Ockelbo HC tar nytt grepp om ishallen

Ockelbo HC tar nytt grepp om ishallen

Välkomnar andra föreningar till ett Möjlighetshus

Ockelbo Hockey Club ger inte upp om en ishall i Ockelbo. Nu bjuder OHC in andra föreningar till ett samarbete kring ett multisporthus med aktiviteter året om.
Här planeras utrymme för allt från hockey och konståkning till bågskytte och simulerad golf. 

I vintras fick Ockelbo HC avslag från Allmänna Arvsfonden på sin ansökan om pengar till en ishall, med motiveringen att det saknades nytänkande kring projektet.
Nu tar hockeyklubben ny sats med en bidragsansökan till kommunen på 5 miljoner kronor kring ett nytt koncept.

Det handlar om ett ”Möjlighetshus”, en byggnad för fler föreningar än bara hockeyklubben, med en isbana som görs tillgänglig även för konståkningsträning och funktionshindrade.
OHC vill bland annat installera ett fallskydd som kallas No Fall och som går ut på att funktionshindrade kan prova på att åka skridskor, eller konståkare öva på svåra hopp, med hjälp av en sele som löper i en rundbana från taket. Hjälpmedlet finns än så länge bara i ett tiotal ishallar i Sverige.

Ockelbo HC tänker sig projektet i tre steg.
Steg 1 – byggstart april 2016: Grundläggning, stomme och tak vid befintlig isbana.
Steg 2 – byggstart april 2017: Huset/hallen färdigställs med väggar, VVS, belysning. No Fall rundbana i ishallen.
Steg 3 – byggstart april 2018: Betongplatta, hiss, kafé, läktare, färdigställande av övriga utrymmen.

Till det första steget, som beräknas kosta 5 miljoner kronor, ansöker OHC nu om bidrag från Ockelbo kommun. Därefter påbörjas arbetet med steg 2 och 3, som betalas med medel från sponsorer, insamlingar och bidrag från Riksidrottsförbundet, Allmänna Arvsfonden, Leader Gästrikebygden, Boverket med flera.
Klubben menar att det blir lättare att knyta till sig andra finansiärer, när de kan se att kommunen tror på idén och att något börjat hända rent fysiskt på området vid idrottsplatsen.
”Skulle ansökningar och insamlingar gå snabbare påbörjar vi naturligtvis steg 2 och 3 tidigare än planerat”, säger OHC:s ordförande Christian Stark som tillägger att det är viktigt att projektet kan sättas igång så snart som möjligt.
”Just nu har vi en väldig kraft och energi bland medlemmarna; men om det inte syns att det händer något snart finns en risk att allt tappar fart.”

Christian Stark och Björn Rosén, Ockelbo Hockey Club. 

De Ockelboföreningar som redan visat intresse är Wij Bågskyttar och Ockelbo Atletklubb. Atletklubben håller till i ett skyddsrum med dålig ventilation i Gäverängeskolan, och som kommer att kräva någon form av upprustning inom kort.
OHC tänker sig den nya byggnaden i två plan, på totalt 432 kvadratmeter, i anslutning till ishallen. ”Med kafédel och möjlighet till övernattning öppnar huset även upp för lägerverksamhet”, skriver klubben i sin ansökan.
Frågan tas upp på utbildning- och kulturnämndens (UKN) sammanträde 9 juni.
Förslag till beslut är att UKN ser positivt på ansökan och lyfter den vidare till kommunstyrelsen.

av Elina Sorri
2015-06-01

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17