"Bli politiker du också!"

"Bli politiker du också!"

Trotjänarna i Ockelbo rekommenderar jobbet

Under gårdagens fullmäktigesammanträde i Ockelbo avtackades nio ledamöter som slutat i och med den nya mandatperioden efter valet 2014.
Samtidigt uppvaktades sju ledamöter som varit aktiva i lokalpolitiken i över 25 år.
Samtliga som var på plats gav samma råd till kommuninvånarna:
”Ta ett politiskt uppdrag i kommunen, det är både roligt och lärorikt!”.

De hyllade ledamöterna hade var och en några ord att dela.
Den välkände profilen och ivrige debattören Owe Hellberg (V), lovade att hålla koll på kommunen trots att han lämnar Ockelbo.
”Det blir ovant att stiga av politiken här, jag har suttit 32 år i fullmäktige”, konstaterade Owe Hellberg (V), och lade till att man kanske inte behöver sitta riktigt så länge som förtroendevald.
Men han blev emotsagd av hustrun och partikollegan Carina Hellberg som också tackade för sig.
”Jag håller inte med Owe, sitt länge! Alla borde vara politiker någon gång i sitt liv; det är kul och man lär sig otroligt mycket”, konstaterade hon.

Fullmäktiges ordförande Anna Schönning drog ner skratt när hon påminde avgående Jan Franksson (M), om deras samarbete i Ockelbogårdars styrelse tidigare.
”Vi hade roligt där. Vi sålde ju en del fastigheter”, sa Anna som också påpekade att tiden med 150-200 tomma lägenheter förbytts i det omvända problemet; att allt är uthyrt.
Sina egna 25 år i politiken kommenterade Anna Schönning så här:
”Det är fortfarande roligt att vara med. De senaste tolv åren har jag suttit som ordförande i utbildnings- och kulturnämnden och det är roligt att lämna en nämnd som ordförande med skolresultat på en hög nivå. Vi får se hur det gått för de nya när betygen kommer i juni”, skojade hon.

Den nya ordföranden i UKN, är förvisso ingen duvunge, Staffan Nordqvist hörde till dem som skulle uppvaktas för 25 års arbete, men han var inte närvarande för att passa tillbaka den verbala bollen.
Mats Åstrand (S), fick sitt första politiska uppdrag 1979.
”Jag ska inte dra allt jag gjort, det blir för tröttsamt att höra på”, log han.
Birger Larsson (C), konstaterade att han är still going strong.
”Jag fortsätter nåt år till. Vi får se, jag har inte bestämt mig.”

Veteranen Nils-Erik Henningsson (S) instämde helhjärtat i paret Hellbergs uppmaning om att delta i politiken.
”Det är ett fantastiskt uppdrag!”.
Sune Lang (S), konstaterade att de 25 åren varit en intressant och lärorik resa.
”Jag började i kulturnämnden, och vad tusan jag gjorde där begriper jag inte än i dag”, skrattade Sune som gjort desto fler år som ordförande i bygg- och miljönämnden.
”Det är väldigt roligt att Ockelbos invånare nyligen fått pris för att vara bäst på att åtgärda sina avlopp”, nämnde Sune som en framgång.
Birgitta Åstrand (C), gladdes åt uppvaktningen.
”Det känns fint, och jag vill tacka mina partikamrater för det långa förtroendet. Det är så roligt, man träffar så många personligheter. Jag sitter troligtvis inte 25 år till, men man vet aldrig…”.

(Bilden ovan från vänster: Nils-Erik Henningsson, Dan Brodin, Carina Hellberg, Mats Åstrand, Owe Hellberg, Birger Larsson, Birgitta Åstrand, Jan Franksson, Anna Schönning och Sune Lang)

FAKTA
Avgående ledamöter som avtackades:
Owe Hellberg (V), Carina Hellberg (V), Jan Franksson (M), Dan Brodin (KD). Ej närvarande: Peter Åberg (S), Ulf Henningsson (S), Ralph Veltenaar (M), Börje Olsson (S), Bo Stadell (C).

Uppvaktade för 25 år som förtroendevalda:
Mats Åstrand (S), Birger Larsson (C), Nils-Erik Henningsson (S), Sune Lang (S), Birgitta Åstrand (C), Anna Schönning (S). Ej närvarande: Staffan Nordqvist (S). 

av Elina Sorri
2015-05-04

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17