Legendarisk Woodstockfotograf ställer ut på Wij Trädgårdar

Legendarisk Woodstockfotograf ställer ut på Wij Trädgårdar

Missa inte Henry Diltz backstage-bilder av de största rockstjärnorna

Hur var Jimi Hendrix bakom scenen? Vad gjorde Rolling Stones under flygningarna i sitt jetplan? Hur såg posörerna i The Monkees ut när de slappnade av?
Fotoutställningen ”Backstage Legend” av Los Angeles-fotografen Henry Diltz ger svaren.


Jimi Hendrix (bilden ovan Keith Richards och Ron Wood)

Från och med i morgon lördag 23 maj och hela sommaren till 6 september visar Wij Trädgårdar de unika bilderna av 60- och 70-talets stora rockstjärnor i Trädgårdsateljén.
På en av fotografierna kravlar en baby på en gräsmatta bland benen på Joni Mitchell, Eric Clapton och David Crosby. Kompisarna softar i gröngräset med en akustisk gitarr.
På en annan nosar en hund på Jimi Hendrix fötter, där han med trött min nöter en pinnstol backstage med en tillplattad ölkartong intill sig.
Här finns också bilden som användes till The Doors albumomslag; ”Morrison Hotel”, tagen av Henry Diltz i ett ögonblicks ingivelse. Och det mest berömda porträttet på Paul och Linda McCartney.

Henry Diltz

Henry Diltz var själv folkrockmusiker i Modern Folk Quartet början av 60-talet. Under en turné fick bandmedlemmarna ett infall, stegade in i en second hand-butik och köpte en varsin begagnad kamera. De fotograferade resten av turnén och arrangerade en slide-show av sina diabilder vid hemkomsten.
Henry Diltz fick mersmak, och fortsatte fotografera sina kompisar i branschen; bland annat The Monkees och deras albumomslag.

Jefferson Airplane

15-17 augusti 1969 hölls den enorma och kultförklarade Woodstockfestivalen på några åkrar 10 mil nordväst om New York. En halv miljon människor vallfärdade till peace and love-festen för att höra Janis Joplin, Santana, The Who, Grateful Dead och många fler.
Henry Diltz var festivalens officiella fotograf, med fri lejd till hela området, inklusive backstage.
De flesta artister var vänner till Henry sedan tidigare, vilket gjorde att 60- och 70-talets största rocklegender var helt avslappnade och oförfalskade i hans närhet. 

Klaus Pontvik

Klaus Pontvik från Uppsala har producerat sommarens fotouställning ”Backstage legend” på Wij Trädgårdar.
Under 2013 mötte han dokumentärfilmaren Janolof Fritze, som berättade att han höll på med en dokumentär om rockfotografen Henry Diltz, älskad och respekterad av alla. Jackson Browne, Ringo Starr – och Per Gessle – är bara några av de världsartister som hyllar Diltz i hans film. I oktober kommer dokumentärfilmen att visas på SVT.
”Jag tände till när jag hörde hans historia och tänkte att vi absolut måste visa hans bilder i Sverige”, berättar Klaus Pontvik, som först arrangerade utställningen under Uppsala Internationella Gitarrfestival i höstas. 
”Det blev en enorm publiksuccé. Henry Diltz närvarade själv under flera dagar för att berätta anekdoter kring sina fotografier och dåtidens musikliv i USA”, säger Klaus Pontvik.

21-23 augusti kommer Henry Diltz från USA till Wij Trädgårdar i Ockelbo för att på sitt karismatiska, livfulla, men ödmjuka sätt berätta historierna kring sina foton.
Det är samma helg som Isabella Rossellini finns på plats i Ockelbo för att besöka sin vän, trädgårdsmästaren Lars Krantz, och fira Ingrid Bergmans 100-årsjubileum i samarbete med Wij Trädgårdar.

av Elina Sorri
2015-05-22

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Utställningen "Backstage legend" visas 23 maj-6 september i Trädgårdsateljén på Wij Trädgårdar i Ockelbo. Mer info på wij.se