Servicebostad har startats i Ockelbo

Efterlängtad servicebostad har öppnats i Ockelbo

"Det är så skönt att vara här i lugn och ro"

Ockelbos första servicebostad har öppnat i Ockelbo.
Den smygstartade i december, och vecka för vecka sedan dess har lägenheten i det gamla kommunalhuset på Södra Åsgatan fyllts med både inredning, pynt och människor.
”Det här betyder jättemycket för mig”, säger Fanny Härdin-Larsson, 24.

En servicebostad är, trots namnet, inte en bostad utan en träffpunkt med gemensamma sällskapsutrymmen och personal dygnet runt. Lagen säger att det ska finnas en servicebostad i kommunen, och för att få tillgång till den gemensamma lägenheten krävs beslut av en biståndshandläggare.  

Fram till klockan 13 på dagarna jobbar Fanny Härdin-Larsson på Mattes Bröd. Därefter kan det bli ibland bli långa dagar och kvällar i väntan på nästa arbetspass. Fanny har gott om vänner som hon brukar träffa, men uppskattar den nya servicebostaden väldigt mycket. Den ligger bara några hundra meter från hennes egen lägenhet och har öppet fem av sju kvällar i veckan.
”Det är en kopiös skillnad för mig. Det är så skönt att gå hit och vara här i lugn och ro.”
För den som inte är så lockad att gå ut över huvud taget kan servicebostaden bli en bra anledning att bege sig hemifrån.


Fanny Härdin-Larsson trivs med att gå till servicebostaden på Södra Åsgatan på kvällarna.

Än så länge är det Fanny och sju till, från 18 år och uppåt, som blivit beviljade den service som den gemensamma lägenheten innebär. Hon känner de andra brukarna sedan tidigare, och mest av en slump är de i ungefär samma ålder. Inte för att det spelar så stor roll för Fanny, som säger att hon trivs med alla åldrar. Man har bedömt att gränsen går vid tolv brukare, så än finns det plats för några till.  

På plats i servicebostaden finns också Eva Lindberg, en av de fem som arbetar här. De fem kommer att gå i skift dygnet runt. När servicebostaden inte har öppet arbetar de hemma hos brukarna, eller sover med jour om någon skulle behöva hjälp under natten.
”Jag tycker att det här är fantastiskt bra. Det blir ett helt nytt stöd och trygghet”, säger Eva och Fanny nickar medstämmande.
”Än så länge tror jag inte att jag har behövt ringa, men jag har varit här mycket”, säger Fanny.  

I servicebostaden kan man till exempel göra saker som att hämta pizza och äta tillsammans, titta på ”Fångarna på fortet”, lägga pussel, måla, spela tv-spel – eller bara vara. På ett litet bordsschema står det ”tyck-till-tid på söndagar”.
”Planeringsmöte lät inte så kul så någon hittade på ett annat namn på det. Det passar jättebra”, säger Eva.
Till våren ska de ordna en uteplats så att man kan grilla och spela kubb. Det blir säkert utflykter ner till Bysjön för att fiska och bada när värmen kommer, gissar de.
Både Fanny och Eva önskar att servicebostaden hade ett namn. Det låter så tråkigt att säga "servicebostaden" varje gång.
”Ugglan har vi på förslag, eller Rodret. Men Rodret kan bli lite krångligt att uttala”, funderar Eva. 

Just nu, när det mest är grått och tråkigt ute, är det skönast att sitta inne på kvällarna. Det märks snabbt att det är pärlplattor som är hetaste pysslet just nu. Det sitter massor av fina pärlplattor i olika mönster på kylskåpet, och lika många ligger färdiga och ska sättas upp. Två stora, nyinköpta burkar med pärlor väntar på att bli fantasifulla konstverk.
”Man blir helt uppslukad när man börjar”, skrattar Eva.  

av Elina Sorri
2015-03-05

 


Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Servicebostad ska finnas enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Personer med funktionsnedsättning kan ansöka hos kommunens biståndshandläggare om tillgång till servicebostaden. 
I servicebostaden får man hjälp och stöd i vardagen så att det ska kännas tryggt att leva så självständigt som möjligt.