Tre ledamöter från Ockelbo i nya stornämnden

Tre ledamöter från Ockelbo i nya stornämnden

Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd börjar ta form

1 april 2016 startar Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd och den för Sandviken, Hofors och Ockelbo gemensamma samhällsbyggnadsförvaltningen.
Nu har fullmäktige utsett Ockelbos tre representanter i den nya nämnden.

Fullmäktige beslutade i måndags att utse Jonas Tholén (S), Tord Horn (S) och Per-Olov Olsson (C), till ledamöter i den nya gemensamma nämnden för bygg- och miljöfrågor med säte i Sandviken.
Nämnden kommer att ha totalt elva platser, varav Sandviken får fem och Hofors, liksom Ockelbo, tre platser. De båda andra kommunerna har inte utsett sina ledamöter ännu.  

Ärendet har föregåtts av en diskussion kring hur platserna ska fördelas politiskt.
Liberalerna i Ockelbo har exempelvis förordat en modell där fler partier, även Liberalerna och Sverigedemokraterna representeras. Man anser att mandatfördelningen efter valet inte respekteras när Ockelbos oppositionspartier inte har platser i den nya nämnden.

Beslutet i fullmäktige om fördelningen följde dock gällande paragrafer om tillsättning av ledamöter i den nya samhällsbyggnadsnämnden.
Samma politiska fördelning gäller för ersättarna i nämnden. Från Ockelbo utsågs Ann-Britt Wikman (S) och Torbjörn Panth (C), till ersättare. Här lämnades en plats från (S) vakant tills vidare.

av Elina Sorri
2015-12-16

FAKTA
Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd
är en gemensam nämnd/förvaltning för Hofors, Ockelbo och Sandviken, där Sandviken är värdkommun. Den startar sin verksamhet 1 april 2016.

Samarbetet inleds för att stärka kompetenser inom verksamheten, lättare kunna rekrytera personal och minska sårbarhet vid semester och sjukdom.

Förvaltningen har inte bara i uppdrag att hantera myndighetsfrågor inom bygg- och miljöområdena utan ska tillsammans med samverkande kommuners mark- och exploateringsavdelningar med flera verka för en ökad tillväxt i västra Gästrikland

Chef för den gemensamma förvaltningen är Maria Wikström från Sandviken. 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17