Anja Helldal - vår detektiv i arkivet

Kommunal detektiv söker svar i arkivet

Anja Helldal vårdar Ockelbos gemensamma minnen

Vill du veta hur många dagar handlare Wikströms son Per Johan var närvarande i skolan under år 1872? Eller vilka böcker som lånades ut på Ockelbo sockenbibliotek 21 januari 1865?
Det kan Anja Helldal ta reda på.

Sedan 2011 är Anja Helldal kommunens arkivarie, med arbetsplats på biblioteket.
En fråga hon fick i Ockelbo när hon började, var inte ny för henne: ”Hur kan du vilja jobba i ett dammigt och mörkt arkiv hela dagarna?”
”Det visar att man inte riktigt har koll på vad en arkivarie gör. Den största delen av tiden sitter jag vid datorn på kontoret, som alla andra”, säger Anja.  

Men däremellan gör hon självklart djupdykningar i arkivet. För att organisera, sortera – och söka efter exakt det dokument eller den uppgift som efterfrågas. Och en mer hängiven och engagerad arkivarie får man leta efter.
”Det var ingen som älskade det här arkivet före mig. Nu betraktar jag det som mitt för livet”, skrattar Anja när hon går mellan hyllraderna.
Vanliga arbetsuppgifter är att bedöma vilka handlingar som ska bevaras i arkiv, vårda information som kan vara av värde för forskning, och ge råd och service till arkivets användare och besökare.
Hon trivs med mixen i jobbet; träffa människor, informera, läsa historia.
”Det betraktas väl inte som ett av de coolare yrkena direkt. Någon borde kanske skriva en barnbok om en arkivarie som jagar silverfiskar”, ler Anja.


Anja Helldal växte upp i Mora, och kom till Gävle 2004 för att bland annat plugga litteraturvetenskap, innan hon kom fram till att arkivarieutbildningen i Uppsala var den rätta för henne. Via jobb ibland annat Järnvägsmuseets arkiv, och stadsarkivet i Gävle, hittade hon till Ockelbo där den från början tioprocentiga tjänsten har utökats, allt eftersom behovet har växt.
”Dels var arkivvården lite eftersatt, dels tillkommer nya saker hela tiden. Bland annat är övergången till digital arkivering en stor fråga. Vi är med i ett e-arkivprojekt som heter Framtidens arkiv som är ett samarbete mellan Gävleborgs kommuner”, berättar Anja.

Anja Helldal skriver också krönikor i Ockelbos annonstidning Kuxabladet. Många uppskattar de ofta humoristiska berättelser hon väver ihop med hjälp av handlingar i arkivet.
”Det är roligt att lägga pussel och skriva historier. Och det är en bra marknadsföring för arkivet. 2011 noterade jag 76 förfrågningar från allmänheten, och 2013 var det 155. Jag är ganska säker på att krönikorna gör att arkivet uppmärksammas”, säger Anja.


Kommunarkivet är uppdelat på två platser, den ena i Centrumhuset och den andra i Perslundaskolan. I Centrumhuset finns exempelvis nyare protokoll, byggnadslov och journaler från skolhälsovården. På Perslunda förvaras äldre handlingar från 1840-talet och framåt, som gamla protokoll och skolbetyg. 
Den äldsta handlingen i arkivet är en kunglig resolution rörande läkartjänstens inordnande i Ockelbo, från 1849. Och den äldsta ritningen är en skiss över gamla Apotekshuset på Norra Åsgatan.

Anjas senaste fynd i arkivet är en kartong med diabilder som ser ut att vara från 70- och 80-talet. Det är en blandad kompott med allt från Ockelbobåtar till bilder från torget då Konsum låg i Centrumhuset. Hon har också hittat en låda med gamla familjealbum från början av seklet.
”Det finns många kartonger med material som ingen haft tid att ta vara på och sortera. Det vore fantastiskt att få reda på vilka människorna på bilderna är”, säger Anja.
Vad är det folk frågar mest efter?
”Det är husritningar. Det är många som har intresse av dem; bygg- och miljöförvaltningen, privatpersoner och mäklare till exempel”, säger Anja.

Anja Helldal vill passa på att efterlysa gamla papper, häften och pärmar som kanske ligger bortglömda i garderober, källare och vindar kartonger hos Ockelboborna.
”Jag vill gärna ha in gamla kommunala handlingar. Man kanske har någon släkting som var ordförande i någon nämnd och har dokumenten kvar.”
Men som arkivarie kan man aldrig ha ambitionen att arkivet ska vara komplett.
”Det uppstår alltid luckor, då saker inte arkiverats eller kommit bort. I perioder har man exempelvis gett olika typer av muntliga tillstånd här i Ockelbo, och då fattas det förstås handlingar”, säger Anja - med en liten suck.

av Elina Sorri
2015-03-10

Nedan: I kommunarkivet finns också "moderna" rariteter, som evenemangsaffisch med autografer av artisterna som underhöll från scenen under den stora Byfesten på Wij Trädgårdar under Daniel och Victorias bröllop 2010. 


Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Här kan du läsa mer om hur Anja Helldal kan hjälpa dig att söka i kommunens arkiv.