"Tack och lov för våra nysvenskar!"

"Tack och lov för våra nysvenskar!"

Berendsen ser fördelarna med inflyttningen till Ockelbo

Berendsens textilservice i Ockelbo går på högvarv.
Tvättmaskiner och tumlare snurrar för allt vad tygen håller, och för att hålla takten uppe behövs mer personal.
”Tack och lov för våra nysvenskar! Utan dem skulle vi inte klara det”, säger Kenneth Fäldt, platschef på tvätteriet.

(Bilden ovan: Ahmed Mohammed i arbete på sorteringsavdelningen)

I flera decennier har tvätteriet på Hamrångevägen erbjudit jobb åt kommuninvånarna.
Många Ockelbobor har yrkeserfarenhet från ”tvätten” på sin meritlista - kortare eller längre perioder i sina liv.
När kommunledningen kommer på besök inom Företagardialogen, visar det sig att både kommunchefen Lars Sjödin, företagsrådgivaren Mimmi Ekström och undertecknad har nostalgiska minnen från sina feriejobb på tvätten.
”Sorteringen var ganska ny, minns jag”, säger Lasse om den över 30 år gamla anläggningen.
”Jag minns stämpelklockan”, inflikar Mimmi.
Kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson och näringslivsutvecklare Agneta Wenell har däremot inte tjänstgjort på tvätteriet; Magnus hade sommarjobb på Rebit, och Agneta på Konsum. 

Till vänster: platschefen Kenneth Fäldt. Till höger: Agneta Wenell, Mimmi Ekström och Magnus Jonsson visas runt i Berendsens nya lager som ryms i utbyggnaden mot öster. 

Berendsen i Ockelbo ingår i en Londonbaserad koncern, som ställer höga krav på produktivitet och leveranssäkerhet. Koncernen har 15 000 anställda med verksamhet i 15 länder och med det i bakhuvudet förstår man att den här lilla enheten inbäddad i norra Sveriges skogslandskap lätt kan förbises.
”Det är lätt att tänka att vi går bra, att vi har många kunder och att vi ’alltid funnits’. Men vi måste hela tiden hålla produktionen och leveransgraden uppe. Den krassa sanningen är att vi kan försvinna med ett enda pennstreck på ett papper, om vi inte levererar och visar resultat. Så ser det ut i dag”, konstaterar Kenneth Fäldt.

Den inkommande tvätten sorteras på övervåningen. Nedan till höger: Khomkrit Butsarakham.

En nyligen genomförd omorganisation i koncernledningen kan bli positiv för Ockelbo, tror Kenneth Fäldt.
”Tidigare prioriterades tillväxt och kassaflöde i koncernstrategin. Vår nye vd vill fokusera mer på uppköp och investeringar, vilket kan ge en öppning för oss. Vi har moderniserat delar av produktionen, men vi är den minst automatiserade enheten i vår division och behöver investera ytterligare”, konstaterar Kenneth Fäldt.

Ovan till vänster: Upphängning av nytvättade plagg. Till höger: Kham-Or Phiphatporn i färd med att mata in nytvättade lakan den stora mangeln. Nedan till vänster: de anställdas vattenflaskor.

För bara två år sedan hängde ett av flera tidigare allvarliga varselhot över Ockelbo, då det var långt ifrån säkert att avgörande upphandlingar skulle gå i lås.
Men när de gjorde det blev det riktigt svettigt på Berendsen. För två år sedan passerade 3 miljoner kilo gods igenom tvätteriet. 2015 var det 4,5 miljoner kilo.
Under september månad 2014 tvättades 193 000 plagg.  Samma siffra för oktober 2015 var 349 000 plagg.
”Vi går i land med det vi åtar oss. Men det senaste året har vi växt lite för fort, och det är det vi ser i dag; vi behöver tvätta snabbare och till det måste vi ha personal”, säger Kenneth Fäldt.

Dag för dag, vecka för vecka håller man koll på produktiviteten. 

Från kommunens sida är man inte bara tacksam för de arbetstillfällen tvätteriet stått för genom tiderna, utan också för att man genom praktik och utbildning gett många människor som står en aning längre från arbetsmarknaden chansen att komma in.
”Jag upplever det som att vi alltid haft öppna diskussioner och ömsesidig förståelse. Berendsen är en enormt viktig arbetsgivare i Ockelbo, särskilt med det sociala patos man visat från ledningen”, säger Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande.

av Elina Sorri
2015-12-14


FAKTA Berendsen
Berendsen är en Londonbaserad, och där börsnoterad, koncern i textilservicebranschen, med 15 000 anställda i 15 länder. I Sverige återfinns 1 200 av de anställda.
Företagets ursprung återfinns i en biluthyrningsfirma, som startades 1920 av Godfrey Davis.
1959 introducerades företaget på Londonbörsen.
Verksamheten med textilservice inleddes 1987 genom ett uppköp av Sunlight Services, ett ledande tvätteriföretag med anor från sekelskiftet.
Därefter avvecklades bilhandeln och bolagets inriktning gick allt mer över till uppköp av andra företag i tvätteribranschen. 1991 bytte bolaget namn till Davis Service Group.
2002 tog man över danska textilserviceföretage Sophus Berendsen och 2011 bytte koncernen namn till Berendsen.
Mer information på berendsen.se

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VILL DU OCKSÅ HA KOMMUNBESÖK PÅ DITT FÖRETAG?

Besöket på Berendsen ingår i Ockelbo kommuns satsning Företagardialogen. 
Här kan du läsa mer om Företagardialogen.