Fåren väntas tillbaka vid Bysjöstrand

Fåren väntas tillbaka vid Bysjöstrand

Ett lyckat projekt som kommunen vill fortsätta med

Förra sommaren gick får och betade i dungen mellan äldreboendet Bysjöstrand och Bysjön i centrala Ockelbo.
Det var ett lyckat projekt, som nu är tänkt att fortsätta i kommunens egen regi.

Förra året var de betande fåren vid Bysjöstrand en del av projektet Under Eken, men knoppas nu av och blir kommunens egen verksamhet.
Fördelarna med får på byn visade sig bli många. Förutom att hålla kommunala marker öppna gav det ett mervärde både inom äldreomsorgen och skolan, vid sidan av nöjet för vanliga kommuninvånare som passerade förbi.  
Boende på Bysjöstrand gladdes åt att ha fåren utanför sina fönster, de gamla fick nya samtalsämnen och större motivation till utevistelse och promenader.
Integrationen av flyktingar stärktes; flera hade erfarenhet av fårskötsel och fick meningsfull sysselsättning i projektet.

Enligt förslaget ska kommunen arrendera åtta vuxna får och åtta lamm under sommarmånaderna som ska beta vid Bysjöstrand och Näsbacken.
Stängsling utförs av arbetsmarknadsenheten som också sköter den dagliga tillsynen på vardagar. Skulle det hända fåren något, ska det finnas en lista på personer att ringa.

För finansieringen söker bygg- och miljönämnden, tekniska enheten och AME/Integration tillsammans 50 000 kronor ur kommunens pott med ”visionsmedel” på 400 000 kronor.
Potten är avsatt för att stimulera till projekt som bidrar till att förverkliga Vision 2020 om ett grönt och välkomnande samhälle; utförda i samarbete mellan olika aktörer på orten.  
De 50 000 kronorna skulle i såfall gå till material för stängsel och vindskydd för ytterligare betesmarker och övriga omkostnader.

Beslut i frågan tas i kommunstyrelsen 28 maj.

av Elina Sorri
2015-05-18

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17