Framtidsdag för högstadieelever

"Vi behöver fler tjejer på byggena!"

Yrkesgrupper på Perslunda marknadsförde sig för elever under Framtidsdagen

I dag, 23 mars, hade högstadiet sin återkommande Framtidsdag, då gymnasieprogrammen och olika yrkesgrupper får chansen att marknadsföra sig för Ockelbos elever.
Studie- och yrkesvägledare Helena Linder passade på att utnyttja yrkeskategorierna på Perslundabygget som dagens tema.

På plats på Perslunda kunde olika yrkeskategorier inom byggbranschen berätta om sin vardag. Eleverna träffade bland andra Lars Henning, platschef från Byggtec (bilden ovan). Han förklarade hur ett bygge börjar från grunden, med utjämning av marken och rörläggning, innan betongplattan gjuts och väggar börjar resas.
”Varje måndag halv tio träffar jag representanter för de olika yrkena på bygget för att planera i vilken ordning vi ska jobba härnäst”, sa Lars Henning som passade på att ge ett värdefullt tips till ungdomarna:
”Skaffa er en skruvdragare det första ni gör när ni flyttar hemifrån! Det är snickarnas bästa vän, men ni kommer att behöva en oavsett om ni blir byggare till yrket eller inte”, menade Lars.


I källaren väntade rörmokaren Andreas Eriksson på att få visa vad han gör på jobbet.
”Här kommer fjärrvärmen in, och här är vår värmeväxlare. Alla rör till hela skolan är nya.”
”Står du här nere hela dagarna?”, undrade en elev.
”Nej, snart kommer jag att börja installera tvättfat och toaletter”, svarade Andreas.  


I ett klassrum berättade Benny Grönblad vad en ventilationsmontör gör. Han pekade på blänkande nya rör under taket, som lyfts upp och kopplats samman. Benny visade också han upp sitt bästa redskap, en nibbler, som man kapar de stora ventilationsrören med till lämpliga längder.
”Det är ett framtidsyrke, många ser över gammal ventilation och byter till moderna och energisparande system”, sa Benny som berättade att 86 procent av all värme i skolan kommer att återvändas.


Ett fjärde yrke, elektriker, presenterades av projektledaren Niklas Bromark. Han hade lagt upp föremål på ett bord som man jobbar mycket med. Niklas visade vad som blir nästa steg för elektrikerna på skolan, nämligen att koppla ihop kablar, som dragits genom hål i väggarna, i dosor och därefter montera uttag på väggarna.
”Efter el-programmet går man bredvid någon erfaren elektriker i sex år innan man får jobba själv”, berättade Niklas, vilket säger mycket om hur viktigt det är att göra rätt.


Alla yrkeskategorier som jobbar på Perslunda måste lära sig att läsa av ritningar som visar hur huset ska byggas, och var alla detaljer ska sitta. Både Andreas, Benny och Niklas visade sina stora pappersark som ser helt obegripliga ut, men som inte är så svåra att förstå när man jobbat ett tag.
Alla tre förklarade också att de gärna vill att fler tjejer söker till de olika byggprogrammen på gymnasiet.
”Det finns absolut inget som hindrar att en tjej jobbar med att montera ventilation”, betonade Benny Grönblad.

På Rabo fick eleverna besök av ännu fler yrken som är med när något ska byggas; som bygglovshandläggare, landskapsarkitekt och snickare. På bilden ovan är det Magnus Persson som driver MP Bygg som visar utrustningen i sin firmabil. 
A-lokalen i Centrumhuset förvandlades under dagen till gymnasiemässa där lärare och elever från olika gymnasieprogram informerade.

av Elina Sorri
2015-03-23


Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17