Anders Öquist (S) har rätt tålamod för politiskt arbete

Anders Öquist (S) har rätt tålamod för politiskt arbete

"Vi kan vara stolta över allt vi klarar av i vår lilla kommun"

Det kan ta flera år innan en politisk idé blir verklighet.
Månadens politiker, fullmäktigeledamoten Anders Öquist (S) i Ockelbo, har det tålamodet.
”Det är intressant att se hur man kan påverka samhället. På kort sikt kan politik verka tråkigt, men ser man det över tid blir det riktigt spännande.”

Anders Öquist kommer precis från ett sammanträde i socialnämnden.
Än så länge är han ersättare, men från och med fullmäktigemötet 19 december, kan han befinna sig i hetluften som vice ordförande.
”Ja, det är föreslaget, men vi kanske inte ska gå händelserna i förväg”, säger Anders ödmjukt.

Hans politiska engagemang började för åtta år sedan med ett fackligt uppdrag som skyddsombud på jobbet, brevbärarkontoret i Ockelbo. Därefter fick han en plats i arbetarekommunens styrelse, och nominerades till fullmäktige inför det senaste valet.
”Nu när jag vet mer om gången i ärendena ser jag lite annorlunda på politiken. På kort sikt kan det verka tråkigt, men ser man händelser över tid är det riktigt spännande. Nu när vi planerar för den framtida förskolan känns det långt borta, men när det är klart ska det ju fungera för flera generationer”, säger Anders Öquist.

”Många har bilden att man inte kan påverka samhället. Men det går ju framåt hela tiden! Som att vi skapat förutsättningar för en kombihall, eller att habiliteringsersättningen återinförs i daglig verksamhet.”
Men det finns frågor som även Anders tycker tar för lång tid.
”Ja, delade turer i vården till exempel, som varit på tal länge och är under ny utredning. Det råder ju delade meningar om det, även inom personalen, så det blir inget enkelt beslut.”

I Ockelbo blossar det sällan upp tunga debatter mellan meningsmotståndare. Skolfrågor eller Wij Trädgårdar kan väcka känslor, men i de allra flesta beslut är majoritet och opposition överens.
”Vi kanske har en omedveten samsyn eftersom det är ett litet samhälle, och ganska givet vad som bör göras”, funderar Anders.
”Över huvud taget kan vi vara stolta över allt vi klarar av i en så liten kommun.”

Anders Öquist (S) har varit brevbärare i Ockelbo i 17 år, vilket gjort honom väl bekant med alla delar av kommunen. ”Jag kan se hur samhället har förändrats. När vi hade kassaservice som lantbrevbärare var det väldigt intressant att prata med folk och höra deras funderingar”, säger Anders Öquist. 

Hur verkar du politiskt i vardagen?
”Det märks nog inte så mycket på mig, utom när vi pratar politik på jobbet. Det brukar bli snack om allt möjligt, sånt man läser på sociala medier”, säger Anders.
”När jag träffar folk utanför kommunen lyfter jag gärna fram att vi ska bygga nya lägenheter i Ockelbo för första gången på 30 år, och att vi är bästa skolkommun i landet.”

På fritiden brukar Anders vandra i naturen, ibland tre-fyra dygn i sträck på egen hand, och fotografera mycket. Han tipsar särskilt om Finnskogsleden som utgår från Annefors mellan Åmot och Bollnäs.
”Senast gick jag längs gamla Kråkbanan från Jädraås till Linghed. Jag sover i en hängmatta med presenning över. Då har man verkligen tid att fundera på saker, och gå igenom året som gått.”

av Elina Sorri
2016-12-16

MÅNADENS POLITIKER DECEMBER 2016
Anders Öquist

Parti: Socialdemokraterna.
Förtroendeuppdrag: Ledamot i fullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen, utbildnings- och kulturnämnden och socialnämnden. Föreslagen som ny vice ordförande i socialnämnden.
Ålder: 41.
Familj: Fru Maria, undersköterska på äldreboendet Bysjöstrand, döttrarna Sandra, 17, Julia 12 och Angelica, 10.
Bor: Villa i Gäveränge i Ockelbo.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Ockelbo.
Yrke: Brevbärare sedan 1999.
Fritid: Fotografering, träsvarvning, vandring.
Sociala medier: Facebook. 

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17