"Man bör tänka efter noga innan man fattar beslut"

"Man bör tänka efter noga innan man fattar beslut"

Månadens politiker Anders Nordlander - en eftertänksam moderat

De politiska rötterna har han i Västernorrland, och i Centerpartiets storhetstid på 70-talet.
Men sedan ett decennium tillbaka för Anders Nordlander Moderaternas talan i Ockelbo.
”Politiken har gett mig mycket erfarenhet i livet”, säger Anders Nordlander, som gärna vill ha tid på sig att noga begrunda ett förslag innan han går till beslut.

Anders Nordlander sitter hemma i sin vardagsrumssoffa och andas ut lite. I flera månader har han bott på Wesslegårds Hotel vid torget i Ockelbo eftersom familjens villa drabbades av en rejäl vattenskada i vintras.
Men nu är episoden över, och ordningen återställd. Anders kan åter ha fullt fokus på sina förtroendeuppdrag i kommunen, som han är stolt och glad över.
”Det är så inspirerande att vara med, både i kommunstyrelsen och fullmäktige. Det händer så mycket, och det är fantastiskt att en liten kommun på mindre än 6 000 invånare kan satsa så mycket framåt”, säger Anders.

Anders Nordlander har bott 22 år i Ockelbo, men kommer ursprungligen från Ångermanland, född och uppvuxen i Viksjö, fyra mil utanför Härnösand.
Med rötter från landsbygden och delvis frikyrkorörelsen, har Anders tidigare företrätt både Centerpartiet och Kristdemokraterna, men när KD lade ned i Ockelbo blev han medlem i Moderaterna.

Därmed sitter han i opposition. Men det är inte så ofta Moderaterna är oense med den styrande majoriteten om lokalpolitiken.
”Vårt gemensamma mål är utveckling av Ockelbo och befolkningsökning. En ny skola, ett nytt centrum och kombihallen bidrar till det. Nu kommer även byggnationerna i gång vilket gör att Ockelbo växer. Sådana beslut känns bra att ta”, säger han.

Finns det annat som borde prioriteras mer?
”Vi borde lägga mer kraft på att få nya företag att etablera sig, och hjälpa dem som redan finns att växa. Det är i företagen de nya jobben skapas. Bara två-tre nya företag med 20 anställda vardera skulle betyda otroligt mycket för Ockelbo. Så det skulle jag vilja diskutera mer – hur vi kan åstadkomma det. Vi har inte så mycket lokaler, men mark att bygga på.”

”Det är en schysst atmosfär inom politiken i Ockelbo, man kan alltid vädra de åsikter man har. Ingen synpunkt bör sågas på en gång, eftersom man med lite eftertanke alltid kan hitta en kärna till något bra”, säger Anders Nordlander, moderat ledamot i kommunstyrelsen och andre vice ordförande i kommunfullmäktige. 

Hur mår Ockelbo, tycker du?
”Just nu bra, med allt positivt som händer, och med överskott i ekonomin. Men framåt ser det inte lika positivt ut. Vi måste tänka oss för när det gäller ytterligare satsningar”, säger Anders Nordlander som medger att hans kanske tydligaste karaktärsdrag som politiker är just eftertänksamhet.
”Det gäller att behärska sig och vara lugn. Man måste titta noga på frågorna och tänka igenom allt. En del rusar på och tycker saker utan eftertanke, men politik är alltid att ge och ta – och finna sig i ett majoritetsbeslut som kanske gått en emot”.

Ett exempel där hans inställning svängt med åren är Wij Trädgårdar.
”Från början var vi väldigt tveksamma till att det gick in kommunala pengar i verksamheten. Men man måste väga in alternativet: Vad händer om Wij läggs ned? Den långsiktiga strategin som presenterades av Wij i våras kändes bra, och nu kommer det positiva signaler om sommaren som gått. Dessutom har Wij en stor betydelse för handeln i Ockelbo”, säger Anders Nordlander.

Moderaternas partigrupp i Ockelbo är liten. Därför har man inlett ett samarbete med Moderaterna i Hofors.
”Vi diskuterar liknande frågor på orterna så det känns värdefullt att ha ett utbyte, det är mycket idéer och tankar som dyker upp när vi ses. Vi hjälptes till exempel åt under valarbetet och de var här på Ockelbo Marknad. Vår gemensamma förhoppning att självklart att Moderaterna ska växa. Det blir ett spännande val 2018”, säger Anders Nordlander.
Han närmar sig 70-strecket men har inga planer på att trappa ned sitt engagemang ännu.
”Lägga mig på sofflocket klarar jag inte av. Efter skolan började jag som springgrabb på konditori, och sedan dess har jag jobbat.”

av Elina Sorri
2016-08-30

MÅNADENS POLITIKER AUGUSTI 2016
Anders Nordlander
Parti:
Moderaterna.
Ålder: 69.
Bor:
Villa i Ockelbo.
Familj:
Hustru Elisabeth samt utflugna döttrarna Hanna-Maria och Julia.
Husdjur: Hunden Tina och katten Molle.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Viksjö, fyra mil från Härnösand.
Förtroendeuppdrag: Ordförande för Moderaterna i Ockelbo, ledamot i kommunstyrelsen, 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige, ersättare i utbildnings- och kulturnämnden. Även ledamot i kyrkofullmäktige i Ockelbo och Missionsförsamlingens styrelse.
Har bland annat jobbat som: Springpojke, bussförare, pastor, försäljare och konsult.
Fritid: Förtroendevald, aktiv i Missionsförsamlingen, nyligen tagit grönt kort i golf.
Närvaro på sociala medier: Facebook och Instagram, båda som privatperson. 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17