Stort intresse för ny idrott i Ockelbo

Stort intresse för ny idrott i Ockelbo

Redan 60 anmälda till Mustafas karateträningar

Med lätt böjda ben och fotsulorna väl grundade i Raboskolans gymnastikgolv, leder karateinstruktören Mustafa Sadeqi en alldeles ny träningsgrupp in i konsten att försvara sig själv.
Sedan nyår har över 60 karatesugna Ockelbobor, både barn och vuxna, anmält sig till hans kurser i shotokan.

Thomas Forsberg är projektledare på Ockelbo kommun, med uppdraget att integrera nyanlända i samhället genom föreningslivet. När det gäller karategrupperna kom initiativet från Mustafa Sedaqi själv. Han både tränar och lär ut karate i Gävle Shotokan Karateklubb, men tyckte att det vore bättre att göra det i Ockelbo och slippa åka till stan varje gång.
Strax före jul tog han kontakt med Thomas för att höra om man kunde dra igång träning i shotokan i Ockelbo.
Och Thomas, som går igång på nya idéer, satte full fart för att hitta en lösning.
”Först hoppades vi på att bilda en sektion inom Ockelbo IF, men fann att verksamheten måste vara ansluten till Svenska kampsportförbundet. Så nu sorteras den under Gävle Shotokans vingar, men bedrivs här i Ockelbo”, säger Thomas.

Uppvärmningen är viktig. Här hoppar man bock över varandra och fyller på raden allt eftersom, hela salen runt. Karateträning ger både styrka, smidighet, balans, koordination och snabbhet. 

När han satte igång annonseringen fick han en liten glädjechock.
”Efter två dagar var den första gruppen full, så vi fick utöka. Nu är det 60 personer, varav 35 barn, som är anmälda till träningarna. Det är verkligen roligt att Ockelboborna har nappat på det här”, säger Thomas.
”Jag sade till Thomas att det är bra om det kommer fem”, skrattar Mustafa.
Alla är självklart välkomna till karateträningarna. Men det verkar ändå behövas en grupp för bara tjejer.
”Vi har intresserade men de drar sig lite för att träna med killarna”, säger Thomas.

Thomas Forsberg, Ockelbo kommun, tog glatt emot Mustafa Sadeqis önskemål att få starta träningsgrupper för karate i Ockelbo. 

En av dem som nappat är Danne Pettersson från Ockelbo. Han ser ut att ha bra koll på teknikerna, och det visar sig stämma.
”Jag har tränat karate förut, i Sandviken, men nu är det 13 år sen. Och det känns, det är fruktansvärt jobbigt – men riktig bra träning”, säger Danne som föredrar den lite tuffare självförsvarssporten jämfört med exempelvis fotboll.
För 15 år sedan drev han själv karateträningar i Ockelbo under ett år, även då på Rabo.
”Anslutningen nu är ju fantastiskt bra! Och jag vet att det är ännu fler som är intresserade”, säger Danne.

Danne Pettersson har tränat karate tidigare och är glad över att han kan återuppta sin favoritsport på hemmaplan i Ockelbo. 

av Elina Sorri
2016-02-25

Din förening kan också hjälpa till med integration!
Satsningen på karate i Ockelbo stöds av Gävleborgs Idrottsförbund. Förbundet erbjuder både utbildning, support och ekonomiskt stöd om du och din förening har idéer för hur våra nyanlända kan integreras genom idrotten.

Här kan du läsa mer om stödet från Gävleborgs Idrottsförbund.

Kontaktinformation

 • Simon Lundström
  Kommunikatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17