Nytt schysst avtal för Lingbogården

Nytt schysst avtal för Lingbogården

Både kommunen och byföreningen är nöjda

Lingbogården har varit en het fråga i Lingbo sedan skolan lades ned och matbespisningen försvann ur fastigheten.  
Ockelbo kommun har velat sälja huset mitt i byn, men byföreningen har inte haft råd att ta över.
Nu går parterna halva vägen var i ett avtal som lovar gott för framtiden.

Lingbo byförening ville gärna ha gården kvar som samlingslokal, men mäktade inte ekonomiskt med att köpa huset och ta över helt på egen hand.
Nu har Ockelbo kommun och byföreningen gemensamt hittat en ”ge och ta”-lösning, som i nuläget ser ut att gynna båda parter.

I ett avtal, som skrivs på ett år i taget, står kommunen även fortsättningsvis för de fasta kostnaderna som el, vatten, vägavgifter etc.
Byföreningen tar å sin sida på sig att sköta uthyrning, städning och yttre underhåll, som gräsklippning och snöskottning.
I gengäld får byföreningen behålla intäkterna av uthyrning av såväl samlingslokalen som lägenheten på övervåningen.

I måndags höll Lingbo byförening ett möte där avtalsförslaget presenterades, och det mottogs med entusiasm.
Sofie Lindroth och Anna Fyhr är båda inflyttade Lingbobor med hjärta för byn och engagemang i byföreningen. De har en lång lista av arrangemang som kan genomföras på Lingbogården.
”Förutom att ha fest kan man ha filmvisning, öppen förskola, julmarknad, föreläsningar, matlagningskurser…”, säger Sofie och genast förstår man att det inte är någon brist på idéer.
Och i källaren finns redan ett väl utrustat och nyrenoverat gym i flera avdelningar som är välbesökt.

Till vänster Anna Fyhr och till höger Sofie Lindroth. 

Sofie och Anna, som båda vill satsa på lantbruk och köttdjur med sina familjer, ser även en nytta  med Lingbogårdens kök när det gäller att förädla och sälja sina produkter.
”Vi var på studiebesök på Knutpunkten i Bergby där man gör just det. Vi såg direkt att det är genomförbart här också; det kan finnas många som behöver ett kök men inte kan investera i ett eget. Det finns många sätt att använda produktionsköket på, det bara står där”, säger Sofie.


Till vänster produktionsköket, och till höger en av flera träningslokaler i källaren. 

Det gäller för hela Lingbogården; det bara står där, till allmänhetens tjänst. Nu vågar byföreningen ta det i anspråk och planera för verksamheten på ett helt annat sätt när man vet att kommunen står för de fasta kostnaderna ett år framåt.
”Det kanske blir ett mer levande centrum i Lingbo nu, med multiarenan för barnen som ska byggas vid skolan och mer aktiviteter här”, hoppas Sofie Lindroth.

Mats Åstrand, Lingbobo och politisk veteran, har hjälpt till i diskussionerna med kommunen.
”Det behövs en samlingspunkt i byarna, och med den här lösningen blir det en stor positiv effekt för Lingbo för en liten peng för kommunen”, konstaterar han och fortsätter:
”Det finns en väldig entusiasm bland de yngre, och det är underbart att se. Jag är övertygad om att många som varit engagerade länge och deltog på det senaste bymötet har fått ny energi.”

av Elina Sorri
2015-09-16

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17