Borrdelar från Ockelbo skickas ut över hela världen

Borrdelar från Ockelbo skickas ut över hela världen

Lego-Mek är Sandvik Minings "hovleverantör"

Maskindelstillverkaren Lego-Mek i Ockelbo har en enda kund: Sandvik Mining.
Många skulle säga att det gör företaget väldigt sårbart, men ägaren och VD:n Lars-Göran Hollsten lutar handen i en uppåtgående kurva i luften.
”Det har gått så här. Vi har växtvärk i stort sett hela tiden”, konstaterar han utan större oro.

(Bilden ovan: VD Lars-Göran Hollsten visar en borrstång för kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S), och kommunchefen Lotta Ryd.)

Lego-Mek i Ockelbo gör inget väsen av sig. Ingen webbsajt, ingen marknadsföring att tala om, ingen aktivitet på sociala medier. De små skyltarna på fastighetskroppen är knappt läsbara från Hamrångevägen i Ockelbo där verkstaden har sin adress.
Det är ingen medveten strategi att gå under radarn. Man behöver helt enkelt inte höras eller synas för att få uppdrag.

I Lego-Meks maskiner – automatiserade i olika hög grad – bearbetas råämnen från Sandvik till verktygsdelar som används för markborrning, mestadels i gruvindustrin världen runt.
Även när Sandviks konstruktörer vill testa någon nydesignad maskindel tillverkar Lego-Mek prototyperna.
”Det kan röra sig om ett par-tre exemplar bara, men det gör vi gärna”, säger Lars-Göran Hollsten.

Verkstadens första robot jobbar i stort sett dygnet runt med att assistera en intilliggande svarv. Roboten mäktar med att lyfta 35 kilo, att jämföra med företagets nästa investering – en robot i 12-miljonersklassen som kan behandla ämnen på 200 kilo. Den installeras i början av 2017. 

 

En av produkterna: en pilotborrkrona som bland annat används vid anläggning av bergvärme till fastigheter. I hålen pressas hårdmetallstift.

Kvalitet och leveranssäkerhet är Lego-Meks signum. Ledtiderna ska följas till punkt och pricka. I en global och precis logistik riskerar en fördröjning från Hamrångevägen att ställa till det resten av vägen till Sandviks kunder.
”Leveransen får inte komma dit en dag försent, men inte heller en dag för tidigt. Blir det minsta försening måste vi svara för den direkt”, säger Lars-Göran Hollsten.

Kommunledningen i Ockelbo på Företagardialog hos Lego-Mek. Från vänster Lars-Göran Hollsten, VD Lego-Mek, Lotta Ryd, kommunchef, Mimmi Ekström, näringslivschef och Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande. "På Sandvik Mining säger de att vi är deras hovleverantör, och kallar Lego-Mek för ’Sandvik Norra’”, berättar Lars-Göran Hollsten.

Sonen Johan Hollsten är numera ansvarig för produktionen. 

Företagets historia började 1984, då tre anställda på Atlings Maskinfabrik i Ockelbo bröt sig loss för att starta eget. Då var Lars-Göran Hollsten 26 år.
Sedan dess har det gått stadigt uppåt. I bokslutet för 2015 hade företaget 35 anställda och omsatte över 43 miljoner.
De senaste tolv åren har Lars-Göran Hollsten drivit Lego-Mek på egen hand, och nu är sonen Johan på väg att skolas in som arvtagare, än så länge ansvarig för produktionsdelen.

Råämnena som bearbetas kommer kapade från Sandvik. Den här rördelen har svarvats både utvändigt och invändigt.


En fyraxlad fräs med uppgift att fräsa splines (räfflor som låser två metallstycken till varandra) på nackadaptrar. De utgör den första delen av riggen som driver en borrkrona.

De senaste åren har företaget varit i ständigt behov av ny arbetskraft. ”Sök på Lego-Mek, de behöver alltid folk”, har det allmänna rådet till arbetslösa i Ockelbo varit.
Men behovet av fler händer är på väg att stanna av. I verkstaden har en stor fyrkant i golvet förstärkts med ny gjutning. Här ska en ny robot ta plats, en investering för framtiden i 12 miljoners-klassen.
”Vi måste helt enkelt automatisera mer för att kunna hänga med. Å andra sidan behöver vi fortfarande utöka produktionen, så på det viset behöver vi inte dra ned på anställda ”, säger Lars-Göran Hollsten.

av Elina Sorri
2016-12-19

Det är 32 år sedan tre anställda bröt sig loss från Atlings i Ockelbo för att starta eget under namnet Lego-Mek.


Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Vill du också ha besök av Ockelbo kommun?
Här kan du läsa mer om Företagardialogen.