Nu har Samhall fått ordning på yttre skötseln

Nu har Samhall fått ordning på yttre skötseln

Ris har bytts mot ros från allmänhet och hyresgäster

Nej, det blev ingen enkel start för Samhall när de tog över den yttre skötseln av Ockelbo kommuns och Ockelbogårdars fastigheter i början av juni.
Upphandlingen drog ut på tiden vilket gjorde att det egentligen inte fanns någon tid alls att starta upp en helt ny verksamhet – under den årstid då gräs och ogräs frodas som mest.
”Nu har vi fått allt på plats, och nu känns det riktigt bra”, säger Reine Johannesson, områdeschef för Samhall.

Den bästa tiden för en entreprenör att ta över, när det gäller yttre skötsel, är i april, så att man hinner lära känna sina områden innan det börjar grönska på allvar.
Men upphandlingen drog ut på tiden, först i början av juni var den klar. Därpå dröjde ytterligare några veckor, till 24 juni, innan avtalet var påskrivet av alla parter och områdeschefen Reine Johannesson fick den formella rätten att börja investera i maskiner och anställa folk till Ockelbo.
”Innan dess hade jag egentligen inte rätt att beställa en endaste liten skruv. De första veckorna fick vi ’släcka bränder’ med hjälp av anställda från Gävle och Sandviken. De körde upp gräsklippare på släpvagnar och försökte hinna med det värsta”, berättar Reine Johannesson.

Även rekrytering tar lite tid, men efter några träffar med Arbetsförmedlingen började teamet att ta form. Nu är de sex personer i Samhalls arbetslag i Ockelbo; med verkstad och andra lokaler på orten.
Fem av de anställda bor i Ockelbo och den sjätte är på väg att flytta hit.
”Det är ett grymt bra gäng som trivs tillsammans, ännu bättre nu när de har börjat få beröm från hyresgäster och allmänheten för att det ser snyggt och trevligt ut på områdena. Vi har hittat logistiken och lärt känna områdena. Det har vänt nu, och det känns bra”, säger Reine.

David Hedman, teknisk chef på Ockelbo kommun, bekräftar den bild som Reine Johannesson ger av sommaren.
”Det började olyckligt, och det märktes ju extra väl när sommaren just börjat, med skolavslutningar, midsommarfirande och marknaden på gång. Vår bild är att Samhall är en mycket professionell utförare, och själva har vi dragit många lärdomar av det som hände under försommaren”, säger David Hedman.
Ockelbogårdar har löpande svarat på hyresgästernas funderingar kring Samhalls övertagande och hur man arbetat för att komma ikapp med gräsklippning och annat.
”Det tar alltid en tid för en ny entreprenör att lära känna de områden man ska sköta, och det har vi full förståelse för. Desto roligare nu när hyresgästerna verkar nöjda”, säger Ann-Katrin.

Reine Johannesson är övertygad om att Samhall kommer att anställa fler i Ockelbo.
”Vi tog inte på oss några privata serviceuppdrag här i början, men det kommer vi att göra framöver. Jag gissar att vi blir ett tiotal anställda så småningom. Vi har inte varit ett Ockelboföretag tidigare, men nu är vi på väg att bli det”, konstaterar han.

Bilden längst upp, från vänster: Ann-Katrin Olsson, Ockelbogårdar, David Hedman, Ockelbo kommun, Reine Johannesson, Samhall. 

av Elina Sorri
2015-09-14

FAKTA
Det som huvudsakligen ingår i uppdraget ”yttre skötsel” är att klippa och trimma gräs, rensa rabatter, plocka skräp, klippa häckar etc. Utöver det kan det göras extra beställningar, som nedtagning av döda träd etc.
Den yttre skötseln kring Raboskolan, Gäverängeskolan och Skånegården sköts av arbetsmarknadsenheten (AME) på Ockelbo kommun, och i Åmot är det företaget Triennium.

Vill du ställa frågor eller ge dina synpunkter på den yttre skötseln?
Ockelbogårdar: Ann-Katrin Olsson (ann-katrin.m.olsson@ockelbo.se, tel 0297-553 06)
Ockelbo kommun: Lars Landström (lars.landstrom@ockelbo.se, tel 0297-553 92)
Samhall: Reine Johannesson (reine.johannesson@samhall.se, tel 026-17 65 86)

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Samhall anställer personal med funktionshinder och har 22 000 medarbetare hos 6 000 kunder på 20o orter runt om i Sverige.

Här kan du läsa mer om Samhall.