Jädraåsföretaget störst på den svenska marknaden

Jädraåsföretaget störst på den svenska marknaden

Tjäder Läder började med ett par ryggsäckar - nu omsätts varor för flera miljoner

Det började i slutet av 1970-talet med att Jädraåsborna Kent Bogren och Roland Svanberg sydde ryggsäckar i skinn som de sålde.
I dag är Tjäder Läder del av ett internationellt företag som importerar och exporterar skinn och lädervaror för miljoner, inom Norden och EU.

Sedan 1997, i snart 20 år har företaget ägts av Smith & Bull i Norge, som leds av Ole Gjerne. Erica Högberg, som arbetat på Tjäder Läder sedan 1990 är vd, och har ytterligare två anställda till sin hjälp. Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande, och Mimmi Ekström, kommunens företagsrådgivare tog nyligen Företagardialogen till Jädraås för att få veta mer om Tjäder Läders vardag och villkor.

Magnus Jonsson (S), besöker Erica Högberg och Tjäder Läder under Företagardialogen. 

Företaget har ökat sin omsättning rejält de senaste tre åren.
”Vår revisor ringde och undrade om vi visste att vi ökat 30 procent. Det är ju inget man sitter och räknar på i vardagen men det var fantastiskt att bli medveten om det”, ler Erica Högberg.
Kunderna är myndigheter som kommuner, landsting och kriminalvården, som behöver läder till både terapi och tillverkning, men även egna företagare som skomakare, sadelmakare, tapetserare med flera vänder sig hit för att köpa material.
Andra beställare vet vilken slutprodukt de behöver, men behöver hjälp med att nå dit. Bland annat har Tjäder Läder förmedlat skinn till ett slovakiskt företag som fått en beställning på tyska och amerikanska militärkängor.
”Det höjde omsättningen rejält för 2014”, kommenterar Erica Högberg. 


 

Tjäder Läder var pionjärer inom e-handeln, vilket har gett styrka åt företaget. Redan i slutet av 1990-talet var företaget i gång med en webshop.
”Många ville börja med internetförsäljning, men det brast ofta i logistiken. Man trodde att det bara var att skicka iväg varor, men insåg inte att en del även skulle komma tillbaka. Vi hade postorderförsäljning tidigt och hade vanan inne”, förklarar Erica Högberg.
Däremot innebär den avsides placeringen i Jädraås dessvärre att företaget inte får i väg sina varor så ofta och snabbt som kunderna önskar.
”Budbilen kommer bara en gång i veckan, och posten är tyvärr för dyr”, säger Erica.

E-handeln innebär också att Tjäder Läder är extremt beroende av att uppkopplingen fungerar smärtfritt.
”Det blev stopp en morgon för inte så länge sedan, och då blir det stillastående, när vi varken kan behandla beställningar eller frakter”, säger Erica.
Men trots en livlig e-handel så måste man även åka ut och visa upp sig.
”Vildmarksmässan och kniv-SM är två arrangemang vi åker på varje år. De är jättebra för oss”, säger Erica. 

Tjäder Läders butik i Jädraås är öppen året runt, med undantag av en vecka, då man befinner sig på en mässa. I butiken säljs lädervaror som hattar, skärp, väskor, skinn, knivblad, verktyg för läderarbeten och mycket annat.
”Vi kan ha butiken öppen eftersom vi ändå jobbar här. Under sommaren är det många postorderkunder som hälsar på oss”, säger Erica.
”Man kan välja och vraka här och beställa exempelvis möbelskinn därefter. Just inredningsdetaljer i läder, eller hela skinn, är väldigt inne när det gäller heminredning just nu.”

Lädret man arbetar med är vegetabiliskt garvat. Till skillnad från exempelvis kromgarvning, så är det skonsamt för både miljö och människor, men tar lite längre tid och blir därmed lite dyrare.
”Man tänker ofta inte på att kromgarvat skinn kan ge allergier. Skillnaden ser man på färgen, det kromgarvade är grått innan det färgas, vilket också syns när skinnet börjar slitas”, förklarar Erica. (bilden nedan)

En vanlig missuppfattning, enligt Erica Högberg, är att Tjäder Läder inte syr varor själva längre.
Men inget kunde vara mer fel. Vid fönstret i ateljén står en gedigen Pfaff symaskin, och intill ligger stycken till kockförkläden som beställts av Högbo brukshotell.
Erica trär med van hand maskinen och demonstrerar hur fickor och Tjäder Läders egen logotyp fästs på förklädet.

av Elina Sorri
2016-02-19

FAKTA Tjäder Läder
Verksamhet: Säljer skinn och läder, verktyg och andra förbrukningsmaterial. Tillverkar egna skinnprodukter. Utför legoarbeten som stansning och tillskärning. Förmedlar även läder i större kvantiteter till beställare. 
Plats: Jädraås.
Ägare: Smith & Bull AS, Norge.
Anställda på plats: Tre personer, varav en på deltid.
Omsättning 2014: 8 miljoner.

Här kan du läsa mer om Tjäder Läder

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Vill du och ditt företag också ha besök?
Här kan du läsa mer om Företagardialogen