Välkommen in i dockskåpet!

Välkommen in i dockskåpet!

Upptäck Jädraås dockmuseum under tågsöndagarna

I den gamla bruksmiljön kring museijärnvägen i Jädraås finns en liten okänd pärla: det lilla dockmuseet.
Det var i början av 90-talet som Jädraåsbon och samlaren Britt Lundqvist ställde fram sina dockor i det gamla badhuset till allmänhetens stora nöje.

Dockmuseet var en gång ett badhus. På övervåningen stod tankar med vatten som hettades upp av spillvärmen från ångloken i stallarna intill. På nedre botten stod karen där man för en liten penning kunde få ta en dusch efter en hård dags arbete i skogen eller på järnbruket.
Nu är båda våningarna en annan slags märkvärdighet; ett alldeles gratis och ganska okänt dockmuseum.


Freya Sätherberg, 8, från Kil i Värmland är på sitt första besök i dockmuseet i Jädraås. ”Vi hade ingen aning om att det fanns innan.”

Det var i början av 90-talet som Jädraåsbon och samlaren Britt Lundqvist ställde fram sina dockor i det gamla badhuset till allmänhetens stora nöje.
”De började växa ur huset hemma”, berättar Britts man Christer som ser till att museet är öppet under Jädraås-Tallås tågsöndagar sommartid.
”Dockorna kommer överallt ifrån; både Sverige och utomlands”, säger Christer som hör till de aktiva tågentusiasterna på banområdet, och gärna lyfter fram den lilla modelljärnvägen som också finns i dockmuseet.

Världens första dockor tros vara avbilder av människor gjorda i lera, något som återfunnits på flera kontintenter.
I Tyskland började man tillverka leksaksdockor på 1400-talet och under de kommande seklen tog produktionen allt större fart.
I dockmuseet finns flera dockor med högt samlarvärde, bland annat de med sköldpaddsmärkning; vilket visar att dockan är tillverkad av Schildkröt-Puppen i Tyskland, världens äldsta dockfabrik med oavbruten tillverkning sedan 1896.


Men bredden fascinerar även den som inte är dockkännare och samlare. Oavsett vilket decennium du växte upp, kommer du att känna igen din barndoms dockor. Även Barbie är med, där hon sitter och dinglar med benen från en hög hylla.
Ta god tid på dig, hasta inte med blicken. Detaljerna är så många och häpnadsväckande; små, små handväskor, brudbuketter och hattprydnader, kakelugnar, barnvagnar, vetemjölssäckar – och sockerkakan på tårtfat!
Och missa inte de små tygrullarna i ett av dockskåpens syateljé!

av Elina Sorri

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Dockmuseet är öppet när ångtågen går och inträdet är gratis.
Under tågsöndagarna i Jädraås är även hyttan och smedjan, lokstallarna, loppisar och utställningar om livet i brukssamhället öppna. 
Klicka här för datum och aktiviteter. 

LÄS SOMMARMAGASINET

Reportaget är tidigare publicerat i magasinet "Sommar i Ockelbo 2016". 
Klicka här för att läsa magasinet som e-tidning, eller hämta ditt eget exemplar i Välkomstcentret vid torget i Ockelbo.