Öppet hus på Gläntan

En främling kan bli en kompis

Gå på Gläntans Öppet hus och anmäl dig som språkvän

Emil Alkberg Norling kände sig inte helt bekväm med de nya, obekanta ansikten som dök upp på byn.
Och Saleh Hamid tyckte att Ockelboborna var svåra att få kontakt med.
När de blev arbetskamrater på AME ställdes deras fördomar på ända.
”Det finns en massa trevliga människor att lära känna om man öppnar sig lite”, säger Emil.

Emil Alkberg Norling, 23, hade av olika skäl svårt att få fäste på arbetsmarknaden. Och först var han lite ”småskraj” för att tacka ja till praktik och arbete på AME/integration. Men ändrade sig och trivdes så småningom jättebra med sina uppgifter; leda friskvårdsgrupper och lära ut svenska till exempel.
Saleh Hamid, 24, hade gått på SFI och var redo för praktik, och även han blev handledare på samma ställe.
”Den första veckan gick vi väl lite var för sig, men sen klickade vi ordentligt. Det var honom och Filimon Kiflu (numera flyktingassistent på integrationsenheten) jag kom bäst överens med”, säger Emil som är öppen och social som person.  

Saleh Hamid berättar att man i hans hemland Eritrea alltid pratar med främlingar. Han fortsatte med det när han kom till Sverige, först i Lingbo och sedan Ockelbo. Men nästan ingen pratade ”tillbaka”.
”Jag kunde två ord i början: ’tjena’ och ’hej’. Det sa jag hela tiden till folk, men fick inte så många svar”, ler Saleh och bekräftar nöjt:
”Emil pratar jättemycket!”.
Emil vill poängtera att det finns mycket att vinna på att våga.
”Alltså, eritreaner, som jag lärt känna mest, är öppensinnade och enkla att umgås med. Det finns en massa trevliga människor att lära känna!”.
För närvarande har de båda fått praktik på Berendsen, där de alltså fortsätter att jobba tillsammans.

Nu har alla chansen att göra som Emil – ta steget och lära känna en främling.
På torsdag kväll 5 mars håller AME/integration Öppet hus med mat, mingel och underhållning på Gläntan i Ockelbo, där man samtidigt kan anmäla intresse för att bli flyktingguide och språkvän.
Det är ett koncept som först växte fram i Eskilstuna kommun, som i all sin enkelhet går ut på att gammelsvenskar och nysvenskar börjar ses. Man berättar lite om sig själv, och matchas därefter ihop med någon med liknande intressen. I all enkelhet börjar man träffas och prata, med syftet att de nyanlända ska översköljas med svenska språket och på så vis få en snabbare väg in i det svenska samhället.

Emil Alkberg Norling vill poängtera att det inte ska vara några krångliga eller tidskrävande grejer. Man kan bara ses på Gläntan, spela lite biljard eller fika. Det viktiga är att man pratar svenska med sin språkvän. Saleh instämmer.
”Det är inte så viktigt vad man pratar om. Men tänk på att alla är individer och känn av hur de är som personer”, säger han.
”Ta den här chansen! Det är en så liten grej för var och en av Ockelboborna, men det gör jättestor skillnad för nysvenskar. Saleh, hur många svenskar har du umgåtts med utanför jobbet?”, frågar Emil.
”Kanske tre stycken på tre år”, svarar Saleh efter lite betänketid.  
”Ja, du ser”, säger Emil.

Han har fler tänkvärda råd till dem som kommer för att bli språkvän med flyktingar.
”Börja inte behandla dem som femåringar bara för att de kanske inte kan svara i början. De förstår mer än de kan uttrycka. Det är lätt för många att säga, ’de är vanliga människor som vi’, men sen när de träffas blir nysvenskarna behandlade som dumma ändå.”
Emil varnar också för att, av ren välvilja, ta i för mycket i början.
”Man behöver inte vara en lärare, som pratar grammatik eller vill visa hur man lånar böcker på bibblan; de får de göra ändå på SFI:n. Gör det mer personligt, och kolla vad ni båda tycker är kul. Umgås enkelt, som med en vanlig kompis. Och våga använda gester om du inte blir förstådd, kropsspråk fattar alla.”

av Elina Sorri
2015-03-02


Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Mötesplatsen Gläntan håller Öppet hus på torsdag kväll, 5 mars, klockan 17-20.
Det blir mat (50 kronor i kontanter), mingel, underhållning och information om hur projektet Flyktingguide/Språkvän går till. 
Lokala föreningar, ungdomsgården, kulturskolan med flera närvarar, även kommunalråd Magnus Jonsson. 
Adressen är Sjöängsvägen 35.
Välkomna!