Vem vill hjälpa till med Pålsgården?

Vem vill hjälpa till med Pålsgården?

Hembygdsföreningen i träda om ingen kan ta över

Vad ska hända med Pålsgården?
Om det inte stiger fram några som vill hjälpa till med att vårda och driva Pålsgården i Ockelbo hembygdsförening, måste allt läggas i träda.
”Vi har annonserat efter folk sedan 2007. Kommer det inga nu måste vi ge upp”, säger Sölve Malm, mångårig ordförande som vill bli avbytt under årsmötet i maj.

Ockelbo hembygdsförening bildades 1921, och har sex år kvar till sitt 100-årsjubileum.
Men risken är att föreningens historia tar slut innan dess. Inför årsmötet i maj är posterna som ordförande, vice ordförande, kassör och ytterligare några stolar vakanta.
I flera år har Sölve Malm försökt hitta nya entusiaster, som tycker att Pålsgården är viktig för Ockelbo och vill hjälpa till.
”Det går att lägga en förening i träda. Men det vore oerhört tråkigt”, säger Sölve Malm.

Hembygdsföreningen har bevarat och förvaltat bygdens kulturella skatter; både husen i sig, och deras inventarier, på Lustibacken i Ockelbo.
15 byggnader är hitflyttade från olika byar i kommunen; exempelvis Fyrstugan från Böle, Spruthuset från Vallsbo, Tröskladan från Östby, och inte minst själva huvudbyggnaden Pålsgården, som 1939 flyttades hit från Kvarnåsen i Åmot. 1600-talshärbret från Ersk-Andersgården i Vallsbo är en raritet; ett av de äldsta timmerhusen i Gästrikland.
Ockelbo hembygdsförening förvaltar ytterligare två byggnader utanför Ockelbo; Prästfäbodarna i Gruvan, och Östlins maskin i Nordanåsbo. 

I början av 2000-talet fanns en aktiv och ambitiös styrelse som såg både nöjet och nyttan i att engagera sig tillsammans. Pålsgården har varit en given plats för midsommarfirande, hantverksveckor, grillkvällar, teaterföreställningar, gudstjänster, dop, bröllop och andra kalas.
Hembygdsgårdens stugor har hållits öppna för visning och kaffeserveringen har varit igång.
”Men det blir för jobbigt i längden när ingen byter av en.  Till slut måste man stiga av”, säger Sölve Malm, som varit föreningens ordförande det senaste decenniet – och de tre senaste åren även kassör.

Nyligen byttes taket på den gamla, men ännu väl fungerande Smedjan, byggnaden närmast vattnet. Den lyftes samtidigt upp en aning, på en färsk timmerstock.  ”Det är gammal sjöbotten här, så stugan hade börjat sjunka”, förklarar timmermannen Per Erlandsson som hjälpt till med att stötta upp husknuten. 

Lena Hammarlund är medlem i styrelsen, och sitter gärna kvar som ledamot. Hon har tagit på sig ansvaret för att ha koll på både det kortsiktiga och långsiktiga underhållet och knyta kontakter hos länsstyrelsen och byggnadsantikvarierna, söka bidrag och försöka få in pengar.
Nästa projekt som pockar på är takbyte på den gamla tröskladan från Östby. Kostnaden beräknas till cirka 200 000 kronor.
Men för att bli beviljade bidrag krävs formellt att det finns en aktiv och fulltalig styrelse i föreningen.
”Alla vill ju att Pålsgården ska finnas.  ’Tänk vad fint det är här’, säger folk när de kommer hit. Jag önskar att vi var fler som hjälptes åt”, säger Lena. 

av Elina Sorri
2015-05-07

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Här kan du läsa mer om Ockelbo hembygdsförening och Pålsgården.