Familjecentralen firar 10 år

"Det här är Ebbes och mitt andra vardagsrum"

Familjecentralen i Ockelbo firar 10-årsjubileum

Sara Mannqvist och hennes Ebbe har fullt upp vid bakbordet. Som så många före dem.
Sedan Familjecentralen i Ockelbo öppnade 2005 har öppna förskolan haft över 20 000 besök.
”Den är jätteviktig för de barn och föräldrar som inte går på vanliga förskolan”, säger Sara.

Förra året hade öppna förskolan i Ockelbo över 2 000 besök, en ökning med 600 jämfört med året innan. Sara Mannqvist, 29, hör till veteranerna här. I sex år har hon kommit regelbundet, först med storasyster Elvina, 5, och nu med Ebbe, 2,5 år.
”Jag har valt att vara hemma med barnen så länge jag kan. Till sist blev Elvina för stor att gå här, de flesta barn är yngre, så nu går hon på Stenhuggarens förskola”, berättar Sara.  

Sara blev introducerad för öppna förskolan när hon gick på BVC, barnavårdscentralen.
Det är en av Familjecentralens stora styrkor; att barnmorska, distriktssköterska, familjestödjare och den öppna förskolan ligger så nära varandra och har samma entré.
Redan innan barnet föds kan föräldrar bekanta sig, inte bara med andra föräldrar, utan med personalen på BVC och öppna förskolan.
”Och barnen lär sig känna igen distriktssköterskan, när vi springer på varandra här inne. Då är de redan tjenis när det blir dags för en kontroll”, säger Sara.

Till vänster bild från spädbarnsmassagen. Till vänster Ebbe, 2,5, som bakar med lera på öppna förskolan. 

Sara Mannqvist hade flyttat till Ockelbo från Sandviken och kände inte så många.
”När jag jobbade hade jag inte så stort behov av att umgås heller, men när jag fick barn blev det annorlunda. Och här på Familjecentralen har jag knutit jättemånga kontakter, både tillfälliga och djupare. Vi har till och med åkt på semester med andra som vi lärt känna här”, säger Sara.
Ett par önskemål har hon; att det exempelvis borde finnas en lugn vrå när man vill varva ned och läsa för barnen. Och att lekgården låg direkt utanför, så att barnen kan sova ute, men inom synhåll.


Öppna förskolan hör som sagt till Familjecentralen i Ockelbo.
En familjecentral är ett koncept som i dag finns i de flesta kommuner. Det innebär att kommunen och landstinget samordnar och samlokaliserar sina resurser när det gäller öppna förskolan, barnavårdscentral, mödravården och socialtjänsten. I Ockelbo bidrar även Svenska kyrkan.
Syftet är att föräldrar och barn ska få en naturlig mötesplats, där man knyter kontakter och får stöd hela vägen från graviditet till skolåldern.
Den formellt sett första familjecentralen som startade var Familjecentret i Hagalund i Solna 1993.  

De som arbetar på Familjecentralen i Ockelbo är Margareta Olsson och Ann-Charlotte Stark, distriktssköterskor på BVC, Mia Hedblom, barnmorska på mödravården, familjestödjaren Lennart Norling, barnledare Monica Ahlberg Brundin som har sångstunder och spädbarnsmassage, och förskolläraren Ulrika Heimer på öppna förskolan.
”Det är så många fördelar med att organisera sig så här nära varandra. Det blir tryggt och enkelt för både barn och föräldrar. Redan på mödravården kan föräldrar se hur livet blir när barnet kommer, och när man går på öppna förskolan och vill prata så är det bara att stoppa oss i korridoren”, säger barnmorskan Mia Hedblom.


Närheten gör att teamet hjälper varandra att upptäcka när barn eller föräldrar inte mår bra, vilket gör att man kan jobba förebyggande.
”Att föräldrarna till exempel lär känna Lennart från familjestödet här på plats, gör att det inte blir lika dramatiskt att söka hjälp som förälder. Tidigare, när vi hänvisade upp till socialtjänsten, ville de flesta inte gå”, säger Margareta Olsson, distriktssköterska på BVC.

av Elina Sorri
2015-03-04 

Familjecentralens 10-årsjubileum firas en hel vecka med både fiskdamm, musik, teater och utflykt.
Här är hela jubileumsprogrammet på öppna förskolan 6-14 mars:

Fredag 6 mars
Kl. 12.00
Teater, Nussekudden, för barn fyllda 4 år. Biljetter bokas på Öppna förskolan tel. 0297-555 60 

Måndag 9 mars
Kl. 12-15
Fiskdamm och tårta. Kulturskolan uppträder kl. 14.30.

Tisdag 10 mars
Kl. 9.30-12.30
Sång och musik med Monica Ahlberg Brundin och Titti Fältström kl. 10.00.

Torsdag 12 mars
Kl. 9.30-12.30
Dockteater, Kalas Alfons Åberg kl.10.00

Fredag 13 mars
Kl.9.30-12.30
Utflykt. Vi träffas i lekparken vid Wij Trädgårdar. Familjecentralen bjuder på grillad korv.

Lördag 14 mars
Kl. 10-13
Klädfyndardag i Kuxahallen/A-lokalen, Ockelbo.

På öppna förskolan finns ett klädbytarrum, där man lämnar det barnen växt ur, och tar det som passar i storlek. 

 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Ledningsgruppen för Familjecentralen i Ockelbo består av Maria Öhagen, chef för familjehälsan i Västra Gästrikland, hälsocentralens enhetschef Ralph Veltenaar, förskolechefen Pia Holmström, individ- och familjeomsorgens chef Nedzad Lujinovic, och kyrkoherde Larry Wickman.