I Persbo odlas Nordens egen passionsfrukt

I Persbo odlas Nordens egen passionsfrukt

På Karl Jansson-gården finns Norrlands största havtornsodling

Solen skiner över Karl Jansson-gården i Persbo.
Här har Christina Ståhlberg och Anders Jonsson anlagt Norrlands största havtornsodling.
När vi går genom lunden känns det som om man befinner sig utomlands.

Men hur kommer det sig att det odlas havtorn här i Persbo?
När Christina och Anders avvecklat sin fåruppfödning ville de odla något på åkermarken.
Första idén var blåbär, men när Christina fick se en artikel om en gård som odlade havtorn i Hälsingland så väcktes tankarna kring de färgstarka bären. Grundlig research och mycket hårt arbete resulterade i att de beställde havtornsplantor från Lettland.

De levererades våren 2013 och kom som ”frysta pinnar” för att klara transporten. Det var bråttom att få ner dem i jorden så Christina och Anders jobbade och slet långt in på nätterna.
De har kompletterat odlingen med en svensk planta, framtagen av Lantbruksuniversitetet som lite charmigt heter ”Svenne och Lotta” (han- och honplanta).

Havtorn är vindpollinerad. Den är även ”tvåbyggare”; han- och honblommor sitter på olika buskar.
Buskar av båda kön måste därför planteras i odlingen. På gården har de planterat en hanplanta på sex-sju honplantor. Marken i Persbo har bra jord, är öppen och smeks av gynnsamma vindar.

Christina Ståhlberg och Anders Jonsson har 2 500 havtornsplantor på sin gård. Deras mål är att försörja sig på odlingen i framtiden. I år hoppas de att odlingen blir KRAV-certifierad. 

Havtornen för tankarna både till apelsiner och oliver. Apelsiner eftersom havtorn har samma vackra färg och är mycket C-vitaminrika.
Odlingen för också tankarna till olivlundar eftersom träden står i liknande rader och har ett vackert silverblänk i sina blad.
 ”Så nära känslan av olivodlingar man kan komma”, ler Christina då hon stolt visar runt på den två hektar stora odlingen, som består av 2 500 plantor.

2014 plockade de 5 kilo bär, 2015 gav odlingen 600 kilo – och då var det ändå ett bonusår eftersom det beräknas ta tre år innan plantan är etablerad.
Eftersom det är en stor odling riktar Christina och Anders in sig på att sälja till industrier som förädlar bären. För att underlätta skörden har de investerat i en maskin, en slags bärsugare som de köpt från Finland.

För plockningen av bären använder man sig av en ”bärsugare” från Finland som skonsamt plockar av bären för att bevara bästa möjliga kvalité. 

Christina Ståhlberg och Anders Jonsson ser odlingen som en investering i framtiden, något de planerar att livnära sig på.
”Att vara jordbrukare i dag ställer höga krav. Du måste vara villig att jobba hårt och vara ekonomiskt kunnig”, säger Christina.
Karl Jansson-gården siktar på att bli KRAV-certifierad. Karenstiden för det är tre år, så under 2016 kan certifieringen godkännas.

av Mimmi Ekström

 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Karl Jansson-gården har gårdsförsäljning i slutet av augusti och början av september. Mer info på karljanssongarden.se

LÄS SOMMARMAGASINET

Reportaget är tidigare publicerat i magasinet "Sommar i Ockelbo 2016". 
Klicka här för att läsa magasinet som e-tidning, eller hämta ditt eget exemplar i Välkomstcentret vid torget i Ockelbo.