Odlare från belgisk vänort på besök i Ockelbo

Odlare från belgisk vänort på besök i Ockelbo

"Vi har samma bekymmer och glädjeämnen"

”Du kan ha bed and breakfast – och göra maskrosvin!”
Jacques och Geneviève Courtoy hade många idéer på bisysslor med sig från sin gård i Bièvre i Belgien, när de hälsade på Sven-Arne Eriksson på Ersk-Ols i Östby under måndagen.

Ockelbo kommun är Sveriges representant i en europeisk kedja av 28 vänorter; med det gemensamt att de alla är små landsbygdskommuner.
Med jämna mellanrum hålls träffar småorterna emellan; och förra året var turen kommen för Bièvre i Belgien att stå värd för mötet.
Brukligt är att ortsborna ställer upp som värdar, och öppnar sina hem för logi åt gästerna från Europa.  

 

”Vi ställde såklart upp med boende när det blev vänortsträff i Bièvre, och då var det Joachim och Marit som kom och bodde hos oss”, berättar Geneviève.
Joachim Krüger är, förutom ekonomichef i Ockelbo kommun, även ansvarig för vänortsarbetet i Ockelbo. Marit Rempling är kommunstyrelsens vice ordförande.
”Vi fann varandra som vänner och ville träffas igen, så nu är vi här i Ockelbo och hälsar på. Det är helt privat, men utan vänortskedjan hade vi inte varit här nu”, konstaterar Geneviève och Jacques som passar på att knyta lite fler kontakter under resan.   


Paret Courtoy har bedrivit lantbruk i många år. Tidigare med nötkreatur och spannmålsodling; men numera har de inriktat sig på odling av bär och frukt.
På gården Saveurs de Fruits förädlas fläder, rabarber, hallon, körsbär, vinbär, björnbär, äpplen – och maskrosor! – till viner, juicer, geléer, sylt och marmelad. Produkterna säljs, förutom på gården och via webshopen, i ett 100-tal butiker i Belgien.  

Jacques och Genviève Courtoy tillverkar över 15 000 flaskor frukt- och bärvin, däribland maskrosvin, på sin gård Saveurs de Fruit i Bièvre, Belgien. Foto: saveursdefruits.be

Under två dagar besöker de nu likasinnade i Ockelbo; bland annat Sven-Arne Eriksson på gården Ersk-Ols, Jädraöl i Jädraås, och havtornsodlingen som Anders Jonsson och Christina Ståhlberg driver i Persbo.
Med Sven-Arne diskuterar de literpriset på mjölk, villkoren för gårdsförsäljning, volymer och hektar, uppfödning av köttdjur och nödvändigheten av att ha flera inkomstkällor.
”Det är så vackert här, du borde verkligen ta emot gäster för övernattning”, säger Geneviève.
"Och jag kan lära dig göra maskrosvin", erbjuder Jacques. 

Nästa vänortsmöte för de små kommunerna i Europa äger rum i Tyskland, 24-27 september.
Då är det ett 20-tal av familjerna i byn Hepstedt som slår upp dörrarna för gäster från Ockelbo, Bienvenida, Kannus, Ibanesti, Tisno och andra platser runt om i Europa.
Temat för det mötet är frågan hur utvidgningen av Europa 2004 påverkat medborgarna i små kommuner i de olika länderna.

av Elina Sorri
2015-09-07