten upp ärmarna, och sköter flytten för samtliga klasser i åk 4-9, så att eleverna kan börja i den nya skolan 13 januari 2016.

20 december visas den konstnärliga utsmyckning som valts ut till Perslundas nya skolgård. Det är Ockelbo-bördige Maria Forsling Jenkes tre konstverk Krysset, Vindsnurra och Vattenpussarna som valts ut av en jury. Till sommaren 2016 räknar Maria med att de står på plats. 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17