Mira Rutanen hängiven kulturpolitiker i Ockelbo

Mira Rutanen hängiven kulturpolitiker i Ockelbo

Släkt med legendariske presidenten Urho Kekkonen

Miljöpartisten Mira Rutanen i Ockelbo sitter inte och väntar på att någon annan ska göra något för att åstadkomma en bättre värld.
Hon har bland annat arrangerat Earth Hour, musikfestival på Wij och nu senast danskvällar för nyanlända på Gläntan.
”Jag har inte bott här så jättelänge, men de flesta vet nog vem jag är”, ler Mira.

Urho Kekkonen var Finlands president från 1956 till 1982, tillhörande det som då hette Agrarförbundet och numera Centern. Han avled 1986. Släktgrenarna var stora och hörde geografiskt hemma långt ifrån varandra, vilket gjorde att släktskapet inte uppmärksammats tidigare.
”Kekkonen var tremänning med min morfar. Det kom fram först när min morfars syster började släktforska på 80-talet”, berättar Mira.
Mira Rutanen har alltid varit intresserad av samhällsfrågor.
”Min mamma var engagerad i Hem & Skola och vi pratade ofta politik hemma. Men det var först 2010 som det blev partipolitik, då i Gröna Studenter.”

Mira fick upp ögonen för klimatfrågan redan som tonåring, i början av 90-talet.
”Media hade börjat ropa ut att jorden skulle gå under på grund av klimatförändringar, och Jimmy Carter var en av de första som sa att vi måste börja förebygga i tid. Och min åsikt är att om vi inte jobbar med klimatfrågan först, så har vi inga andra frågor att jobba med heller så småningom.”
Intresset för miljöpolitik bland oss svenskar har gått upp och ned de senaste decennierna.
”Vi märker inget av klimatkrisen här än, därför distanserar vi oss. Men på Filippinerna, Fidji och andra ställen i världen ser de med egna ögon vad den innebär.”
En lokal miljöfråga som Mira gärna vill se en lösning på är den förorenade marken vid Frankssons såg.
”Det är dyrt att sanera, men blir ännu dyrare ju längre vi väntar. Det vore fint om vi kunde bygga lägenheter där i stället”, säger Mira. 

Kultur är en hjärtefråga för Mira Rutanen, skolan en annan.
”Jag var ju inte med i politiken under skolutredningen, men jag hade nog röstat emot nedläggningen av byskolorna. Perslundaskolan är jättefin, men jag var mer för alternativet att bygga nytt nära Wij. Jag hade hellre sett att man byggde lägenheter i centrum, och jag tror inte att Perslunda kommer att räcka till i längden, att vi får bygga mer senare ändå.
Vad är kultur för dig?
”Det som driver oss framåt. Kultur öppnar våra sinnen och ger andra perspektiv. Det kan vara en kvällsfika med andra på Gläntan. Eller att man läser en bok. En del kultur kräver guidning eller en förklaring. När man tittar på en tavla ger det mer om någon förklarar upphovet eller innehållet”, säger Mira.

Mira Rutanen engagerar sig även i integrationen av de nyanlända i Ockelbo.
Hon har själv erfarenhet av hur det är att tillhöra en minoritet. Mira växte upp i Bomhus i Gävle på 80-talet, när stadsdelen hade så många finska invandrare att Gävle kommun såg det bäst att ha helfinska klasser i flera skolor.
”Jag gick på finsk förskola, och i finsk klass på både låg- och mellanstadiet. Jag fick språket och kulturen med mig, men vi blev mobbade på skolgården och lekte därför aldrig med de ”svenska” barnen”, berättar Mira.
”Lärarna valde att se mellan fingrarna, det var hemskt. Och tyvärr kan jag se de tendenserna nu också, att många vuxna har svårt att integrera nyanlända barn från andra länder på allvar. Nu har barnen dessutom mentala trauman bakom sig, som inte vi hade”, säger Mira.

Genom föreningen Konst & Landskap i Ockelbo är hon med och arrangerar danskvällar, matlagnings- och hantverksgrupper för både ny- och gammelsvenskar på Gläntan på onsdagkvällar.
”Många har fått för sig att politikerna själva ska lösa alla Sveriges problem, men det är faktiskt alla vi medborgare tillsammans som är samhället. Var och en av oss måste ta mer ansvar för att samhället ska fungera. Det är du och jag.”

MÅNADENS POLITIKER I FEBRUARI 2016
Mira Rutanen
Parti: Miljöpartiet de gröna.
Förtroendeuppdrag: Ledamot i utbildnings- och kulturnämnden från valet 2014.
Ålder: 40.
Bor: I villa med stor trädgård i centrala Ockelbo sedan 2011.
Familj: Make och två söner.
Yrke: Trädgårdsmästare och danspedagog. Fil. mag. i miljöpsykologi.
Tidigare jobb: Försäljare, på bland annat Joy, Synsam och Wij Trädgårdars butik.
Fritid: Dans, pyssla i trädgården, gå på loppis, läsa läkarböcker om hur kroppen fungerar. Engagerad i Konst & Landskap och medlem i Wij Vänner. Har arrangerat Earth Hour i Ockelbo, och ungdomsfestivalen Fröspel på Wij Trädgårdar 2013.
Närvaro i sociala medier: Facebook.

av Elina Sorri
2016-02-24

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17