Medborgarförslag från Ockelbotjejer: Inför ett ungdomsråd!

Medborgarförslag från Ockelbotjejer: Inför ett ungdomsråd!

Vill vara med och bidra till utvecklingen i kommunen

Elin Ehn, 18, har lämnat in ett medborgarförslag till Ockelbos kommunfullmäktige, för sin och andra Ockelboungdomars räkning.
De föreslår att det inrättas ett ungdomsråd som kan vara ett rådgivande organ för politiker och tjänstemän i frågor som berör de unga.

I medborgarförslaget skissas en tänkbar form för ungdomsrådet i Ockelbo. Det kan rikta sig till ungdomar, både killar och tjejer, mellan 15-20 år och gruppen skulle kunna träffas ungefär varannan månad.
En vuxen samtalsledare – helst någon för ungdomarna välkänd person eller politiker – bör vara med, tycker de. Men den personen ska inte framföra egna åsikter, utan vara med som stöd.

Bakgrunden till medborgarförslaget ligger i ett diskussionsforum för tjejer mellan 13-20 år i Ockelbo, som letts av kommunens ungdomssamordnare Mia Lindblom och samtalsledaren Cecilia Hed Malmström det senaste halvåret. Tjejerna har pratat om olika ämnen inom gruppen, men också träffat företagare och politiker från orten. (Bilderna till den här artikeln är från det första mötet i november 2014)
Under det senaste mötet i slutet av april kom frågan om ett ungdomsråd upp.

”Vi kom fram till att ett ungdomsråd skulle kunna ha en positiv inverkan på Ockelbo. Vi har massor med erfarenheter till exempel om hur det är att inte ta sig hem från Gävle och Sandviken på nätterna när tågen inte går. Vi vill prova våra vingar och resa. Men många kan tänka sig att komma tillbaka. Frågeställningar som vi har är till exempel vad det finns för jobbmöjligheter både efter gymnasiet och när vi kommer tillbaka. Hur kommer vårt centrum att se ut i framtiden? Hur ska vi utveckla vårt samhälle för att locka hit andra människor?”, skriver ungdomarna i medborgarförslaget.

av Elina Sorri
2015-06-05

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Den som är folkbokförd i Ockelbo kommun får lämna in ärenden - medborgarförslag - till fullmäktige.
Även barn och ungdomar, liksom utländska medborgare har rätt att ta upp sina önskemål. 
Medborgarförslag ska handläggas i kommunen inom ett år och resultatet redovisas i kommunfullmäktige.