Barnens egen vårsådd klar på Wij Trädgårdar

Barnens egen vårsådd klar på Wij Trädgårdar

I höst återvänder de för att skörda potatis och morötter

På tisdagen fick barn från förskoleklass och årskurs 2 sköta vårsådden i sina egna grönsaksland på Wij Trädgårdar i Ockelbo.
”Tänk att det här är morötter, kanske 50 stycken. Visst är det fascinerande!”, utbrister trädgårdsmästare Frida Mörnerud och sträcker fram sin hand med de små, små fröna som nästan inte syns.

De pyttesmå fröna blir massor av morötter. Malte Westin från Åbyggeby skola hjälper till med sådden. 

”Det kanske är 100 till och med”, säger Frida innan hon portionerar ut morotsfröna så att alla kan så i den lilla skåran i jorden.
”Och glöm inte bort att växterna behöver kärlek också, pussar och kramar precis som ni, för att växa och må bra”, påminner Frida leende när eleverna försiktigt petat ned sina frön.
På den andra sidan av odlingslotten är deras klasskompisar i färd med att sätta potatis.
Sättpotatisen har fina groddar, och till hösten blir det spännande att se hur många knölar som bildats under varje blast.

Malkolm Nyholm sätter potatis. Det är viktigt att knölarna och deras groddar kommer ordentligt under jord. 

Vårsådden ingår i konceptet ”Från jord till bord” som i sin tur är en del av samarbetsprojektet Under Eken mellan Ockelbo kommun och Wij Trädgårdar. Eleverna får odla själva och lär sig av bara farten mer om både naturresurser, mat och ekologi.
”Från jord till bord” leds av Wij trädgårdsmästare och kommunens utomhuspedagog Eva-Marie Åkerlund tillsammans, och går nu in på sin andra säsong.

Eva-Marie Åkerlund berättar om potatisens historia medan hon steker plättar av vete i stormköket. 

Eleverna är indelade i mindre grupper som går mellan olika ”stationer” i den stora trädgården.
I en slänt en bit från grönsakslandet, under trädkronorna, sitter Eva-Marie själv med ett stormkök framför sig. Hon berättar en saga om ett nyvaket frö, förklarar att det måste vara minst åtta grader varmt i jorden för att fröna ska trivas, och att potatis egentligen kommer från indianerna i Sydamerika.
Under tiden steker hon plättar på stormköket.
”Smeten är gjord av vetemjöl. Och vete är ju också bara frön från början”, säger Eva-Marie.
”Jag glömde stekspaden i bilen, men titta, det går ju lika bra med två små pinnar”, säger hon när det är dags att vända på plättarna.

Kevin Sjöberg passar på att klia de små Linderödskultingarna en stund. 

När Kevin Sjöberg sått färdigt går han till grishägnet och kliar de, än så länge, små Linderödsgrisarna en stund. Särskilt en verkar extra tillgiven. Men plötsligt reser sig Kevin häftigt.
”Den bet mig i knät!”, säger han och skrattar förvånat.
Under sommaren kan barnen återvända till sina land på Wij Trädgårdar för att följa hur det gror och växer. Och i höst kommer resultatet: Vad blev det till slut av alla frön och knölar?
Förhoppningsvis får de skörda massor av morötter och potatis; egenodlade och ekologiska råvaror som man kan ta hem och laga till något riktigt gott av. 

av Elina Sorri
2015-06-02


Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17